Maleficent

Maleficent (2014)

Film1
7.7 / 10
52
IMDb
7 / 10 254010
Pers
60% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regie: Robert Stromberg
Cast: Angelina Jolie, Elle Fanning, meer »
Lengte: 97 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Alternatieve vertelling van het sprookje Doornroosje, dat getoond wordt vanuit het standpunt van boze heks Angelina Jolie

Maleficent is een prachtige jonge vrouw met een oprecht hart, die een idyllische jeugd heeft in een vreedzaam en bosrijk koninkrijk, tot op een dag een leger binnenvalt en de harmonie van het land in gevaar brengt. Maleficent wordt de vurigste beschermer van het land, maar wanneer ze uiteindelijk meedogenloos wordt verraden begint haar oprechte hart in steen te veranderen. Maleficent is uit op wraak en moet het in een heftige strijd opnemen tegen de opvolger van de binnenvallende koning, met als gevolg dat ze een vloek uitspreekt over zijn pasgeboren dochter Aurora. Maar wanneer het meisje opgroeit, realiseert Maleficent zich dat Aurora de sleutel is tot vrede in het koninkrijk, en misschien ook wel tot haar eigen ware geluk.

Na Alice in Wonderland en Oz: The Great and Powerful steekt Disney nu hun animatiefilm in een live-action jasje. De sprookjesfilm is het regiedebuut van Robert Stromberg, die een Oscar won voor de art direction van Alice in Wonderland en Avatar. De make-up van Maleficent is gebaseerd op het uiterlijk van zangeres Lady Gaga. In het bijzonder op de look die ze heeft op de cover van Born This Way. • Pers - 60%  
  80

  De grote Angelina Jolie-show

  "De verwijzingen naar die film zijn subtiel, doch zeker herkenbaar. Verder geven Woolverton en Stromberg een fraaie draai aan de welbekende vertelling. En ook al komen sommige wendingen wel wat gekunsteld over en zijn sommige personages wat leeg, het einde is minstens net zo sprookjesachtig als in de 'oorspronkelijke' vertelling uit 1959."

  Jochem Geerdink - Filmpjekijken.com
  80

  IJzersterke film met een geweldige slotakte

  "Het gestuntel van de drie feeën - hoe leuk Juno Temple ook is - is soms een beetje over de top. Maar dat zijn maar kleine smetjes op een verder ijzersterke film met een geweldige slotacte. Met Maleficent lijkt de waarheid eindelijk boven tafel te zijn, het is de definitieve versie van Doornroosje."

  Monica Meijer - Cinemagazine
  70

  Visueel genot om naar te kijken

  "Maleficent is een visueel genot om naar te kijken en maakt de wat lege karakters in de film wat minder bezwaarlijk. De film is een aaneenschakeling van fraaie, donkere tableaus alwaar de exuberante sets en kostuums elkaar afwisselen. Angelina Jolie speelt haar rol met verve en Maleficent neemt je in de eerste paar minuten in vogelvlucht gelijk mee om je pas na 97 minuten weer los te laten."

  Giselle Defares - Moviescene
  70

  Wonderschone wraakengel

  "De sprookjesachtige figuren en de bombastische actie hebben we al eens eerder gezien in de fantasy-avonturen. (...) Dat dit spektakel toch beklijft, is te danken aan de oogstrelende vormgeving, de prachtige effecten en strakke regie van nieuwkomer Robert Stomrberg"

  Eric le Duc - Telegraaf
  60

  Een sprookje waar je in wilt geloven

  "Angelina Jolie is gelukkig wel heel goed op haar plaats. Heerseres over de elven, trollen en boomwezens van het bos. Een angstaanjagend silhouet in de mist. Een satanisch grinnikende duistere koningin - die tot haar eigen verbazing de liefde en het licht van haar jeugd weer terugvindt. In dat sprookje wil je wel geloven."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  60

  Geslaagde nuancering van het kwaad

  "Met hun nieuwe richting willen de makers iets te veel tegelijk (...) Maar bovenal is Maleficent een geslaagde poging tot nuancering van het kwaad, dat doorgaans mede door Disney juist zo eenzijdig wordt verbeeld."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  60

  Op technisch niveau perfect

  "En dan is Jolies gezicht ook nog 's flink door de digitale mangel gehaald. Toch weet ze het hele scala aan emoties - woede, sarcasme, twijfel, vertwijfeling - waar haar personage doorheengaat, zichtbaar en navoelbaar te maken. Het is de redding van de film die op technisch niveau - de samensmelting van live-action en cgi - nagenoeg perfect is, maar Jolies tegenspelers behoorlijk in de kou laat staan."

  Phil van Tongeren - Schokkendnieuws
  60

  Zoetsappig en clichématig verhaal

  "Het ziet er allemaal fraai uit, dus verbazingwekkend is het niet dat deze film tweehonderd miljoen dollar heeft gekost. Jammer alleen dat het verhaal verder zo zoetsappig en clichématig is uitgewerkt. Maleficent wint niet bepaald de originaliteitsprijs; met dit budget speelt Disney het waarschijnlijk liever zo veilig mogelijk. Film blijft business."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  40

  Doornroosje voor volwassenen

  "(...) de balans tussen actie, drama en romantiek is vaak ver te zoeken. En waar is de humor gebleven? Misschien dat het gebrek aan ervaring bij debuterend regisseur Robert Stromberg daar een rol bij speelde. Nooit eerder kreeg een nieuwbakken regisseur zo'n enorm budget - naar verluidt 200 miljoen dollar - tot zijn beschikking."

  Jelle Schot - Cinema.nl
  40

  Magere comeback van prachtige fee

  "Jammer; de wereld die regisseur en zijn computerteam scheppen, is schitterend, maar kennelijk kan Disney het idee niet loslaten dat sprookjesverhalen in de eerste plaats voor kinderen zijn. Voor hen is de vormgeving echter waarschijnlijk wat te grimmig, voor de meeste volwassenen zal het verhaal aan de magere kant zijn. De prachtige Maleficent had een betere comeback verdiend."

  Marieke Kremer - Spits
  40

  Maleficent is luidruchtig sprookje voor volwassenen

  "De 3D-film van Disney is gebaseerd op het sprookje Doornroosje, maar door de overdaad aan boosaardigheid is Maleficent vooral een sprookje voor volwassenen."

  Anton Slotboom - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 29 mei 2014
  Distributeur: Walt Disney Studios Motion Pictures