2 Days in New York

2 Days in New York (2012)

Film1
4.8 / 10
35
IMDb
6 / 10 8852
Pers
53% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie
Regie: Julie Delpy
Cast: Chris Rock, Julie Delpy, meer »
Lengte: 96 minuten
Land: Frankrijk, Duitsland, België
Taal: Engels, Frans

De Française Marion en de Amerikaan Mingus vormen een gelukkig stel, maar dat verandert wanneer haar familie twee dagen lang op bezoek komt

De Franse Marion leeft in New York samen met haar vriend Mingus en twee kinderen uit hun vorige relaties. Mingus is een dj bij de radio en Marion werkt als fotografe. Ze is bezig met de voorbereiding van haar tentoonstelling en naar aanleiding hiervan komen haar vader, haar zus en diens nieuwe vriend - een ex van Marion - op bezoek. De samenkomst van uiteenlopende gewoontes en persoonlijkheden leiden tot meerdere confrontaties. Vooral Mingus heeft het moeilijk met zijn Franse schoonfamilie.

Deze komedie is het vervolg op '2 Days in Paris' uit 2007. Julie Delpy ('Before Sunset') deed opnieuw heel veel zelf: Ze voerde de regie, speelde de hoofdrol, schreef mee aan het scenario, nam een deel van de productie op zich en verzorgde de muziek. • Pers - 53%  
  80

  Subtiele grappen maken alles goed

  "Na een kakafonie van anderhalf uur gebabbel is de kijker wel een beetje horendol van al het Franse gekwaak, maar de vele gelukkig wel subtiele grappen vergoeden die pijn absoluut."

  Anton Slotboom - AD
  60

  Chris Rock als enige normale

  "Alle clichés die Amerikanen over hun Franse medemens kunnen bedenken, worden bevestigd. (...) Allemaal best vermakelijk voor een puriteins Amerikaans publiek, maar bij Nederlanders zullen de grappen over blote billen en joints iets minder aanslaan."

  Grieteke Meerman - Spits
  60

  Een zelfbewust spelletje met stereotypen

  "Op originele wijze zegt Delpy wel degelijk iets over moeizame relaties en familiebanden, maar om geloofwaardig te zijn, laat ze haar personages te veel communiceren in een vreemdsoortige opeenstapeling van lollig bedoelde beledigingen."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  50

  Een desastreus bezoekje aan New York

  "Het is te waarderen dat Delpy de Franse volksaard wederom niet spaart, maar wel jammer dat dit weinig meer oplevert dan clichés over hysterische, onbeschofte en oversekste Fransen. (...) Zonder kennis van de voorganger is de kluchtige komedie ook prima te volgen, maar kennis van het voorafgaande geeft de film wel enige meerwaarde."

  Andre Nientied - Nu.nl
  50

  Een iets te lang bezoek

  "Door de vele vreemde personages bij elkaar, ontstaan er geregeld chaotische gebeurtenissen. De een zorgt voor de nodige lach, terwijl de ander toch echt over de top gaat. (...) Desondanks is de film bij vlagen zeer vermakelijk en vooral het vervangen van Adam Goldberg door de grappigere Chris Rock was een slimme zet van Delpy."

  Steffie van Rhee - Filmpjekijken.com
  50

  Grappen zijn nu wel uitgemolken

  "In 2 Days in New York kaart Delpy culturele verschillen aan tussen Fransen en Amerikanen in een vaak karikaturale setting die misschien voor Amerikanen werkt maar voor Europeanen al snel gaat vervelen."

  Dick Gilsing - MovieScene
  50

  Rare jongens, die Fransen

  "Mingus, de preutse Amerikaan, is al gechoqueerd als hij iemand in zijn blote billen ziet rondlopen. Dus als zijn schoonzus zijn elektrische tandenborstel gebruikt als vibrator, dan is voor hem de maat vol. Rare jongens hoor, die Fransen. Het Amerikaanse publiek zal er wel om kunnen lachen, maar Delpy's slappe scenario zal de Europeaan nauwelijks bekoren."

  De Telegraaf
  40

  Absurde personages en ongeloofwaardige situaties

  "De beste momenten voor Rock zijn de monologen die hij doet, zoals tegen een kartonnen bord van Obama. Zodra de Franse acteurs weer in beeld komen, verdwijnt het grappige. (...) Delpy (Regisseur, red.) komt af en toe met een mooie film, maar deze kan helaas beter snel vergeten worden."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
  40

  Karikaturale botsing van culturen

  "De cultuurclash is van het niveau Crocodile Dundee: de Fransen stinken naar kaas, zijn altijd geil, lopen het liefst naakt rond, zijn verzot op croissants en steken rustig een joint op voor een politiebureau. (...) Alles wat misgaat lijkt te wijten aan scenarist Delpy, die onzinnige wendingen blijkbaar aanziet voor geestig absurdisme."

  Rick de Gier - Cinema.nl
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 20 september 2012
  Film1 première: Zaterdag 6 april 2013
  Distributeur: Paradiso Entertainment
  Alternatieve titel: Two Days in New York