Cloud Atlas

Cloud Atlas (2012)

Film1
7 / 10
88
Pers
71% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Mysterie, Sciencefiction
Regie: Tom Tykwer, Lilly Wachowski, Lana Wachowski
Cast: Tom Hanks, Jim Sturgess, meer »
Lengte: 164 minuten
Land: Verenigde Staten, Duitsland, Singapore, Hong Kong
Taal: Engels

Grootschalig epos van de Wachowski's en Tom Tykwer waarin zes verhalen uit verschillende tijden met elkaar worden verweven

Zes verhalen - uit een verschillende tijd en op verschillende plaatsen - zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het eerste speelt zich rond 1850 af, terwijl het laatste honderden jaren in de toekomst gesitueerd is. Acties uit het verleden hebben een impact op de toekomst. Eén ziel kan worden omgevormd van een moordenaar tot een verlosser en één enkele daad van vriendelijkheid kan ervoor zorgen dat eeuwen later een revolutie ontketend wordt.

Dit grootschalig epos kostte 100 miljoen dollar om te maken en werd geregisseerd door de Wachowski's ('The Matrix') en Tom Tykwer (Lola rennt). Het is een verfilming van de gelijknamige bestseller van David Mitchell uit 2004.********

Film1 Recensie: Geen film, maar een ervaring

Cloud Atlas is een prachtig gemaakt epos met een duidelijke boodschap. De film bevat humor, romantiek, actie en drama en is meer een ervaring in een aparte realiteit dan een film. Dankzij een geweldige cast en een nog betere make-upafdeling heeft Cloud Atlas het potentieel om, ondanks enkele schoonheidsfoutjes, een groot publiek aan te spreken. Niet nadenken over de lengte, gewoon kijken.

Lees verder
 • Pers - 71%  
  90

  Spectaculaire geschiedenis

  "De verhalen, door elkaar heen gesneden, boeien stuk voor stuk door spannende, droeve of visueel spectaculaire gebeurtenissen, maar hun koppeling zorgt voor een fascinerende extra dimensie van overvloeiend menselijk leven op aarde. Tegen het einde van hun overweldigende caleidoscoop neigt het regisserende trio al te zeer naar hoogdravendheid, maar hun spirituele Cloud Atlas (naar de bestseller van David Mitchell) neemt in de hedendaagse cinema een bijzondere plaats in."

  Eric Koch - De Telegraaf
  80

  Cloud Atlas mag je niet missen

  "Dat 'Cloud Atlas' toch geen meesterwerk is, komt vooral door de wat uitdrukkelijke manier van vertellen. De diepere betekenis wordt vaak met veel nadruk in je gezicht gesmeten. De aanzwellende muziek en veelbetekende blikken hoeven dan echt niet meer. Bovendien vloeken de vele geweldsscènes, hoe smakelijk ook, met de menslievende boodschap. Neemt niet weg dat je 'Cloud Atlas' niet mag missen."

  Henny Wouters - Cinemagazine
  80

  Een tour de force in dienst van tegeltjeswijsheden

  "Cloud Atlas is niet het meesterwerk dat het wil zijn, daarvoor schommelen de onderdelen te zeer in kwaliteit en daarvoor heeft de film inhoudelijk ook niet genoeg in huis. Het boek werd bewierookt om de filosofische diepgang. In de film wordt die levensbeschouwelijke kern een aantal malen herhaald."

  Barend de Voogd - Schokkend Nieuws
  80

  Geen film, maar een ervaring

  Cloud Atlas is een prachtig gemaakt epos met een duidelijke boodschap. De film bevat humor, romantiek, actie en drama en is meer een ervaring in een aparte realiteit dan een film. Dankzij een geweldige cast en een nog betere make-upafdeling heeft Cloud Atlas het potentieel om, ondanks enkele schoonheidsfoutjes, een groot publiek aan te spreken. Niet nadenken over de lengte, gewoon kijken.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  80

  Lofzang op de revolutionair

  "Het zijn echter de momenten waarin alles in de montage samenkomt, de soundtrack opzwelt naar niveau bombastisch en de centrale boodschap - met elke daad, goed of slecht, scheppen we onze toekomst - voelbaar wordt gemaakt door de symfonische aaneenschakeling van onzelfzuchtige opoffering, dat Cloud Atlas van een overdonderende klasse is."

  Jelle Schot - Cinema.nl
  80

  Niet alle verhalen zijn even sterk

  "De zes delen zijn niet allemaal even sterk. Het verhaal over uitgever Timothy Cavendish probeert de komische noot te zijn, maar slaat vaak de plank mis. (..) Waarmee de regisseurs wel helemaal in de roos hebben geschoten is de casting. Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving en de anderen zijn in elk deel overtuigend, waarbij Weaving in bijna elk deel mag uitpakken als enorme badguy."

  Bart de Bruijn - Filmpjekijken.com
  80

  Rappante uitdossingen

  "Aan de acteurs ligt het niet, maar het ene verhaal raakt je gewoon meer en sneller dan het andere. Ondanks de duur van bijna drie uur kijkt de film lekker weg, alsof je voor de televisie zit te zappen. Je krijgt echter iedere keer dezelfde boodschap voor de kiezen, en voor het geval je die tóch niet hebt begrepen, wordt die aan het eind nog eens expliciet onder woorden gebracht."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  60

  Ambitieuze maar ook pretentieuze film

  Uiteindelijk is Cloud Atlas een pretentieuze puzzelfilm. Het gezap tussen de verschillende verhalen is op den duur ook frustrerend. Toch zou het te makkelijk zijn om deze bijzondere filmervaring af te doen als een mislukking, want Cloud Atlas is op zijn minst de meest interessante mislukking van het jaar. Blijf zitten voor de aftiteling om te zien wie welke rollen speelde."

  André Nientied - Nu.nl
  60

  Ambitieuze mindfuck cinema

  "Het is knap dat het de makers lukt om zes verhaallijnen zo nauw te verweven zonder dat de kijker het spoor bijster raakt, maar door dit voortdurend schakelen komt geen enkele episode echt goed uit de verf. Oudbakken aforismen ('als ergens ter wereld een vlinder met zijn vleugels slaat...') trekken de aandacht steeds maar weer naar ijle hoogte, waar alles in elkaar overvloeit. Cloud Atlas is ambitieus en spectaculair vermaak, maar visionaire cinema is het niet."

  Sasja Koetsier - De Filmkrant
  60

  Ingenieus maar toch onbevredigend

  "Toegegeven, de film verveelt niet: de verhalen worden op ingenieuze wijze door elkaar heen verteld, in segmenten van soms slechts een minuut, en veel van die segmenten bevatten belangrijke plotontwikkelingen. (..) Maar tóch: twee uur en drie kwartier voor wat pseudofilosofisch gezever over hoe alle mensen samen één zijn? Dan mogen we ons vermaakt hebben, de pretentie en betekenisloosheid van de immer herhaalde boodschap maken de film uiteindelijk onbevredigend."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  60

  Visuele kracht overschreeuwt karakterontwikkeling

  "Het ontzag dat je haast wel voor zo'n imposant en simultaan gefilmd project moet opbrengen, weegt niet altijd op tegen de vele kansen die met name de Wachowski's laten liggen. De visuele kracht die broer en zus weten op te roepen en de algehele montage overschreeuwen dikwijls de karakterontwikkelingen en -samenhang waaruit de verhalen zijn opgetrokken."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  40

  De film zwiept van cliffhanger naar cliffhanger

  "Met wat goede wil zie je er een moderne verbeelding van het digitale tijdperk in, maar die aanpak slaat Cloud Atlas volledig dood. In een kakofonie van door elkaar lopende filmstijlen en sfeerschetsen krijgt geen scène de ruimte om te bezinken, als een filmtrailer die bijna drie uur duurt."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 29 november 2012
  Distributeur: Benelux Film Distributors