Ruby Sparks

Ruby Sparks (2012)

Film1
6.7 / 10
34
Pers
70% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Fantasy, Komedie, Romantiek
Regie: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Cast: Paul Dano, Zoe Kazan, meer »
Lengte: 104 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels, Frans
Kijk nu

Romantische fantasy-komedie over een schrijver die verliefd raakt op het meisje dat hij zelf op papier gecreŽerd heeft

Auteur Calvin schrijft op advies van zijn therapeut over Ruby, een meisje uit zijn dromen. Wanneer deze Ruby vervolgens plots in levenden lijve in zijn woonkamer staat, denkt Calvin eerst dat hij last heeft van hallucinaties, maar het blijkt dat ook anderen zijn nieuwe vriendin kunnen zien. Als er na een tijdje wat scheurtjes komen in de relatie tussen Calvin en Ruby, besluit hij zijn roman te herschrijven. Zo ontdekt Calvin dat hij het gedrag van Ruby geheel naar eigen wens kan beÔnvloeden.

Zoe Kazan schreef het scenario van deze romantische fantasy-komedie en kroop zelf in de huid van Ruby. De rol van Calvin werd vertolkt door haar vriend Paul Dano (There Will be Blood), die al eerder met regisseurs Jonathan Dayton en Valerie Faris samenwerkte aan het Oscarwinnende komische drama Little Miss Sunshine. • Pers - 70%  
  80

  Gebruik je fantasie en geloof in deze film

  "Stel jezelf tijdens het kijken van Ruby Sparks alleen niet teveel vragen van hoe en wat. Verliefdheid is magisch en dat is de enige verklaring. Daarnaast is de film soms ook wat langdradig. Zo had het bezoek aan de ouders van Calvin in z'n geheel geschrapt kunnen worden. En het einde liefst ook. Te zoetsappig."

  Rutger Otto - Filmpjekijken.com
  80

  Pop aan een touwtje

  "Scenarioschrijfster Zoe Kazan, die ook de titelrol speelt, vermengt humor en tragiek in gelijke delen. Hoewel het uitgangspunt van Ruby Sparks fantastisch is, weerspiegelt deze bijzondere romantische komedie tegelijkertijd een volkomen alledaagse liefdesrelatie, met botsende verwachtingen en de bijhorende frustraties."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Ruby Sparks is een voltreffer

  "Zo ingewikkeld als het klinkt, zo naturel is het resultaat. Zo uitgedacht en pretentieus het mag lijken, zo fris en sprankelend is de film geworden. Het script is subtiel, intelligent en grappig en de vertolkingen zijn minstens zo geslaagd. (...) Het maakt van de film een originele liefdesgeschiedenis, een komedie over liefde, relatieperikelen en, net als in Little Miss Sunshine, ons disfunctioneren."

  Danitsa Linders - FilmTotaal
  80

  Ruby sprankelt

  "De makers hebben wel wat moeite naar een bevredigende climax toe te werken. Nadat de verbijstering over Ruby's verschijning is weggeŽbd en het gewone leven wordt hervat, begint het verhaal wat te kabbelen."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  70

  Aanstekelijk spel in een heerlijke roadmovie

  "Vergeleken met de heerlijke roadmovie Little Miss Sunshine is Ruby Sparks een stuk minder verrassend: aan het uitgangspunt wordt weinig toegevoegd, behalve wat smakelijke bijrollen van Annette Bening en Antonio Banderas. Maar door het aanstekelijke spel van vooral de beide hoofdrolspelers is deze feelgoodmovie toch weer goed voor een goed humeur en zelfs een gevoel van verliefdheid."

  Andre Nientied - Nu.nl
  70

  Ode aan de liefde

  "Het hoge niveau van het eerste uur zakt een beetje in tijdens de tweede helft, wanneer de komedie plaats maakt voor wat meer drama. (...) Maar dit alles neemt niet weg dat 'Ruby Sparks' een grappige en lieve film is die soms sprookjesachtig aan doet. Zonder zoetsappig en clichť te zijn is 'Ruby Sparks' een originele ode aan de liefde."

  Shelley Eimers - Cinemagazine
  60

  Aangenaam en liefdevol vertier

  Het verhaal van Ruby Sparks is een mooie manier om allerlei herkenbare relatieperikelen een surrealistische draai te geven. (...) Kazan en Dano, in het echt al vijf jaar een stelletje, zijn erg leuk als het onmogelijke koppel. Ruby Sparks blijft door die speelvreugde aangenaam, liefdevol vertier, ook wanneer de lol van het concept af is."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  60

  Levensecht verhaal over een onmogelijke liefde

  "Het resultaat is een romantische komedie die duidelijk het stempel 'onafhankelijk' draagt. En daar moet je tegen kunnen. (...) De hoofdrolspelers maken Ruby Sparks echter meer dan de moeite waard."

  Marieke Kremer - Spits
  60

  Paul Dano moet je wel aardig vinden

  "Ditmaal vindt het regisseursduo Jonathan Dayton en Valerie Faris niet helemaal de juiste balans tussen het komische en het serieuze. Jammer, want het script van titelrolvertolkster Zoe Kazan is niet zonder charme."

  Fritz de Jong - De Filmkrant
  60

  Schattig met een scherp randje

  "Schattig met een scherp randje: dat is zo'n beetje wat we verwachtten van de nieuwe film van de regisseurs van Little Miss Sunshine. En zie daar: dat is precies de uitstraling van Ruby Sparks, ook al haalt hij het niet bij hun vorige."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 13 september 2012
  Film1 première: Zondag 22 september 2013
  Distributeur: 20th Century Fox