¡Vivan las Antipodas!

¡Vivan las Antipodas! (2011)

IMDb
7 / 10 339
Pers
78% 6
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire
Regie: Victor Kossakovsky
Lengte: 105 minuten
Land: Duitsland, Argentinië, Nederland, Chili
Taal: Spaans, Engels, Aboriginal, Russisch

Documentaire waarin vier paar geografische tegenpolen tegenover elkaar worden geplaatst en zo ons wereldbeeld letterlijk op z'n kop zetten

Wat is de kortste route tussen Entre Ríos in Argentinië en de Chinese metropool Shanghai? Een rechte lijn door de aardbol. De twee plaatsen zijn namelijk antipoden: elkaars geografische tegenpolen. Documentairemaker Victor Kossakovsky reist rond de wereld en toont vier paar antipoden die ons wereldbeeld letterlijk op z'n kop zetten. Een prachtige zonsondergang in Entre Ríos wordt getoond tegenover de hectische straten in het regenachtige Shanghai. Bewoners van onbebouwd land tegenover bewoners van vulkanische grond. En rustgevende landschappen tegenover drukke steden. Maar de antipoden lijken ondanks hun verschillen op een mythische manier aan elkaar verbonden. • Pers - 78%  
  100

  Pure poëzie

  "Het kan niet anders of het duizelt je, als na honderd minuten de aftiteling van boven én beneden het tollende beeld in rolt. Maar het kan ook bijna niet anders dat wie zo ver gekomen is ¡Vivan las antipodas! nogmaals wil zien, op zoek naar nog meer adembenemende (lucht)spiegelingen en fladderende vlindertjes. Leve de tegenvoeters!"

  Jan Pieter Ekker - Cinema.nl
  80

  Alles op z'n kop

  "Extreem mooi zijn de beelden van het Russische Baikalmeer, waarbij de weerspiegeling in het water weer een nieuwe laag in de film aanbrengt en het idee van omkering nog eens een zwiep geeft. Beelden krommen zich en de lucht wordt als een bol aarde."

  Mariska Gravenland - De Filmkrant
  80

  Fraai gefotografeerde ode aan de antipodas

  "Door het doek soms even op te splitsen, en een van de locaties op zijn kop te filmen, benadrukt de filmer zijn antipoden-concept. Een wat geforceerde stijlvorm, maar beeldschoon wanneer het verschil tussen onder en boven nauwelijks nog te onderscheiden valt."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  80

  Wonderlijk mooie documentaire

  "Het idee dat direct aan de andere kant van de wereld zich van alles afspeelt is fascinerend en geeft de aarde zowel iets groots als intiems. Naast dat dit resulteert in een wonderlijk mooie documentaire, ligt in dit gegeven waarschijnlijk Kossakovsky's grootste prestatie: zo groots als de aarde op de toeschouwer overkomt in ¡Vivan las Antipodas!, zo intiem kan Kossakovsky hem tegelijkertijd laten aanvoelen."

  Guus Schulting - The Cult Corner
  70

  Beeld van schoonheid blijft hangen

  "Kritiekpunten zijn er zeker te vinden. (...) Toch is het beeld dat blijft hangen dat van de schoonheid van de aarde en vooral de variatie in natuurlijk en stedelijk schoon, waardoor ¡Vivan las Antipodas! zeker een aanrader is."

  Martijn Scheepers - Cinemagazine
  60

  Visueel pakkend, maar inhoudelijk zakt het snel in

  "Het uitgangspunt voor ¡Vivan las Antipodas! nodigt natuurlijk ook uit om mooie plaatjes te maken, maar veel verder dan dat komt de filmmaker niet. Het geheel blijft toch vooral aan de oppervlakte hangen. (...) Vindingrijk en vaardig gemaakt is het wel, maar de vraag is of de kijker daar voor de volle speelduur in mee kan gaan."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 16 augustus 2012
  Distributeur: Cinema Delicatessen