50/50

50/50 (2011)

Film1
7.5 / 10
58
Pers
75% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Jonathan Levine
Cast: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, meer »
Lengte: 100 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Komisch drama waarin Joseph Gordon-Levitt moet leren omgaan met het feit dat hij kanker heeft en kan rekenen op de steun van zijn vriend Seth Rogen

De 27-jarige Adam heeft een sexy vriendin, een leuke baan en een beste vriend die hem daar iedere ochtend naartoe rijdt. Maar als Adam last krijgt van zijn rug, ontdekt hij dat hij een zeldzame vorm van kanker heeft. Van de één op de andere dag verandert zijn zorgeloze bestaan in een gevecht om te overleven. Hippe feestjes maken plaats voor chemotherapie en hij belandt op de bank van een jonge, optimistische therapeute. Om alles nog erger te maken, bedriegt zijn vriendin hem en wil zijn overbezorgde moeder bij hem intrekken. Gelukkig kan Adam rekenen op zijn beste vriend Kyle, die hem op zijn eigen, onhandige manier bijstaat.

Dit komische drama is gebaseerd op het leven van schrijver en producent Will Reiser, die bevriend is met Seth Rogen en Evan Goldberg. Zowel de film als hoofdrolspeler Joseph Gordon-Levitt werden genomineerd voor een Golden Globe.********

Film1 Recensie: Komedie met een boodschap

50/50 is niet zomaar een komedie over kanker, maar een realistisch en intelligent verhaal over een jongeman die de ziekte heeft en zich verloren voelt. De personages zijn goed uitgewerkt en de grappen goed gedoseerd. Joseph Gordon-Levitt weet de balans tussen drama en humor goed te vinden en neemt je mee in dit ontroerende verhaal.

Lees verder
 • Pers - 75%  
  80

  Buddy-komedie over kanker

  "Dat de zwartste diepten van Adams situatie in 50/50 onderbelicht blijven, zij de filmmakers vergeven: zo'n verhaal wilden zij niet vertellen. Het is al heel wat dat een dodelijke ziekte in een Hollywoodfilm niet dramatisch wordt uitgemolken of al te zeer gebagatelliseerd."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  80

  Film over kanker minder zwaar door humor

  "50/50 is toch een opbeurende film... (...) Van alle personages is Adam verreweg de sterkste en dat maakt 50/50 tot een origineel en hartverwarmend verhaal over een loodzwaar onderwerp."

  Ab Zagt - AD
  80

  Flirten met kanker

  "50/50 kan gezien worden als de Amerikaanse tegenhanger van Simon (...) 50/50 zit knap in elkaar, al is het verhaal ook voorspelbaar. (...) Maar een film over zo'n zwaar onderwerp mag op zijn tijd best licht verteerbaar zijn."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Geen violenmuziek en eindeloze tranen

  "Doordat luchtigheid niet wordt geschuwd, komt de film des te harder aan. 50/50 laat je nadenken over het leven en hoe kwetsbaar dat eigenlijk is. Ontroerend."

  Julia Nolet - NL Agenda
  80

  Komedie met een boodschap

  50/50 is niet zomaar een komedie over kanker, maar een realistisch en intelligent verhaal over een jongeman die de ziekte heeft en zich verloren voelt. De personages zijn goed uitgewerkt en de grappen goed gedoseerd. Joseph Gordon-Levitt weet de balans tussen drama en humor goed te vinden en neemt je mee in dit ontroerende verhaal.

  Anneke Arentsen - Film1
  80

  Komische elementen en emotionele vuistslagen

  "Het emotionele hart van de film ligt bij Joseph-Gorden Levitt, die hier de beste prestatie uit zijn nog jonge carrière levert (...) Voor een film die zo'n moeilijk onderwerp voor een groot publiek bespreekbaar maakt en daar met vlag en wimpel in slaagt, moet de pet heel diep af."

  Arman Avsaroglu - FilmTotaal
  80

  Unieke prestatie

  "50/50 is een onvervalste kankercomedy die de lol inziet van de onwerkelijke situaties waarin Adam verzeild raakt, zonder lacherig te doen over de ernst ervan. Dat mag je best een unieke prestatie noemen."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  70

  Lachen als kuur

  "Knap van scenaristen Will Reiser en Seth Rogen, die hun eigen ervaringen op papier zetten. Rogen speelt hartveroverend zichzelf, als de zieke Kyle toont Joseph Gordon-Levitt overtuigend en vertederend een spectrum aan emoties..."

  Eric Koch - De Telegraaf
  70

  Verfilming op de meest positieve en clichérijke manier mogelijk

  "De film laat zien dat clichés soms niet erg zijn, wanneer er goed gebruik van wordt gemaakt. En goed, dan is de muziek van Michael Giacchino wat tam, en is de cinematografie soms een tikje te intens - de luchtige manier waarop met het zware onderwerp omgegaan wordt en de prima soundtrack maken dit goed."

  Luuk Imhan - Movie 2 Movie
  60

  Gevoel voor tumor

  "De plotontwikkelingen zijn nergens echt verrassend, en het verwijt dat Adams vriendin gemaakt wordt omdat zij zich verre van de ziekte wenst te houden, voelt vals aan, omdat de filmmakers er ook zelf voor terugdeinzen om het dal waar Adam fysiek doorheen moet met het publiek te delen. Maar voor liefhebbers van de Amerikaanse indie biedt 50/50, mede dankzij de onopgesmukte regie van Jonathan Levine, een verrassend nuchtere variant op het genre en een verrassend hilarische blik op kanker."

  Joost Broeren - De Filmkrant
  60

  Kankerkomedie zonder dreiging

  "Scenarist Will Reiser baseerde het script op eigen ervaringen en weet precies hoe schrijnend grappig goede bedoelingen kunnen zijn... (...) De film doet ook alsof er weinig aan de hand is. Adam kotst een keer van de chemo, maar een mentale inzinking en een dode lotgenoot ten spijt: de kanker is levensbedreigend, maar zo voelt het amper. Het had de balans tussen tragedie en komedie niet iets meer pit kunnen geven."

  Floortje Smit - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 december 2011
  Distributeur: Dutch FilmWorks
  Alternatieve titel: I'm with Cancer