11 Flowers

11 Flowers (2011)

IMDb
6.8 / 10 239
Pers
76% 5
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Wereldcinema
Regie: Xiaoshuai Wang
Cast: Wang Jinchun, Wenqing Liu, meer »
Lengte: 110 minuten
Land: China, Frankrijk
Taal: Mandarijn

Chinees coming-of-age drama over de elfjarige jongen Wang Han, wiens dure shirt van hem wordt afgepakt door een moordenaar op de vlucht

Het is 1975, een jaar voor het einde van de Culturele Revolutie. De elfjarige Wang Han woont in een provincieplaatsje in het zuiden van China met zijn vader, moeder en zusje. Op school heeft Wang Han drie boezemvrienden: lange Weijun, mollige Luis en kleine Muis. Op een dag wordt Wang Han gevraagd de dagelijkse gymnastiekles te gaan leiden. Daar heeft hij echter een duur wit overhemd voor nodig. Met tegenzin gebruikt zijn moeder daarvoor hun waardevolle kledingcoupons. Als Wang Han op een dag zijn shirt wast in de rivier, wordt het afgepakt door een moordenaar op de vlucht. Tegelijk bang en gefascineerd beloven Wang Han en zijn vrienden om hem niet te verraden aan de politie. • Pers - 76%  
  80

  Blikverruimend avontuur

  "In vergelijking met eerdere films van Wang Xiaoshuai, zoals Frozen en Bejing Bicycles is 11 Flowers een stuk weemoediger en minder grimmig. Maar Wang maakt ook duidelijk dat dat slechts een kwestie van onschuld is. Zodra zijn half-begrijpen begrijpen wordt, is ook Han de dromerigheid voorbij."

  Sasja Koetsier - De Filmkrant
  80

  Culturele revolutie teruggebracht naar de beleving van een kind

  "Over dromen gaat het. De schoonheid van kunst. Over opgroeien in een erbarmelijke omgeving, zonder die situatie per definitie te accepteren zoals die is."

  Berend Jan Bockting - de Volkskrant
  80

  Een klassefilm!

  "De vertolkingen van de diverse personages zijn levensecht en ook de jeugdige acteurs acteren indringend overtuigend. Het is vooral niet uitsluitend misère in het verhaal, er is veel humor verwerkt in de belevenissen die Wang Han heeft met zijn drie vriendjes, waardoor een fraaie balans blijft bestaan tussen dramatische gebeurtenissen en hoop op een andere en betere toekomst."

  Rob Veerman - Cinemagazine
  80

  Opvallend universeel en toegankelijk

  "Han blijft zijn toekomst rooskleurig en met een bewonderenswaardige, haast jaloersmakende naïviteit tegemoet treden. Dit heeft geresulteerd in een meeslepend en optimistisch jeugddrama dat zich heeft kunnen ontdoen van een belerende politieke context en invoelbaar is gemaakt met een adembenemende fotografie."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  60

  Bloemen zijn individuen waarnaar je goed moet kijken

  "het is een levendig, maar ook wat braaf, kabbelend en weemoedig drama, waaraan de Chinese autoriteiten nauwelijks aanstoot kunnen nemen. (...) Het camerawerk is fraai, met veel couleur locale en overweldigende massa-scènes."

  Jan Pieter Ekker - Cinema.nl
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 19 juli 2012
  Distributeur: Imagine
  Alternatieve titel: 11 fleurs, Wo 11