Act of Valor

Act of Valor (2012)

Film1
6.6 / 10
89
Pers
40% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur, Thriller
Regie: Mike McCoy, Scott Waugh
Cast: Emilio Rivera, Roselyn Sanchez, meer »
Lengte: 111 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Actiefilm over een eliteteam soldaten dat op een geheime missie wordt gestuurd om een gekidnapte CIA-agent te redden

Tijdens hun missie om een ontvoerde CIA agent te redden ontdekken Amerikaanse Navy SEALs dat er een terroristische aanslag wordt beraamd op de Verenigde Staten. Om de de potentiële daders te traceren gaat het Bandito Platoon de hele wereld over. Gedurende hun missie moeten de mannen de balans zien te vinden tussen de verantwoordelijkheid voor hun land, hun team en hun families.

De rollen in deze actiefilm over het hedendaagse wereldwijde anti-terrorisme worden vertolkt door daadwerkelijke Navy SEALs, de speciale elite-eenheid van de Amerikaanse marine. In enkele scènes is daarnaast ook echte ammunitie gebruikt om het realisme van de film te verhogen. Scenarioschrijver Kurt Johnstad schreef eerder mee aan het script van '300'. • Pers - 40%  
  70

  Een enerverend spektakel.

  "Mede dankzij de inzet van het leger zelf: de makers konden beschikken over vliegdekschepen, kernonderzeeërs, helikopters, and whatnot. Met die fotogenieke middelen walst de film als een commercial break over het niet bijster originele verhaal heen."

  Martijn Laman - Movie 2 Movie
  60

  Terroristen op de korrel

  "Hoe spannend vaak ook, in deze explosieve bioscoopvariant op de klassieke tv-serie 24 vervallen de schermutselingen tussen goed en kwaad iets teveel in een herhaling van zetten."

  Eric Koch - De Telegraaf
  40

  Een saaie, oppervlakkige, lelijke film

  "Hoe goed de hoofdrolspelers van Act of Valor ook mogen zijn in het bewaken van Amerika's vrijheid, acteren kunnen ze niet. Dat wordt vooral duidelijk uit de ronduit ongemakkelijke dialoogscènes."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  40

  Het summum van Amerikaanse legerpropaganda

  "Act of Valor doet geen enkele moeite om schakeringen aan te brengen in de personages en hun motieven. Er is een duidelijk onderscheid tussen goed en slecht, waarbij geen ruimte is voor grijstinten. Een fikse dosis scepsis, achterdocht en cynisme van de kijker lijkt hierop haast een reflexmatige reactie."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  40

  Leuk voor de geweldspornofielen

  "Een film met echte Navy SEALS die onbegrijpelijkerwijs ook wilden acteren, is amper serieus te nemen. De heroïek en suprematie van de Amerikaanse marine staan buiten kijf. Maar met een dergelijk potsierlijke vertoning doet deze film ze eigenlijk meer kwaad dan goed."

  Jonathan Spuij - MovieScene
  40

  Mislukte rekruterings- en propagandafilm

  "De keuze voor de SEAL's als acteurs heeft nog een onbedoelde bijwerking. De terroristen zijn wel echte acteurs en leggen meer charisma en gevoel in hun rol, waardoor je uiteindelijk meer sympathie voor de terroristen krijgt dan voor het Amerikaanse leger."

  Bart de Bruijn - Filmpjekijken.com
  40

  Testosteronversie van suikerzoete romantiek

  "Het gaat er vooral om dat deze acteurs échte Navy Seals zijn, die met échte kogels schieten. Het feit dat je het verschil niet ziet, is bijzaak. Hun spel is net zo slecht als in de gemiddelde actiefilm, dus daar hoeven ze zich niet voor te schamen. Wel voor de militaire propaganda, die lijkt op de testosteronversie van suikerzoete romantiek."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  30

  Het plaatje is een beetje té perfect

  "Dat Act of Valor doet alsof oorlog een tof computerspelletje is, maakt de film vooral minder geloofwaardig en minder spannend. Dat de makers daarmee een nieuwe generatie kinderen de oorlog in proberen te lokken ('Sing your death song') is, als je er even bij stilstaat, gewoon misselijkmakend."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  20

  Idiote leger propaganda

  "Act of Valor, beledigend slap geacteerd, tot de nok gevuld met stereotypen en met een flinterdun verhaallijntje, is de eerste Amerikaanse legercommercial op speelfilmlengte. (...) ...ondermaatse rommel die bedoeld is om jongeren lekker te maken met gepolijste actiescènes."

  Ronald Rovers - De Filmkrant
  20

  Walgelijke film, slecht acteerwerk, opwindende oorlogsscenes

  "Het is natuurlijk een walgelijke film, dat Act of Valor. Ronkende Amerikaanse legerpropaganda vermomd als een fictiefilm over een missie waarin een eliteteam de wereld moeten redden... (...) Alle bezwaren ten spijt: de scènes waarin de Seals in actie komen zijn stiekem griezelig opwindend - alsof oorlog een strak gespeeld, opwindend computerspel is, maar dan met een overdaad aan echte kogels. Alhoewel dat de film achteraf gezien natuurlijk helemaal stuitend maakt."

  Floortje Smit - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 mei 2012
  Film1 première: Dinsdag 1 januari 2013
  Distributeur: A-film Distribution