Mocros

Mocros (2011)

Pers
54% 5
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire
Regie: Roy Dames
Lengte: 75 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Documentaire over vijf jongens van Marokkaanse afkomst in Rotterdam, die gefilmd zijn tussen 2003 en 2011 • Pers - 54%  
  70

  Boeiend en intrigerend

  "Net als in zijn vorige documentaire Foute Vrienden weet Dames zijn hoofdpersonages in Mocros ondanks hun grote mond en minder goede daden neer te zetten als innemende karakters. (...) Mocros schetst een rauw en realistisch beeld van de vaak kansloze situatie waarin een deel van de Marokkaanse bevolking in Nederland zich bevindt."

  Guido Franken - Neerlands Filmdoek
  60

  Rauw en onopgesmukt

  "Roy Dames biedt geen oplossingen, maar registreert slechts. En dat is eigenlijk ook de enige juiste aanpak. Hoe deze problematiek opgelost moet worden, daar gaan vast nog generaties over nadenken."

  Monica Meijer - Movie 2 Movie
  60

  Regisseur krijgt niet echt vat op onderwerp

  "Documentairemaker Dames richt in het vervolg op Ik ben Mohammed (2005) op vijf Marokkaans-Nederlandse jongeren, om te ontdekken wat hen beweegt. Van voetbalveldjes naar grauwe straten, van jeugdhonk naar drugspand zit Dames de jongens op de huid; maar ook als hij met hen naar Marokko reist, krijgt hij niet echt vat op hen."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  40

  Fragmentarische aanpak wekt argwaan en ergernis

  "De gatenkaasaanpak van Dames gaat tegenstaan. Het valt de documentaireschieter te prijzen dat hij de zaken niet mooier voorstelt dan ze zijn, maar het gebrek aan structuur en eigen inbreng doen hier ernstig afbreuk aan."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  40

  We weten het nu wel

  "Vervelend om naar te kijken is Mocros zeker niet, met dank aan de toffe karakters en het vertrouwen dat Dames bij ze wist te winnen: we zien pubers die stout, kwaad en indolent zijn, worstelend met school, vooroordelen en een onduidelijke toekomst. Wat de film echter node mist, is focus. Want wat Dames laat zien, dat weten we nou wel."

  Karin Wolfs - Cinema.nl
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 november 2011
  Distributeur: Amstelfilm