Evil Dead

Evil Dead (2013)

Film1
7.6 / 10
19
Pers
69% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Horror
Regie: Fede Alvarez
Cast: Elizabeth Blackmore, Shiloh Fernandez, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Remake van de gelijknamige bloederige horrorklassieker uit 1981 waarin vijf jongeren kwaadaardige krachten ontketenen in een afgelegen boshut

Een groepje vrienden gaat op vakantie naar een huisje in het bos, waar één van hen een oud boek vindt met vreemde oude teksten. Natuurlijk leest iemand de tekst hardop voor, waardoor kwaadaardige geesten vrijkomen en bezit nemen van de vrienden.

Evil Dead is een remake van The Evil Dead uit 1981 van regisseur Sam Raimi (Spiderman) waarin Bruce Campbell (Army of Darkness) de nu legendarische rol speelde van Ash. De productie was een lowbudget project van een stel vrienden, dat uitgroeide tot een cultfenomeen. • Pers - 69%  
  80

  Bloed, gore & tranen

  "Deze film heeft alles wat je binnen het genre mag verwachten, al blijft de humor van weleer achterwege, waardoor de beruchte verkrachting door een boom dit keer nét iets suggestiever in beeld wordt gebracht."

  Belinda Janssen - Veronica Magazine
  80

  Evil Dead-remake evenaart bijna origineel

  "Hoewel Evil Dead bij vlagen genoeg humor biedt om het publiek enige ontlading voor de spanning te bieden is het geen verhaal vol postmoderne kwinkslagen zoals in Scream of The Cabin in the Woods het geval was. Integendeel: de remake biedt ouderwetse rechttoe-rechtaan horror van de zuiverste soort."

  Robbert Blokland - Spits
  80

  Extravagant offerfeest

  "Het genot van de film schuilt in de sfeer en z'n voorspelbaarheid, in het weten dát ledematen op de grond zullen belanden en dat er uiteindelijk maar één personage overblijft. (...) Speels op precies de juiste momenten en met een stuwende vaart dendert dit offerfeest op z'n bloederige climax af."

  Ronald Rovers - De Filmkrant
  80

  Op de serieuze toer

  "Evil Dead is in alle opzichten een erg geslaagde remake. De film houdt de vaart er in en weet af en toe aardig te shockeren. Het redelijk absurde einde en het feit dat de film eigenlijk tien minuten korter had mogen zijn, doen daar weinig afbreuk aan. Evil Dead is ranzig en spannend, geen klassieker zoals het origineel, maar simpelweg een erg goede horrorfilm."

  Sonny Kempkes - Filmpjekijken.com
  80

  Uitstekende horrorfilm

  "Die magie heeft Evil Dead niet; de film is gelikter, toonvaster en minder uitbundig dan het origineel. Dat zou je als een nadeel kunnen zien, maar wie zat er op een herhaling te wachten? Evil Dead is gewoon een uitstekende horrorfilm, die het publiek aanvalt met beestachtige agressie."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  80

  Voor de hechte schare horrorfans

  "De uitvoering, in verrukkelijk hoog tempo geregisseerd, is vermoedelijk te obsceen om zieltjes te winnen buiten de hechte schare horrorliefhebbers, maar draagt wel bij aan een film die deels raakt aan de kern van wat film vermag. Evil Dead verbaast en ontregelt, juist door zijn primitieve shock and awe-tactiek - een heerlijke combinatie."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  70

  Achtbaanrit van een film

  "Dit is een film die geen seconde zal vervelen: er gebeurt zó veel en in een zo razend tempo dat je aan het doek gekluisterd zit. De film is grimmig, intens en meeslepend. De gore is geweldig. Evil Dead is een achtbaanrit van een film: snel, hard en bijzonder onderhoudend. Maar beter dan het origineel? Dat toch echt niet."

  Lieuwe van Albada - Schokkend Nieuws
  60

  Bloedfonteinen

  "Remake van de klassieke low budget-horror uit 1981 is maar in één ding geïnteresseerd: bloedfonteinen. Wie daar van smult kan z'n borst natmaken. (...) Humor is ver te zoeken al kan het uitglijden over een afgesneden wang sommigen vast nog een bevrijdende lach bezorgen."

  AD
  60

  Horrorhit herrijst

  "Hoewel echt grote en vernieuwende horrorsurprises uitblijven, pakt Alvarez wel uit met enkele extreem lugubere scènes waarin een elektrische broodsnijder, een spijkerpistool en een kettingzaag een hoofdrol opeisen. Geestelijk vader Raimi - die Evil Dead mede produceerde - en horrorfans zullen dan ook dik tevreden zijn met dit uitzinnige griezelfestijn."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  60

  Remake is lekker duister en smerig maar mist een charismatische hoofdpersoon

  Met de smeerlapperij zit het dus wel goed, maar wat Evil Dead 2013 ontbeert is een charismatische hoofdpersoon van het kaliber van Bruce Campbell. Hij ging, mét humor, de demonen te lijf in drie Evil Dead-films. De vijf personages in de nieuwe versie blijven allemaal van bordkarton en daardoor laat hun droeve lot je uiteindelijk koud.

  André Nientied - Nu.nl
  60

  Zwaar over the top

  "Het levert gedetailleerd in beeld gebrachte scenes op met veel bloed en verminkingen die effectief spelen met het 'Ik wil het niet zien maar ik moet'-gevoel. Allemaal zwaar over the top, maar toch net even beter gedaan dan vele andere moderne horror-remakes."

  Andre Waardenburg - NRC
  40

  Weinig bijzonder

  "Liefhebbers van de betere gore zullen zich prima met deze remake vermaken. Verder is deze reïncarnatie van Evil Dead echter weinig bijzonder."

  Bart Snoek - FilmTotaal
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 2 mei 2013
  Distributeur: Universal Pictures International