└ l'aveugle

└ l'aveugle (2012)

Film1
6.4 / 10
25
IMDb
5.4 / 10 352
Pers
47% 6
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Thriller
Regie: Xavier Palud
Cast: Jacques Gamblin, Lambert Wilson, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Frankrijk
Taal: Frans

Thriller waarin een politie-inspecteur tijdens een moordonderzoek stuit op een verdachte: een blinde man met een perfecte alibi

Het verminkte lijk van een jonge vrouw wordt gevonden in haar eigen huis. Zonder sporen van inbraak of getuigen. Het onderzoek naar de moord wordt toevertrouwd aan rechercheur Lassalle. Hij heeft veel ervaring, maar sinds de dood van zijn vrouw leidt hij een teruggetrokken leven. Wanneer er andere moorden worden ontdekt, die even gewelddadig zijn, raakt Lassalle ge´ntrigeerd door de persoonlijkheid van de blinde verdachte Narvik. Het alibi van Narvik is echter waterdicht en zijn handicap lijkt hem buiten verdenking te stellen, maar volgens Lasalle is er meer aan de hand.

Lambert Wilson, in deze thriller te zien als Narvik, was eind de jaren tachtig in de running om James Bond te spelen in 'The Living Daylights', maar de rol ging naar Timothy Dalton. In 'The Matrix Reloaded' speelde Wilson de rol van de Merovingian. • Pers - 47%  
  60

  Onge´nspireerde wedloop met een moordenaar

  "Sfeer genoeg, maar de film vergeet te verrassen. En na een griezelig begin wordt ook het tempo steeds trager, zodat er van └ l'aveugle weinig meer overblijft dan een keurige, onge´nspireerde thriller."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  50

  Acteerkannonnen kunnen de boel niet redden

  "Alleen de vraag welk complot er precies achter de moorden schuilgaat, moet nog voor wat geheimzinnigheid zorgen. Bij de ontknoping ontspoort de film echter volledig met nogal lachwekkende plotwendingen en onwaarschijnlijke acties van de personages. En dan kunnen ook acteerkanonnen als Gamblin en Wilson de boel niet meer redden."

  Lieuwe van Albada - FilmTotaal
  50

  Spannende Franse policier wordt gaandeweg tÚ bizar.

  "Welke kant zal dit onvoorspelbare onderzoek nu weer opgaan? Zonder iets te verklappen: de verkeerde. Een derde, wederom schijnbaar ongerelateerde moord brengt een complot aan het licht dat zo onwaarschijnlijk is, dat de film verder elke geloofwaardigheid verliest. (...) Jammer, want └ l'aveugle begint veelbelovend."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  40

  Kraak noch smaak

  "Op het visuele vlak doet Palud hier en daar een gooi naar de grimmige neo-noir van de regisserende en acterende ex-politieman Olivier Marchal. Helaas ontbeert hij daartoe zowel de zin voor inventiviteit als het oog voor compositie. └ l'aveugle overtuigt simpelweg in niets en ligt al op het kerkhof van de middelmaat ver voordat de aftiteling inclusief waslijst gelegenheidsfinanciers over het doek is gerold."

  Oliver Kerkdijk - Cinema.nl
  40

  Vergezocht Frans politiedrama

  "De blinde ex-soldaat blijkt met een vage missie te zijn die vooral met wapenleveranties te maken heeft. Echt geloofwaardig oogt het niet en ook het personage van de politieman komt door de vele clichÚs amper uit de verf."

  Ab Zagt - AD
  40

  Zouteloze thriller

  "└ l'aveugle had een spannende actiethriller kunnen zijn, ware het niet dat de spanning ver te zoeken is en de actiescŔnes tot een minimum beperkt worden. Het verhaal is bovendien nogal ongeloofwaardig en wordt - zeker door Wilson - zonder enige pit gebracht."

  Patricia Smagge - Movie 2 Movie
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 mei 2012
  Film1 première: Maandag 25 maart 2013
  Distributeur: LumiŔre