Young Adult

Young Adult (2011)

Film1
5.8 / 10
53
Pers
77% 14
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Jason Reitman
Cast: Charlize Theron, Patton Oswalt, meer »
Lengte: 94 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Humoristisch drama over een egoïstische schrijfster die naar haar geboortestad terugkeert om haar vroegere geliefde terug te winnen

De egoïstische Mavis Gary is schrijfster van populaire tienerboeken. Ze keert terug naar haar geboorteplaatsje om haar topjaren, die ze op de middelbare school had, te herleven. Haar missie is om haar oude schoolvriendje, die ondertussen gelukkig getrouwd is, weer voor zich te winnen. Wanneer blijkt dat haar terugkomst niet bij iedereen in goede aarde valt, sluit Mavis een ongewone vriendschap met een oud-klasgenoot, die ook is blijven hangen in zijn tienertijd.

Charlize Theron werd voor haar vertolking van Mavis genomineerd voor een Golden Globe. Regisseur Jason Reitman en scenarioschrijfster Diablo Cody werkten eerder samen aan de verrassingshit 'Juno', waar Cody in 2008 de Oscar voor Beste Scenario voor in ontvangst mocht nemen. • Pers - 77%  
  90

  Hoeveel komedies zijn er waarin we geen moment achter de missie van de hoofdpersoon staan?

  "Young Adult slaagt erin, door een sombere karakterstudie te combineren met een slimme deconstructie van het romantischekomediegenre. Een must voor wie zijn humor graag met een scherp randje heeft."

  Julius Koetsier - Xi online
  80

  De duivel draagt Hello Kitty

  "De trefzekere regie van Reitman en de bijtende humor in het script houden de boel vlot en luchtig, clichés worden knap omzeild, en er zijn voldoende sympathieke bijfiguren om de zuurtegraad van de hoofdpersoon enigszins te compenseren."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  80

  Geslaagde kruising tussen Het Mooiste Meisje van de Klas en Fatal Attraction

  "Young Adult is daarmee een vreemde maar geslaagde kruising tussen Het Mooiste Meisje van de Klas en Fatal Attraction. De dialogen zijn weer scherp en Charlize Theron is niet te beroerd om zich van haar meest onvoordelige kant te laten zien. Maar de echte winnaar van deze film is Patton Oswalt, die van een typetje uitgroeit tot de held van de film."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Hilarische karakterstudie

  "In handen van mindere filmmakers zou de bijtende en af en toe zelfs bittere ondertoon al snel tegenstaan. In hun even geloofwaardige als hilarische karakterstudie van Mavis laten Reitman en co zien dat een hoofdpersoon helemaal niet sympathiek hoeft te zijn of te worden. Als ze maar interessant is. En interessant is deze Mavis, die op haar 37ste eindelijk inziet dat ze maar eens moet uitgroeien tot de jong volwassene uit de titel."

  Fritz de Jong - Het Parool
  80

  Kijkje in het hoofd van een sociopaat

  "Young Adult is zeker geen crowd pleaser, maar wel een feilloos geschreven en uitgewerkt kijkje in het hoofd van een sociopaat - op een rare ­manier erg fascinerend."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  80

  Onaangespaste promqueen leert niets

  ""De eigenaardige opzet van scenarist Cody en regisseur Reitman werpt wonderwel toch zijn vruchten af, mede dankzij de sublieme hoofdrolspeelster Charlize Theron die ingetogen los gaat op haar 'queen bitch you love to hate'. Het maakt van Young Adult een eigenaardige, fascinerende kijkervaring..."

  Robbert Blokland - Spits
  80

  Origineel, scherp en geestig

  "Young Adult mist de ontroering van Juno, maar is nog steeds ontelbare malen origineler, scherper en geestiger dan veel andere films die voor komedie moeten doorgaan."

  Barend de Voogd - The Cult Corner
  80

  Prom queen from hell

  "Het lijkt erop dat we wel weten hoe het af gaat lopen... (...) Maar Young Adult kleurt net buiten de lijntjes van die pasvorm, en blijkt gelukkig net zo wars van behagen als zijn hoofdpersonages."

  Joost Broeren - De Filmkrant
  80

  Schitterende rol Charlize Theron

  "Theron is fenomenaal in deze vertolking. Zij domineert van de eerste tot de laatste minuut. Het is na de moordenares uit Monster (20030, waarvoor zij wel een Oscar kreeg, haar beste rol."

  Ab Zagt - AD
  80

  Sterke, compromisloze karakterstudie

  "Wat aanvankelijk een mainstream komedie lijkt, ontpopt zich als een sterke, compromisloze karakterstudie die alle regels van het genre aan zijn laars lapt. (...) En Charlize Theron blijft één van de meest onderschatte actrices van Hollywood."

  Mike Peek - NL Magazine
  70

  Minder overtuigend dan Reitmans vorige films

  "Young Adult is minder overtuigend dan Reitmans vorige films. Daarvoor is dit hoofdpersonage op momenten toch net iets te gekunsteld en irriterend. En het tonen van drama achter de façade van succes en zelfverzekerdheid begint hier ook wel als een gemakkelijke herhaling aan te voelen. Maar hoewel dit de minst sterke film is binnen het nog kleine oeuvre van de regisseur, stijgt hij nog altijd met gemak boven de gemiddelde Amerikaanse komedie uit."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  70

  Mooiste meisje ongelukkig

  "Net als Reitmans hoofdpersoon uit Up in the Air leeft Mavis (afgewogen tragisch gespeeld door Charlize Theron) in een eigen schijnwereld. Ook ditmaal worden opvattingen over een succesvol leven tegen het licht gehouden, maar het humoristische bitterzoet van de twee eerdere films blijft ditmaal steken in bitterheid. Een sprankje licht en lucht brengt Patton Oswalt als een oude schoolgenoot."

  Eric Koch - De Telegraaf
  70

  Van begin tot eind verfrissend

  "Hoewel de hele film lang het gevaar voor te grote clichés op de loer blijft liggen wordt ook dit gevaar toch mooi omzeild. Waar andere soortgelijke films vaak de fout maken door naar een clichématig einde toe te werken, valt dit in Young Adult heel erg mee. De film blijft van begin tot eind verfrissend en vooral gewoon grappig."

  Martijn Scheepers - Movie 2 Movie
  60

  De makers kiezen nergens echt voor

  "Is het de bedoeling dat we haar cynisch uitlachen, dat we haar zielig vinden of bloedirritant? Moet ze volgens de filmregels toch inzicht in haar gedrag hebben, of juist niet? De makers kiezen nergens echt voor. En hoewel hun lak aan regels te waarderen is en Gary fascinerend blijft, is het een film die de kijker verwart en daardoor voortdurend op afstand houdt."

  Floortje Smit - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 maart 2012
  Film1 première: Vrijdag 1 februari 2013
  Distributeur: Universal Pictures International