12 Years a Slave

12 Years a Slave (2013)

Film1
8 / 10
90
Pers
88% 15
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Geschiedenis
Regie: Steve McQueen
Cast: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, meer »
Lengte: 133 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Historisch drama van Steve McQueen waarin Chiwetel Ejiofor in 1841 wordt gekidnapt en daarna twaalf jaar als slaaf moet werken

In de 19e eeuw, voorafgaand aan de burgeroorlog, leeft de Afro-Amerikaanse violist en timmerman Solomon Northup als een vrij man met zijn gezin in New York. Hij wordt benaderd om te komen musiceren bij een reizend circus in Washington, maar deze goedbetaalde klus blijkt een gemene valstrik. Solomon wordt ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hier moet hij niet alleen vechten om te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van slaveneigenaar Epps. Twaalf jaar lang leeft Solomon in gevangenschap en onderdrukking.

Dit historische drama is gebaseerd op de memoires van Solomon Northup en markeert de derde samenwerking tussen regisseur Steve McQueen en acteur Michael Fassbender. De film won drie Oscars, die voor Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Bewerkte Scenario en Beste Film.*********

Film1 Recensie: Chiwetel Ejiofor en Lupita Nyong'o raken je hart

Het overweldigende 12 Years a Slave is een indringend en mensonterend drama. Steve McQueen weet als geen ander hoe hij emotionele en fysieke onderdrukking expliciet en meedogenloos in beeld moet brengen, zonder het te exploiteren. Samen met hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor word je meegesleurd in de onrechtvaardige en beestachtige wereld van slavernij. McQueen doet je continu afvragen of en zo ja hoe je in dit tijdperk had kunnen handelen. Een buitengewoon knappe prestatie, die naast de drie Oscars vooral een groot publiek verdient.

Lees verder
 • Pers - 88%  
  100

  Aangrijpend en rauw

  "12 Years a Slave toont op een aangrijpend, rauwe manier een van de ongetwijfeld ontelbare verhalen uit deze duistere periode in de geschiedenis. Deze meedogenloze verfilming is een must-see."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  100

  Een meesterwerk

  "12 Years a Slave is een meesterwerk: fysiek, hard en intens. De film is ook een lijdensweg. Aan de pijn en vernedering komt geen einde."

  Guus Schulting - The Cult Corner
  100

  Indrukwekkend monument

  "12 Years A Slave is niet alleen de verfilming van een bizar en waargebeurd verhaal, het is vooral een indrukwekkend monument van de laatste dagen van de slavernij in de Verenigde Staten. Tegelijk is het meer dan dat: het heeft een universele zeggingskracht zonder dat het verzandt in algemeenheden of politiek-correctheid. Met de goede afloop laat het je niet vrolijk gestemd de bioscoop verlaten, daarvoor laat het teveel een aktuele urgentie zien."

  Nico van den Berg - Moviescene
  100

  Zweep over de historie

  "Steve McQueen serveert op ongekend realistische wijze een ongemakkelijke waarheid, zonder met z'n ogen te knipperen en zonder glashelder onderscheid te maken tussen 'goede' en 'slechte' blanken. Want zelfs bij hen die in de film zeggen slavernij te verafschuwen, lijkt vooral de lafheid te overheersen. Zo herschrijft 12 Years a slave een essentiŽle geschiedenisles die tot nu toe slechts in gekuiste vorm tot ons kwam."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  90

  Chiwetel Ejiofor en Lupita Nyong'o raken je hart

  Het overweldigende 12 Years a Slave is een indringend en mensonterend drama. Steve McQueen weet als geen ander hoe hij emotionele en fysieke onderdrukking expliciet en meedogenloos in beeld moet brengen, zonder het te exploiteren. Samen met hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor word je meegesleurd in de onrechtvaardige en beestachtige wereld van slavernij. McQueen doet je continu afvragen of en zo ja hoe je in dit tijdperk had kunnen handelen. Een buitengewoon knappe prestatie, die naast de drie Oscars vooral een groot publiek verdient.

  Anneke Arentsen - Film1
  90

  Een film zoals een film hoort te zijn

  "Op subtiele en doch krachtige manier zet Chiwetel Ejiofor de ingetogen en hoopvolle Solomon Northup neer. 12 Years A Slave is een film zoals een film hoort te zijn. Helaas zien we ze zů goed maar zelden."

  Max de Waal - Filmpjekijken.com
  90

  McQueen pakt weer een zwaar thema aan

  "12 Years a Slave wordt nooit echt emotioneel, wat niet wil zeggen dat de film geen gevoelens losmaakt. Integendeel, het voelt als een stomp in je maag. Het laat zien wat je liever niet wil zien en McQueen doet er niets aan om je op je gemak te stellen."

  Bobbie NoŽ - Film Abides
  90

  Verstikkend leed

  "Daarbij moet ook zeker het fantastische spel van Chiwetel Ejiofor worden genoemd. Schrijnend is zijn gedwongen transformatie van gelukkig man naar schuchter werkdier. Dat verstikkende leed waarmee 12 Years a Slave vol zit, balt zich samen in het spel van de hoofdrolspeler. Een lawine aan droefenis, maar zo doeltreffend neergezet dat het nooit aanvoelt als effectbejag. De slavernij komt hier verontrustend dichtbij."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  80

  Afdaling in de hel

  "Ook in 12 Years a Slave maken de pijnlijkste momenten de meeste indruk. Van de regen van stokslagen die op Solomon neerkomt als hij gekidnapt wordt, tot een minutenlange, bloederige geseling van Patsey."

  Gerhard BUsch - Cinema.nl
  80

  Komt aan als een mokerslag

  "Als kijker zie je de slavernij door de ogen van een nieuwkomer, en dat komt hard aan. Chiwetel Ejiofor is uitstekend, maar Michael Fassbender - de vaste acteur van Steve McQueen, eerder te zien in Hunger en Shame - maakt nog meer indruk als een godsvruchtige alcoholistische plantagehouder."

  Andre Nientied - Nu.nl
  80

  Moeilijk om naar te kijken

  "Regisseur Steve McQueen begrijpt dat effectbejag met zo'n schrijnend verhaal alleen maar averechts werkt en stuurt de film en zijn geweldige acteurs bijna onzichtbaar. Het ≠resultaat is soms niet makkelijk om naar te kijken, maar blijft je geheid nog weken bij."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  80

  Ook de kijker zit vastgeketend

  "De film toont slavernij als een gesloten systeem dat mensen berooft van hun menselijkheid en tot willoze lichamen maakt. Natuurlijk: niet elke slaaf had met evenveel geweld te maken als Northup, maar dat is niet de essentie van 12 Years a Slave. De film maakt akelig goed voelbaar dat slaven willoze werktuigen waren."

  Jos van der Burg - Filmkrant
  80

  Overtuigend invoelbaar drama

  "12 years a slave kan bogen op een voortreffelijke hoofdrol van Chiwetel Ejiofor, die met zijn expressieve gezicht en genuanceerde spel voortdurend de juiste snaar raakt en Northups ontberingen overtuigend invoelbaar maakt. Een Oscar kan niet uitblijven."

  Bart van der Put - Parool
  80

  Tot op het bot

  "De kracht schuilt in de momenten waar de regisseur zich duidelijk laat gelden. Heftige, onvergetelijke scŤnes levert dat op, van Northup die eindeloos naar adem hapt met een touw om zijn nek, of tegen wil en dank meezingt met een plantagelied."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Waargebeurd verhaal laat verpletterende indruk achter

  "12 Years a Slave kent wel een paar zwakke momenten, maar als geheel maakt deze aanklacht tegen uitbuiting een verpletterende indruk op de kijker."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 20 februari 2014
  Distributeur: Independent Films
  Alternatieve titel: Twelve Years a Slave