Argo

Argo (2012)

Film1
7.7 / 10
76
Pers
85% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: Ben Affleck
Cast: Ben Affleck, Alan Arkin, meer »
Lengte: 120 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Dramatische thriller van en met Ben Affleck over een groepje CIA-agenten dat Amerikaanse diplomaten in Iran proberen te redden van een gijzeling

Op 4 november 1979, op het hoogtepunt van de Iraanse revolutie, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran. Ze gijzelen 52 mensen. Tijdens de chaos slagen zes Amerikanen erin te ontsnappen en onder te duiken in het huis van de Canadese ambassadeur. In de wetenschap dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de zes worden ontdekt en gedood, wordt CIA-agent Tony Mendez ingeschakeld. Mendez is exfiltratie-expert en komt met een gevaarlijk plan om de zes te bevrijden.

Deze thriller is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en won Oscars in de categorieën Beste Film, Beste Scenario en Beste Montage. Regisseur Ben Affleck, die ook de hoofdrol speelt, maakte eerder de geprezen thrillers 'Gone Baby Gone' (2007) en 'The Town' (2010).********

Film1 Recensie: Ben Affleck scoort met vakwerk

Het even humoristische als spannende Argo bezegelt de comeback van Ben Affleck. Met een zelfverzekerd vakmanschap heeft hij een goed gedoseerde en subliem acteerde film afgeleverd. Het Oscargoud is in het verleden naar genoeg mindere kandidaten gegaan.

Lees verder
 • Pers - 85%  
  100

  Uitmuntende acteurs in een spannend drama

  "Affleck regisseerde zichzelf en een groep uitmuntende acteurs in een spannend drama, gebaseerd op ware gebeurtenissen. (..) Affleck grossiert in prachtige authentiek aandoende beelden, vlekkeloos acteerwerk en een spanningsboog die nergens inzakt. Aan het eind zit je gegarandeerd op je nagels te kluiven, terwijl je de afloop al weet. Dat kan uiteindelijk alleen een meester. Zoals Affleck."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  90

  Razendspannend ontsnappingsplan

  "In Argo verweeft Hollywood-ster Ben Affleck naadloos een lesje moderne geschiedenis met doorvoeld menselijk drama, pakkende thrillerelementen en komische terzijdes. Waarbij het geheel ruimschoots de som der delen overstijgt. (..) Daarnaast plaatst Argo de op feiten gebaseerde gebeurtenissen in een genuanceerd historisch kader. Klassiek aandoende klasse."

  M.W. - De Telegraaf
  90

  Regisseur Affleck is beter dan de acteur

  "Argo pakt naar Europese smaak wel een tikkeltje te Amerikaans en patriottistisch uit. (..) Een scheepslading brillen, baarden, snorren en pruiken maakt het plaatje compleet. Maar zelfs zonder deze stilistische middelen is Argo na Gone Baby Gone en The Town weer het bewijs dat de regisseur Affleck meer geslaagd is dan de acteur, ondanks zijn uitstekende invulling van de hoofdrol."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  90

  Sterke thriller met aangedikt slot

  "Na het sterke Gone Baby Gone en het iets mindere The Town laat Affleck opnieuw zien dat hij een prima regisseur is. Argo is spannend en vermakelijk en geeft bovendien een fraai sfeerbeeld van 1980, met grote brillen en gênante kapsels. Het slot is weliswaar aangedikt, maar wie denkt dat Affleck alles uit zijn duim heeft gezogen moet vooral de aftiteling uitzitten."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Ben Affleck scoort met vakwerk

  Het even humoristische als spannende Argo bezegelt de comeback van Ben Affleck. Met een zelfverzekerd vakmanschap heeft hij een goed gedoseerde en subliem acteerde film afgeleverd. Het Oscargoud is in het verleden naar genoeg mindere kandidaten gegaan.

  Michel Ferreira - Film1
  80

  Bizarre reddingsoperatie

  "Affleck raakt pas echt op dreef in het eindspel. De regisseur die zich in de sterke misdaaddrama's Gone Baby Gone en The Town bewees als een character-driven verhalenverteller, zet hier alle denkbare plotmechanismen in. Favoriet is de door filmpionier D.W. Griffith in de Hollywoodgrammatica gebeitelde cross-cutting. Voortdurend schakelen we heen en weer tussen de Amerikaanse helden en de Iraanse onverlaten die hen de pas willen afsnijden."

  Fritz de Jong - Filmkrant
  80

  De film is machtiger dan het zwaard

  "Het moet raar lopen als Argo geen belangrijke Amerikaanse filmprijzen in de wacht sleept. Ga maar na: de film is patriottisch, geschikt voor een breed publiek én een lofzang op de kracht van cinema. Dat Ben Affleck zo'n Amerikaans droomverhaal ook nog eens smaakvol weet op te voeren, is een bewonderenswaardige prestatie."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  80

  Een ongelooflijke missie

  "Bijzonder genoeg maakt het voor de spanning niets uit of je de uitkomst al kent of niet, want deze film blijft hoe dan ook tot de laatste seconde superspannend. (..) Daar komt nog bij dat Affleck de sfeer van die tijd sterk wist te treffen. Het lijkt alsof Argo in 1980 is gemaakt, zo treffend zijn de decors en kostuums."

  Marieke Kremer - Spits
  80

  Een solide uitwerking

  "De film behandelt een beladen periode maar Affleck verliest zich niet in pretentieus engagement. Met strakke hand weet hij de verschillende plotlijnen te verweven tot een spannend en intelligent ontsnappingsdrama, zonder daarbij het ludieke uitgangspunt uit het oog te verliezen. (..) Dat Argo verder niet helemaal honderd procent historisch accuraat is, en Affleck de spanning naar het einde toe wel erg hoog opvoert, doet er met zo'n solide uitwerking nauwelijks meer toe."

  Daan Snouck Hurgronje - Filmjekijken.com
  80

  Vanaf scène een de juiste jachtigheid

  "Vanaf scène kent de thriller de juiste jachtigheid, die herinnert aan de jarenzeventigparanoiafilms en bezit neemt van de kijker. Wat Argo onderscheidt, is het middenstuk, waarin het Hollywoodaandeel in de redding van de grond wordt getild en Affleck een satirische blik werpt. De lol doet niks af aan de spanning."

  Bor Beekman - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 8 november 2012
  Distributeur: Warner Bros
  Alternatieve titel: Escape from Tehran