The Place Beyond the Pines

The Place Beyond the Pines (2012)

Film1
7.2 / 10
78
Pers
71% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Derek Cianfrance
Cast: Ryan Gosling, Eva Mendes, meer »
Lengte: 140 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Drama waarin het pad van bankrover Ryan Gosling kruist met dat van de ambitieuze politieagent Bradley Cooper, hetgeen verstrekkende gevolgen heeft

De ruige motorrijder Luke reist als stuntman mee met een kermis. Wanneer hij erachter komt dat hij een zoontje heeft bij zijn ex-vriendin Romina, neemt hij een drastisch besluit. Luke begint per motor banken te beroven om zijn kind financiële ondersteuning te kunnen bieden en daarmee tevens Romina voor zich terug te winnen. Luke raakt echter verzeild in een gewelddadige confrontatie met een jonge, ambitieuze politieagent. De gevolgen hiervan strekken tot aan de volwassen levens van hun zonen.

Hoofdrolspeler Ryan Gosling en regisseur Derek Cianfrance werkten eerder samen aan het geprezen relatiedrama 'Blue Valentine' (2010). • Pers - 71%  
  80

  Breed uitgesponnen vertelling

  "de échte ster van dit drama is het pakkende scenario van regisseur Derek Cianfrance (...) Geen simpele thema's, maar de film investeert zo veel in zijn personages, dat alle bedoelingen worden waargemaakt. Niet in de laatste plaats door de inspanningen van zijn 'leading men'."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  80

  Het leven is hard

  "Voor The Place Beyond The Pines sloegen Ryan Gosling en Derek Cianfrance, die eerder samen Blue Valentine maakten, voor de tweede keer de handen ineen. Er is nog steeds magie tussen de acteur en de regisseur, zo blijkt. (...) Je kunt je hart ophalen aan het prachtige decor - de heuvelige, bosrijke omgeving van het stadje Schenectady - maar met de inhoud spaart Derek Cianfrance zijn publiek niet. Het leven is hard."

  Grieteke Meerman - Spits
  80

  Intrigerend drieluik over vaders en zonen

  "Het script helpt het toeval behoorlijk, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn wanneer je Pines ziet als een noodlotsdrama, waarin de beslissingen van vaders invloed hebben op hun zonen. Mede dankzij het acteerwerk van Gosling en Cooper levert dat een intrigerend drama op."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Krachtige nauwgezette karakterstudies

  "Door de drie verhalen achter elkaar te presenteren en ze niet met elkaar te versnijden wordt de aandacht gedoseerd en lang vastgehouden. Cianfrance bereikt bovendien het effect dat elk nieuw deel wordt gevoed voor het voorgaande. Zo ontstaan interessante inzichten, (kruis)verwijzingen en parallellen die de verhalen inkleuren en gelaagd maken zonder dat ze obligaat aandoen."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  Mooi drama over keuzes, vaders en zonen

  "The Place Beyond the Pines is een mooi drama over keuzes, vaders en zonen. Het script dat in sommige delen meer vaart had kunnen hebben wordt door het sterke acteerwerk van de gehele cast naar een hoger niveau getild. De prachtige natuur van Schenectady zorgt voor een bijzondere omgeving. Derek Cianfrance bevestigt met zijn nieuwe film dat hij een bijzondere filmmaker is."

  Shelley Eimers - Cinemagazine
  80

  Sluimerend onheil

  "Het voelt alsof Cianfrance veel meer wil vertellen dan hij kan laten zien en dat juist door dit gebrek aan tijd geen enkele plotlijn een bevredigend einde kent. (...) Desalniettemin behoort dit fraaie en soms onbehaaglijk aanvoelende misdaaddrama nu al tot de categorie van films die u dit jaar zeker gezien moet hebben."

  De Telegraaf
  80

  Vaders en zonen

  "Cianfrance bewees in Blue Valentine al dat hij een sterke acteursregisseur is en dat doet hij hier opnieuw met Gosling en Cooper. (...) Ook al heeft Cianfrance de neiging om zijn verhaal te veel te structureren, waardoor het hier en daar wat gekunsteld wordt, toch creëert The Pines een gevoel dat tijd en plaats overstijgt."

  Ronald Rovers - Cinema.nl
  70

  Moedige poging van Cianfrance

  "Om The Place Beyond the Pines als een interessante mislukking te kenmerken, zou de zeker aanwezige kwaliteit tekort doen. Het is absoluut een moedige poging van Cianfrance om na het kleine Blue Valentine met zo'n groot veelomvattend verhaal te komen. Helaas lukt het hem niet er een consistent geheel van te maken. (...) Maar de cast, de soundtrack en de meeslepende cameravoering trekken de film toch weer omhoog."

  Nico van den Berg - MovieScene
  60

  Cianfrance heeft te veel lagen aangebracht

  "Terwijl de aftiteling loopt, rijst een onbevredigd gevoel. Niet omdat Cianfrance een zouteloos driesterrendrama heeft gemaakt, maar omdat hij gaandeweg overduidelijk te veel hooi op zijn vork nam. Bij vlagen is The Place Beyond the Pines een briljant, onheilszwanger drama. Dat maakt dat het extra lastig te verkroppen dat het scenario uiteindelijk onder zijn eigen gewicht bezwijkt."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  60

  Derek Cianfrance wil te veel

  "Het enige dat Derek Cianfrance te verwijten valt is dat hij te veel wil. De regisseur is zo ambitieus, dat hij zijn geweldige minimalisme uit Blue Valentine vergeet. Gelukkig zijn er genoeg momenten die tonen dat de Amerikaan één van de meest getalenteerde regisseurs van dit moment is. Als hij iets meer gas terug had genomen, was zijn creativiteit alleen maar bewonderingswaardig geweest."

  Steffie van Rhee - Filmpjekijken.com
  60

  Mislukte vaders

  "De regisseur zoekt duidelijk naar een groter en grootser canvas dan hij in Blue Valentine bespeelde, maar verliest daarmee de emotionele eerlijkheid die zijn eerdere film juist zo bijzonder maakte. In individuele scènes toont Cianfrance zich een begenadigd filmmaker - dan weer intens beklemmend, dan weer extreem energiek. Maar de som blijkt dit keer minder dan die delen."

  Joost Broeren - De Filmkrant
  40

  Ryan Gosling probeert het nu op een motor

  "Het geheel is gekunsteld en onevenwichtig. Na een prima begin zakt de film in, waarna het slot een pathetisch karakter krijgt."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 4 april 2013
  Film1 première: Vrijdag 10 januari 2014
  Distributeur: Independent Films