Le moine

Le moine (2011)

Film1
6.3 / 10
20
IMDb
5.7 / 10 1516
Pers
61% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Thriller
Regie: Dominik Moll
Cast: Vincent Cassel, Déborah François, meer »
Lengte: 101 minuten
Land: Frankrijk, Spanje
Taal: Frans

Thriller naar de gotische roman van Matthew G. Lewis over het tragische leven van Broeder Ambrosio in het Katholieke Spanje van de zeventiende eeuw

Bij zijn geboorte werd Ambrosio achtergelaten aan de poorten van het klooster van de broeders Kapucijnen. Hij wordt door hen opgevoed en groeit uit tot één van de meest bekende predikers van het katholieke Spanje in de zeventiende eeuw, bewonderd om zijn enthousiasme en gevreesd voor zijn onverzettelijkheid. Overtuigd van deugdzaamheid en gerechtigheid, gelooft broeder Ambrosio dat hij immuun is voor verleiding. De komst van een mysterieuze nieuwe leerling monnik brengt zijn overtuiging aan het wankelen en leidt hem naar het pad van de zonde.

Deze Franse thriller is een adaptatie van de klassieke gotische roman 'The Monk'. Dit boek uit 1796 van Matthew G. Lewis was destijds een even groot schandaal als succes. Hoofdrolspeler Vincent Cassel brak in 1995 door bij een groot publiek met zijn rol in 'La haine'. Recentelijk was hij te zien in 'A Dangerous Method' en 'Black Swan'.*****

Film1 Recensie: Monnikenwerk

Vincent Cassel steelt de show in deze relithriller over een monnik die zijn aardse behoeftes niet in toom weet te houden. Le moine is echter meer vorm dan inhoud en lost de hoogoplopende verwachtingen niet in.

Lees verder
 • Pers - 61%  
  80

  Monnik zwicht voor het kwaad

  "Le moine laat op een gruwelijk intense wijze zien hoe verwoestend de kracht van de begeerte kan zijn. Geweldige rol van de Franse acteur Vincent Cassel."

  Annet de Jong - De Telegraaf
  70

  Le moine

  "Het verhaal steekt intelligent in elkaar, maar het is lang wachten tot de boel op gang komt. De complexe thema's, bijbelverwijzingen en verkapte kritieken zijn mooi in de film verweven, maar komen pas naar voren na een relatief trage en gezapige start. Zelfs hoofdrolspeler Vincent Cassel, een van de beste Franse acteurs van het moment, kan daar niet altijd aan ontkomen. Maar uiteindelijk is hij het die, in een knap ingetogen gespeelde rol, de film met gemak weet te dragen."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  70

  Le moine

  "Le moine is zeer fijn voor de ogen, maar helaas wordt je grijze massa te weinig aan het denken gezet door het simpel in elkaar stekende plot dat duidelijk diepgang mist. Zonde, want Cassel is zeer overtuigend als monnik die aan zijn kloosterleven twijfelt. Hier had echt meer in gezeten."

  Pascal van Eijndhoven - MovieSense
  70

  Le moine

  "Of de thematiek anno 2011 nog relevantie heeft, mag iedereen voor zichzelf uitmaken. Los daarvan is LE MOINE een fraai atmosferisch geheel, met krassende kraaien tegen dreigende luchten, nadrukkelijk symbolisch gebruik van de kleur rood, de mysterieuze gestalte van de gemaskerde figuur met zijn bovennatuurlijke gave, een geestverschijning op een kerkhof en, als kers op de taart, een pesterig optreden van de duivel zelve."

  Phil van Tongeren - Schokkend Nieuws
  60

  Le moine

  "De film sleept zich langzaam voort: soms is het griezelig, soms ontroerend en de gotische sfeer is veelal goed getroffen, maar soms is het ook ronduit saai."

  Guus Schulting - The Cult Corner
  60

  Le moine

  "Moll dist de morele vertelling op in een klassieke, gotische stijl: onweer, krassende kraaien, duistere schaduwen, kerkhoven, processies en angstaanjagende waterspuwers. Het snijdt allemaal niet diep, maar er spreekt veel plezier uit. Diepteanalyses kunnen achterwege blijven: Le moine is een ironische hommage aan de klassieke gotische film."

  Jos van den Burg - Het Parool
  60

  Le moine

  "Veelbelovend van opzet, fraai vormgegeven en vol symboliek, slaagt Le moine er uiteindelijk niet in om een klassieker in zijn genre te worden. (...) Moll slaagt er niet in om de val van Ambrosio overtuigend in beeld te brengen. De overgang is simpelweg te groot en gaat te makkelijk. Aan Cassel ligt het niet, maar het is te ongeloofwaardig dat er bij Ambrosio niet eerder een lampje is gaan branden dat er mogelijk iets niet helemaal in de haak is. Door deze ernstige tekortkoming hinkt en strompel

  Hans Geurts - Movie 2 Movie
  50

  Brave kloosterthriller

  "Dreigende muziek begeleidt vrijwel iedere handeling, maar uiteindelijk gebeurt er weinig. Is de film een aanval op het geloof, een klassieke griezelfilm, een psychologisch portret van een man wiens rotsvast geloof begint te wankelen? Moll kan niet kiezen, en dus is het van alles een beetje."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  50

  Monnikenwerk

  Vincent Cassel steelt de show in deze relithriller over een monnik die zijn aardse behoeftes niet in toom weet te houden. Le moine is echter meer vorm dan inhoud en lost de hoogoplopende verwachtingen niet in.

  Arjan Welles - Film1
  40

  Monnik valt voor verleidingen duivel

  "Onder regie van Moll is de ondergang van de monnik (...) een tergend langzaam drama geworden. De beelden ogen zeer authentiek, maar de theologische disputen die erin zijn verwerkt zijn eerder een obstakel, dan een intrigerend onderdeel van Le moine."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 september 2011
  Film1 première: Zaterdag 2 juni 2012
  Distributeur: Benelux Film Distributors
  Alternatieve titel: The Monk