The Hunger Games

The Hunger Games (2012)

Film1
7.8 / 10
250
Pers
65% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Sciencefiction
Regie: Gary Ross
Cast: Jennifer Lawrence, Elizabeth Banks, meer »
Lengte: 143 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Scifi-actiedrama waarin Jennifer Lawrence deelneemt aan de jaarlijkse Hunger Games op tv, waarin tieners uit twaalf districten vechten tot de dood

In een nabije toekomst is het voormalige Noord-Amerika verdeeld over twaalf districten die jaarlijks één jongen en één meisje leveren voor The Hunger Games. Hierbij worden de jongeren in een gigantische arena gezet, waar slechts één persoon levend uit kan komen. De rest van het volk wordt gedwongen het mediaspektakel live op televisie te volgen. Wanneer het zusje van de zestienjarige Katniss Everdeen wordt geselecteerd twijfelt ze geen moment en neemt ze haar plaats in. Vanaf dan heeft Katniss nog maar één doel: overleven. Eenmaal in de arena wordt ze geconfronteerd met de uitermate moeilijke keuzes die ze daarvoor moet maken.

Dit scifi-actiedrama is de verfilming van het eerste deel uit de gelijknamige populaire trilogie van schrijfster Suzanne Collins. • Pers - 65%  
  90

  Met verve verfilmd

  "Zowel voor de fans van de boeken als ook voor diegenen die onbekend zijn met de trilogie een aanrader. Het zou zomaar kunnen dat 'The Hunger Games', in navolging van 'Harry Potter' en 'The Lord of the Rings' , een nieuwe uitermate succesvolle serie boekverfilmingen wordt."

  Martijn Scheepers - Movie 2 Movie
  80

  Brood en spelen

  "Vergeet de duistere hocus pocus van Harry Potter en het kleffe gezwijmel van Twilight. Regisseur Gary Ross bewerkte het eerste boek van The Hunger Games-trilogie tot een spannend avontuur, dat vooral ook dramatisch veel beter doortimmerd is."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Hunger Games overtuigt, ook zonder bloed

  "Dat sommige confrontaties in de arena iets minder spectaculair uitpakken dan in het boek het geval was, is slechts een kleine smet op de verder bijzonder geslaagde eerste Hunger Games."

  Robbert Blokland - Spits
  80

  Nieuwe literaire goudmijn

  "Ondanks de lengte van de film vallen de slachtoffers behoorlijk snel, maar er zijn elegante oplossingen om het hoge dodental niet al te bloederig te maken. (...) Zonder boekkennis roept de film een aantal vragen op en kun je er een ster afhalen."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  80

  Spannende en ontroerende tienerfilm

  "Het tweeënhalf uur durende The Hunger Games is afwisselend ontroerend, spannend en visueel overdonderend. (...) Ross neemt de kijkers prettig serieus: geen moment wordt het publiek overvoerd met informatie, omdat hij erop vertrouwt dat het ook zelf kan nadenken. Maar nog fijner is dat The Hunger Games ook qua thematiek wel wat aandurft."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  80

  Strijdster in een jurk van vuur

  "The Hunger Games is een extreem spannende actiefilm. Jennifer Lawrence bewijst zich als een ijzersterke hoofdrolspeelster, die de kijker meteen inpakt als de rebelse Katniss Everdeen. Het moet dan ook raar lopen wil deze vakkundige bewerking van Suzanne Collins' razend populaire jongerenroman geen mega-kaskraker worden."

  Fritz de Jong - De Filmkrant
  70

  Veilige aanpak

  "Elke denkbare afbreuk van de sympathie van de hoofdpersonen wordt uit de weg gegaan. The Hunger Games is spannend en origineel, maar bovenal risicomijdend. Hopelijk vormt het slechts de opmaat voor een steviger vervolg."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  60

  De nieuwe (tiener)franchise waar Hollywood naar op zoek is?

  "Bij vlagen is de film spannend en verrassend maar jammer genoeg ook vaak heel knullig in het plezieren van de jonge doelgroep. Het idee van de film is ook ietwat achterhaald maar mede door een innemende Jennifer Lawrence en prachtige vormgeving blijft de film voor het grootste gedeelte goed overeind."

  Jonathan Spuij - MovieScene
  60

  Nauwelijks schokkend

  "Gary Ross schiet tekort op twee belangrijke aspecten: Katniss gaat nauwelijks relaties aan met anderen en Ross schrikt terug voor het geweld in het verhaal."

  Barend de Voogd - Schokkend Nieuws
  60

  Schokkend verhaal komt niet echt aan

  "De camera mag bij iedere geweldscène dan nog zo hard schudden en Ross mag Tucci en Bentley opvoeren als een oubollig soort sportcommentatoren; spannender of aangrijpender wordt het daar niet van."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  40

  Kindervariant op The Running Man

  "De sterke hoofdrol van Jennifer Lawrence en de bijrollen van Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Stanley Tucci en Donald Sutherland kunnen deze anderhalf uur durende survival met af en toe een sterfgevalletje niet redden."

  Pim Wijers - The Cult Corner
  40

  Tieners als gladiatoren

  "Regisseur Gary Ross slaagt erin van deze dramatische avonturen een gigantisch vlakke film te maken, die steeds langdradiger wordt en zelfs potsierlijke trekken vertoont. Bovendien is het gegeven - tieners die in een realityprogramma als gladiatoren voor hun leven vechten - niet bijster origineel. Ook de speciale effecten overtuigen nauwelijks."

  Ab Zagt - AD
  20

  Dead on arrival

  "De personages, waarvan sommigen vier films mee moeten omdat delen 2, 3 en 4 al gepland staan, zijn oninteressant, want compleet doorzichtig. (...) Broddelwerk is het. The slumber games. Bespaar ons een tweede deel."

  Ronald Rovers - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 21 maart 2012
  Film1 première: Vrijdag 29 maart 2013
  Distributeur: Independent Films