Oz The Great and Powerful

Oz The Great and Powerful (2013)

Film1
7 / 10
31
Pers
68% 14
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Fantasy
Regie: Sam Raimi
Cast: James Franco, Rachel Weisz, meer »
Lengte: 130 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Prequel van The Wizard of Oz met James Franco als een goochelaar die vanuit Kansas in het magische land verzeild raakt

Oscar Diggs is een niet al te bekende tovenaar met dubieuze bedoelingen. Wanneer hij van het stoffige Kansas naar het levendige Land van Oz wordt gebracht, denkt hij dat hij de hoofdprijs heeft gewonnen. Roem en rijkdom staan hem tegemoet, totdat hij drie heksen tegenkomt: Theodora, Evanora en Glinda. Ze zijn er niet van overtuigd dat hij de grote tovenaar is waar iedereen op heeft zitten wachten. Met grote tegenzin wordt hij in de grote problemen van het Land van Oz en haar bewoners meegesleurd. Oscar moet er achter zien te komen wie goed en wie slecht is voordat het te laat is. Hij gebruikt zijn magische krachten met behulp van illusie en creativiteit, en verandert zichzelf zo in de grote en krachtige tovenaar van Oz. • Pers - 68%  
  80

  Disneysprookje voor volwassenen

  "Het niet altijd even scherpe beeld en het tijdelijk verzwakte verhaal mogen de pret niet drukken. De sterke cast, het prachtige visuele spektakel en het verrassende verhaal maken de film tot een waar juweeltje."

  Ingeborg Veen - MovieScene
  80

  Feest van herkenning

  Hoewel hij ook prima op zichzelf kan staan als avontuurlijke fantasiefilm, zal Oz vooral een feest van herkenning zijn voor liefhebbers van het origineel. (...) Zowel in het scenario als op visueel vlak gaan modern en klassiek hier hand in hand. Nooit verliest deze prequel het origineel uit het oog, terwijl hij verfrissend genoeg blijft om nog op eigen benen in de filmwereld van vandaag te kunnen staan."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  80

  Knipogen maken de lol compleet

  "Het verhaal komt rustig (en in stemmig zwart-wit) op gang, maar dan krijg je een spetterende goochel­show om je oren. De drie heksen zijn allemaal even mooi en de knipogen naar het originele verhaal maken de lol compleet."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  80

  Sam Raimi heeft ook oog voor magie

  "De film had best wat korter en gestroomlijnder kunnen zijn (...) Er blijft echter meer dan genoeg over om van te genieten. (...) de film ziet er oogstrelend uit en maakt nieuwsgierig naar de trucs die Raimi verder nog voor zijn publiek in petto heeft."

  Marieke Kremer - Spits
  80

  Vermakelijk voor jong en oud

  "De nieuwe Oz laat zich het best vergelijken met Alice in Wonderland van dezelfde producenten. Niet voor niets was er ooit sprake van dat Johnny Depp de rol van goochelaar zou spelen. James Franco is misschien minder charismatisch, maar net zo charmant onhandig. En de film zelf mag dan een tikje te lang te zijn, hij ziet er prachtig uit en is vermakelijk voor jong en oud."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Waar feestje voor je ogen

  "Door wat overbodige scènes is de film wel een lange zit. Twee uur. Ook ligt het Disney moraal er af en toe wel heel dik bovenop (wees een goed mens) en is het allemaal mierzoet. Maar Oz The Great and Powerful is een mooie genesis voor het verhaal van Oz. Het is een waar feestje voor je ogen, er valt genoeg te lachen en het is spannend."

  Rutger Otto - Filmpjekijken.com
  70

  Illusie als wapen

  "Een fraai opgeroepen illusie op het stadsplein, met mechanische middelen uit de jaren twintig, is een hoogtepunt in Sam Raimi's verzonnen proloog op het beroemde verhaal van Frank L. Baum. In die technische vakkundigheid blijft Oz the Great and Powerful een beetje hangen."

  Eric Koch - De Telegraaf
  60

  Sam Raimi vraagt teveel van de kijker

  "De film duurt ruim twee uur en dat is lang voor een verhaal dat we al talloze keren zagen. Diggs is een zelfingenomen neptovenaar die leert wat vriendschap is, vriendelijkheid, liefde. Bla, bla, bla. Het is een smet op een film die, met name visueel, bijzonder goed en bij vlagen gedurfd begint."

  Pim Wijers - The Cult Corner
  60

  Sprookje dat niet betovert

  "Het digitale spektakel doet terugverlangen naar de bordkartonnen Technicolor-magie uit The Wizard of Oz (1939), de iconische musical gebaseerd op de boeken van L. Frank Baum, waar Oz The Great and Powerful de officieuze proloog op vormt. Net als bij de Star Wars-prequels kan ook hier alle hypermoderne pracht en praal niet maskeren dat het niveau van het origineel nergens wordt benaderd."

  Jelle Schot - Cinema.nl
  60

  Sprookjeswereld vol visuele extravaganza

  "Raimi pakt uit met visuele extravaganza: droomlandschappen, prachtige kastelen, spectaculaire acties en dreigende fantasiediersoorten die op de jongsten behoorlijk eng kunnen overkomen. Adembenemend en gebracht met humor."

  Annemart van Rhee - AD
  60

  Veilige hommage aan films als The Wizard of Oz

  "Op een gepeperd grapje na, hier en daar, is Oz The Great and Powerful heel mild van toon. Een echte familiefilm eigenlijk, hoewel 130 minuten voor kids een lange zit is. Dat is het ook voor volwassenen, overigens, want het verhaal zakt na verloop van tijd behoorlijk in."

  Maricke Nieuwdorp - Schokkend Nieuws
  60

  Vermakelijke Oz is tikkeltje uit balans

  "De looks van de film zijn absoluut de sterkste troef, want verder lijkt Oz en tikkeltje uit balans te zijn. Zo is het niet duidelijk op welke doelgroep men zich nou richt. Het personage Oscar Diggs is door zijn wispelturigheid anders dan andere sprookjesfiguren, maar het verhaal wordt juist weer te braaf uitgewerkt. James Franco heeft genoeg charme en brengt zijn dialogen met een licht cynisch toontje wat weet te prikkelen, maar echt van het scherm spatten doet hij helaas niet."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  60

  Visueel vuurwerk zonder superster

  "Disney volgt na het succes van Alice in Wonderland (2010) hetzelfde recept: een antiek, sterk 'merk', visueel toverwerk in 3D en massieve marketing."

  Coen van Zwol - NRC
  40

  Wachten op de verlossing

  "Waar Tim Burton met zijn zeer Burtonesque en inhoudelijk vergelijkbare film Alice in Wonderland slaagde, lukt het Sam Raimi niet om Oz the Great and Powerful naar zich toe trekken. De persoonlijke stempel die hij op zijn eerdere werk drukte, is onder de vlag van de Disneystudio tot een minimum beperkt."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 14 maart 2013
  Distributeur: Walt Disney Studios Motion Pictures
  Alternatieve titel: Oz: The Great and Powerful 3D