Oslo, August 31st

Oslo, August 31st (2011)

Film1
5.2 / 10
17
IMDb
7.6 / 10 8026
Pers
77% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Joachim Trier
Cast: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, meer »
Lengte: 95 minuten
Land: Noorwegen
Taal: Noors

Noors drama waarin de verslaafde jongeman Anders voor één dag de afkickkliniek mag verlaten om naar Oslo af te reizen

De 34-jarige Anders staat op het punt zijn afkickprogramma in een instelling op het platteland af te ronden. Als onderdeel van het programma mag Anders afreizen naar Oslo voor een sollicitatiegesprek. Wanneer hij in de hoofdstad aankomt, wijzigt hij zijn plannen. Hij besluit op zoek te gaan naar mensen en plaatsen uit zijn vroegere leven. Een drugsverslaving en tal van verkeerde beslissingen hebben ervoor gezorgd dat de verstandige, knappe jongeman het spoor bijster is. Hij stelt zich vragen over de zin van zijn bestaan en mijmert verbitterd en vol wroeging over alle kansen die hij verknalde, de mensen die hij teleurstelde. Is dit een eindpunt of is er ruimte voor een nieuwe start?

Een integer en poëtisch drama van regisseur Joachim Trier naar het boek Le Feu Follet van Pierre Drieu La Rochelle waar ook de gelijknamige beroemde film noir van Louis Malle uit 1963 op is gebaseerd. • Pers - 77%  
  80

  De zomer die Anders misliep

  "Trier vertelt zijn verhaal, losjes gebaseerd op de roman Le feu follet van Pierre Drieu La Rochelle, met een bewonderenswaardige formele beheersing. Zijn stijl ligt ergens tussen de speelsheid van de Franse nouvelle vague en de doelbewuste koelte van recentere Noord-Europese filmmakers zoals zijn verre neef Lars Von Trier."

  Joost Broeren - De Filmkrant
  80

  Een mooie dag om naar de dood te verlangen

  "Toch is de film wel degelijk aangrijpend, vooral omdat het verhaal op de één of andere manier volkomen eerlijk en oprecht lijkt. (...) Daar komt bij dat de acteurs naturel en geloofwaardig zijn en de sobere cameravoering de sfeer van de film ondersteunt."

  Marieke Kremer - Spits
  80

  Gevoelvol en poëtisch

  "Naargeestig of duister is Triers film niet, eerder gevoelvol en poëtisch. Ook wordt Anders prachtig gespeeld door de ongeschoolde Noorse acteur Anders Danielsen Lie, die eerder ook al in Triers Reprise de hoofdrol op zich nam."

  Guus Schulting - The Cult Corner
  80

  Mooie prestatie

  "Ondraaglijk zwaar wordt de film niet, maar het is wel een film waar je nog een tijdje over nadenkt, die blijft hangen. Een mooie prestatie van de tweede film van het duo Trier en Danielsen Lie."

  Bart de Bruijn - Filmpjekijken.com
  80

  Prachtig melancholiek

  "Oslo, August 31st is een mooie, poëtische feel-bad movie."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  80

  Stukjes van een verwoest leven

  "Anders' scherpe, sarcastische geest houdt de vele gesprekken in de film fris en spannend, en verder gebeurt er niet zo heel veel: Anders bezoekt Thomas, gaat naar een feestje, probeert vergeefs zijn ex-vriendin aan de telefoon te krijgen. Alledaagse zaken, die dankzij Triers oog voor detail en de poëtische beelden van een veelal verlaten Oslo, toch diepe indruk maken."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  80

  Trier dwingt zijn publiek scherp te kijken

  "Door zijn film niet op te tuigen met verklarende flashbacks, dwingt de regisseur zijn publiek scherp te kijken en goed te luisteren."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  80

  Waar meesterwerkje

  "Naast het erg sterke filmische inzicht van Trier mag overigens ook de prestatie van hoofdrolspeler Anders Danielsen Lie niet onbenoemd blijven. De acteur weet de film moeiteloos te dragen. Trier laat met Oslo, August 31st zien geen eendagsvlieg te zijn. De man bewijst over een ongekend talent te beschikken en levert een waar meesterwerkje af."

  Steffan Hofland - FilmTotaal
  70

  Dertiger op drift

  "Prachtig gedaan, een mooie kleine film, die hoge ogen gooide in Cannes vorig jaar."

  Annet de Jong - De Telegraaf
  60

  Verhaal ontvouwt zich langzaam

  "Anders Danielsen Lie vertolkt overtuigend de positie van de ex-junk die weer een plaatsje in de maatschappij moet zien te vinden en die daarbij vele bedreigingen op zijn weg vindt. Het verhaal ontvouwt zich daarentegen relatief langzaam (en ook wel enigszins voorspelbaar) en ontbeert enigszins actie en diepgang. Het is niet eenvoudig dan de aandacht van de kijker steeds voor 100 % vast te houden."

  Rob Veerman - Cinemagazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 mei 2012
  Film1 première: Maandag 22 april 2013
  Distributeur: Cinemien Film & Video Distribution
  Alternatieve titel: Oslo, 31. august
 • Reacties (5)  
   • michiel meijlof
   • dinsdag 15 mei 2012
   • 21:25

   Kon mij niet boeien, zoveelste film over een drugsverslaafde, einde is ook zeer voorspelbaar. Je ziet al bij de eerste minuten waar dit heen gaat. Diepgang in karakter ontbreekt ook.

   • carlak
   • dinsdag 3 juli 2012
   • 18:13

   Vond het ook niet een echt boeiende film, nogal traag. de jongeman Anders komt ook niet sympathiek over wat inleven in zijn situatie moeilijk maakt.

   • nieuwsfilm1dct
   • vrijdag 26 april 2013
   • 23:39

   Een goede dramafilm...
   Prima verhaal...
   Prima acteerwerk...
   Af en toe redelijk HD kwaliteit...
   Prima achtergrond geluid/muziek
   (Dolby Digital)...

   • filmfocusmember13865
   • maandag 29 juli 2013
   • 13:12

   Redelijk tot goed drama, uitstekend acteerwerk en ook de opbouw van het verhaal is goed. Mooi in beeld gebracht hoe iemand probeert nog wat zijn leven te maken en op alle vlakken door zijn verleden wordt tegengewerkt. Geen lichte kost

   • Quentin
   • zondag 8 september 2013
   • 07:39

   Boeiend en integer gefilmd portret van een jongeman die worstelt met de zin van het (of zijn) bestaan.

   De film is eerlijk en sober gemaakt, een vereiste voor een dergelijke film met een dergelijk zwaar thema. Sentimenteel is het gelukkig nergens, maar verwacht ook geen opgeklopte vreugde of ongeloofwaardige 'Hollywood' plotwendingen waardoor het hele leven ineens geweldig blijkt. De protagonist maakt a.h.w. een optelsom of hij het leven nog de moeite waard vindt. Dat is heel invoelbaar en naturel in beeld gebracht, en interessant om te volgen als je in levensvragen bent geïnteresseerd en wat filosofisch bent ingesteld. Het is duidelijk zijn beslissing, naar aanleiding van zijn afwegingen. De kijker hoeft het hier niet perse mee eens te zijn, maar zijn visie is wel legitiem en begrijpelijk.

   Al met al een uitstekende karakterstudie, die oprecht en invoelbaar overkomt. Het is inderdaad géén lichte kost. Je moet er rustig voor gaan zitten en de tijd voor nemen, de film is ongeschikt voor een gezellige avond met vrienden en bekenden. Dit is geen allemansvriend, en minder geduldige kijkers die vermaakt willen worden zullen er weinig aan vinden, maar de film is m.i. zeker de moeite waard als het thema je aanspreekt.

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer