Achtste-groepers huilen niet

Achtste-groepers huilen niet (2011)

Film1
8.8 / 10
62
IMDb
7.9 / 10 436
Pers
71% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Familie, Nederlandstalig
Regie: Dennis Bots
Cast: Hanna Obbeek, Nils Verkooijen, meer »
Lengte: 95 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Nederlandse jeugdfilm over de stoere achtste-groeper Akkie, die het liefst wil voetballen maar dan plotseling ziek wordt

De stoere Akkie zit in groep 8 en is helemaal wild van voetbal. Tijdens schooltijd wordt haar klas door juf Ina klaargestoomd voor belangrijke zaken als de Citotoets, het schoolkamp en de finale van het schooltoernooi. Na schooltijd gaat ze het liefst voetballen met haar klasgenoten. Het kan haar niets schelen dat Joep voetbal geen sport voor meisjes vindt. Ze is er hartstikke goed in en kan Joep makkelijk aan. Maar dan wordt Akkie ziek. Gelukkig krijgt ze heel veel steun van haar klasgenoten en Juf Ina. Ondanks het verdriet kan de optimistische Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Als het ernaar uit ziet dat ze het voetbaltoernooi moet missen, bedenkt Joep een cool plan voor haar...

Deze Nederlandse familiefilm is gebaseerd op de populaire, gelijknamige jeugdroman van Jacques Vriens. • Pers - 71%  
  80

  Mooi uitgebalanceerd en ontroerend geheel

  "De film ontroert oprecht en zal na de aftiteling zeker de jonge kijkers wel aan het praten krijgen."

  Fabian Melchers - Neerlands Filmdoek
  80

  Ongekunsteld drama zonder overdrijving

  "Pasklare antwoorden en oplossingen biedt de film niet; het gaat vooral om de saamhorigheid die uit het gedeelde verdriet ontstaat. Daarbij kiezen regisseur Dennis Bots en scenariste Karin van Holst vrijwel nooit voor de makkelijkste weg. Geen dikke glycerinetranen of vet aangezette treurmuziek. (...) De geweldige cast maakt het karwei af; hoofdrolspeelster Hanna Obbeek, ook in werkelijkheid de dochter van filmmoeder Johanna ter Steege, is ronduit magnifiek."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Overtuigende film over tieners en kanker

  "De jonge hoofdrolspelers, met Hanna Obbeek als uitblinker, overtuigen stuk voor stuk in hun vertolkingen. (...) Regisseur Dennis Bots weet telkens de juiste toon aan te slaan, wat gezien de materie een prestatie van formaat is."

  Ab Zagt - AD
  70

  Jeugddrama viert ook het leven

  "Dit jeugddrama windt geen doekjes om de harde werkelijkheid en dat is soms pijnlijk confronterend. Tegelijkertijd is Achtste groepers huilen niet een film die het leven viert, zelfs als het veel te kort duurt."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  70

  Mooi en integer eerbetoon

  "Ondanks het beladen onderwerp is er genoeg ruimte voor een glimlach en zelfs in de verdrietige scènes kun je de regisseur niet verwijten de traanbuizen overmatig te prikkelen."

  Monica Meijer - Movie 2 Movie
  70

  Realistische en eerlijke inslag

  "Nadat je je door het begin hebt geworsteld en de nodige stereotypen hebt getrotseerd, verandert Achtste-groepers Huilen Niet langzaam in een boeiende, indringende film die ondanks de ietwat over de top finale altijd het hart op de juiste plek houdt."

  Thomas Hermssen - FilmTotaal
  60

  Doeltreffende voorlichtingsfilm

  "Door al die kwesties wordt dit iets te veel een voorlichtingsfilm, maar wel een doeltreffende. De jonge acteurs zijn schattig en vakkundig tegelijk. Hanna Obbeek is hier beter dan in haar filmdebuut Briefgeheim. Het scheelde misschien dat haar moeder Johanna ter Steege (in de rol van haar moeder) erbij was."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  60

  Leukemie is balen

  "waar 'De kleine blonde dood' een gelaagd drama was voor volwassenen over vaderliefde, is Achtste-groepers huilen niet een nogal rechttoe-rechtaan jeugdfilm over niet te stuiten levenslust."

  Karin Wolfs - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 15 februari 2012
  Distributeur: Dutch FilmWorks