Chimpanzee

Chimpanzee (2012)

IMDb
7 / 10 3429
Pers
60% 5
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire
Regie: Alastair Fothergill, Mark Linfield
Cast: Carice van Houten, meer »
Lengte: 84 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Nederlands nagesynchroniseerd

Natuurdocumentaire van DisneyNature over de chimpansees in Ivoorkust en Uganda

Samenwerkend verplaatsen Oscar en zijn chimpansee familie, waaronder zijn moeder Isha en Freddy (de ervaren leider van de groep) zich door het complexe grondgebied van het bos. De wereld is een speeltuin voor de kleine Oscar en zijn mede jonge chimpansees. Zij spelen liever dan dat ze samen met hun ouders een middagdutje doen. Maar als Oscar's familie wordt bedreigd door een concurrerende groep chimpansees wordt hij aan zijn lot over gelaten, totdat een verrassende bondgenoot verschijnt en zijn leven voorgoed doet veranderen. • Pers - 60%  
  80

  Knuffelbare helden

  "Chimpanzee is een meeslepend en fraai opgenomen jungle-epos dat kijkers uit verschillende leeftijdsklassen moeiteloos een kleine negentig minuten aan de buis gekluisterd houdt. Ondanks een paar schoonheidsfoutjes dus zeer zeker een aanrader."

  Frank Heinen - Cinemagazine
  70

  Vertederende familiedocumentaire

  "Deze documentaire is niet alleen een aanrader voor natuurliefhebbers, maar tevens een vertederende familiedocumentaire over individuele overwinningen en warme familiebanden. Absoluut de moeite van het kijken waard, alleen al om de schitterende vergezichten en scherpe shots van dit enorme stuk ongerepte natuur."

  Erik Boekhoven - Filmpjekijken.com
  60

  Treffend toeval

  "binnen de zo÷logie werd nog nooit de 'adoptie' van een chimpweesje door een alfamannetje waargenomen, laat staan vastgelegd. Een onwaarschijnlijke toevalstreffer dus, die door regisseurs Alastair Fothergill en Mark Linfield op aandoenlijke en oogstrelende wijze in beeld is gebracht"

  Eric le Duc - De Telegraaf
  50

  Tussen feit en fictie

  "Deze poging om een documentaire af te leveren die anders dan anders is, pakt niet bepaald gelukkig uit. De genoemde vermenselijking van de chimpansees gaat namelijk ook nog eens gepaard met een rommelige opbouw en veel verwarring, waarbij twee groepen tegenover elkaar worden gezet. De apen zijn echter nauwelijks uit elkaar te houden en de vertelstem van Van Houten probeert gecombineerd met herhaling en slimme montage en cameraopstellingen vergeefs orde in de chaos scheppen."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  40

  Geen enkel beeld mag voor zichzelf spreken

  "Geen enkel beeld krijgt de kans om voor zichzelf te spreken. Dit lijkt iets te zeggen over het vertrouwen dat Fothergill en Linfield in hun basismateriaal hadden. Hadden ze maar iets beters bedacht om de boel bij elkaar te houden, dan een sleetse plot vol Hollywoodiaanse heldenmoed, teamwork en naastenliefde."

  Kevin Toma - De Volkskrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 13 februari 2013
  Distributeur: Walt Disney Studios Motion Pictures
  Alternatieve titel: Chimpanzee (NL)