17 filles

17 filles (2011)

Film1
4.9 / 10
27
IMDb
6 / 10 1451
Pers
65% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Delphine Coulin, Muriel Coulin
Cast: Louise Grinberg, Juliette Darche, meer »
Lengte: 87 minuten
Land: Frankrijk
Taal: Frans

Op feiten gebaseerd drama over zeventien scholieren in een Frans kuststadje, die allemaal besluiten samen zwanger te worden

In een door de crisis getroffen stadje aan de Franse kust nemen zeventien tienermeisjes een zeer drastische beslissing. Ze sluiten een pact om allemaal zwanger te raken. Want nadat het meest populaire schoolmeisje in verwachting blijkt te zijn, is het ineens cool om een kind te willen. Zo ontstaat een heuse zwangerschapsrage, die voor zowel de jongens en de volwassenen totaal onverwachts komt en niet wordt begrepen. Maar de meisjes hebben hun keuze al gemaakt.

Dit debuut van de zussen Delphine en Muriel Coulin is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal uit de Verenigde Staten waar in 2008 op een middelbare school in Massachusetts maar liefst 18 meisjes tegelijkertijd zwanger waren. • Pers - 65%  
  80

  Babygek

  "De kijker mag zelf vaststellen dat deze meiden misschien toch wat te kinderlijk zijn om een kind op te voeden.
 Wijselijk onthouden de Coulins zich van commentaar."

  Fritz de Jong - De Filmkrant
  80

  Geen zwangerschapspact

  "In 17 filles is veel terug te vinden van de sfeer om gezellig samen zwanger te worden. De oorzaak zoekt de film in de angst van de meiden voor een saai leven in het ook economische ingedutte stadje. Hun schrikbeeld is levenslang werken in een supermarkt."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Zwangerschap als daad van verzet

  "Paradoxaal genoeg leggen de naïeve bakvissen zichzelf met hun vrije keuze meer dan ooit aan de ketting, maar daarover vellen de Coulins wijselijk geen oordeel. Het levert een levenslustige film op met een tragische onderstroom."

  Karin Wolfs - Cinema.nl
  70

  Zo absurd dat het alleen waargebeurd kan zijn

  "Een echte klassieker zal '17 filles' niet worden; daarvoor mist de film net te weinig kracht en zit er te weinig eigenzinnigheid in de regie, maar door het uitzonderlijke onderwerp zal de film genoeg aandacht krijgen."

  Luuk Imhan - Movie 2 Movie
  60

  'Epidemie' van zwangere tieners in provinciestad

  "De vertelling rond dit bizarre gegeven wordt met grotendeels dodelijke ernst gebracht, wat het drama te zwaarwichtig en ook onverteerbaar maakt."

  Ab Zagt - AD
  60

  Baas in eigen buik

  "Samen maken ze idealistische toekomstplannen, maar de realiteit blijkt weerbarstiger in dit weinig gestroomlijnde filmdrama. 17 Filles onderscheidt zich dan ook vooral door het intrigerende onderwerp en het onbevangen naturel van de jonge actrices."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Bolle buiken op schoolfoto

  "het scenario mist uiteindelijk toch de focus en echte diepgang om ook maar enigszins een sterke emotionele band met de meisjes - laat staan de diverse vaders - en dus het verhaal te ontwikkelen."

  Robbert Blokland - Spits
  60

  De vraag blijft: waarom?

  "De film schetst een bijzonder beeld van een kwetsbare leeftijd. (...) Toch komen we niet veel over de afzonderlijke meisjes te weten; de groep is groot, en de filmmakers houden te veel afstand. Dat zit het verhaal uiteindelijk dwars."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  60

  Interessant gegeven

  "Het is een interessant gegeven. Helaas maakt de film zich er bij de ontknoping te makkelijk van af."

  Bregtje Schudel - NL Magazine
  60

  Sommige verhaallijnen zijn niet goed te volgen

  "De film bevat alleen teveel korte verhaallijnen, waardoor een duidelijke structuur ontbreekt. Een kleine herleving van Hitchcock maakt dit een beetje goed, maar kan niet voorkomen dat de inhoud zeer simpel en gefragmenteerd is."

  Sander Nap - MovieScene
  40

  Minieme betrokkenheid door softe aanpak

  "De Moulins zijn sterk in het neerzetten van het deprimerende milieu en sfeertje. Ze werpen mogelijke verklaringen op, maar laten te veel onbesproken om je met een tevreden gevoel naar huis te kunnen sturen."

  Arjan Welles - FilmTotaal
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 26 januari 2012
  Film1 première: Woensdag 2 januari 2013
  Distributeur: Lumière