A Quiet Passion

A Quiet Passion (2016)

IMDb
7.1 / 10 301
Pers
73% 7
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama
Regie: Terence Davies
Cast: Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, meer »
Lengte: 125 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Biopic van de Britse regisseur Terence Davies met actrice Cynthia Nixon als de negentiende-eeuwse Amerikaanse dichteres Emily Dickinson

De negentiende-eeuwse dichteres Emily Dickinson is in de Amerikaanse literatuur berucht en beroemd, maar ze werd pas na haar vroegtijdige dood op waarde geschat. In haar tienerjaren besluit Emily zich te verzetten tegen haar evangelische opvoeding, tot groot ongenoegen van haar puriteinse leraar en haar conservatieve vader. Maar na een reeks tragische sterfgevallen in de familie, begint zij een kluizenaarsbestaan te leiden op het landgoed van haar upperclassfamilie, omringd door haar trouwe zus en haar overspelige broer.

De Britse regisseur Terence Davies (Distant Voices, Still Lives, The House of Mirth) richt zich in deze deels in België opgenomen film op het leven van de negentiende-eeuwse dichteres Emily Dickinson. Hoofdrolspeelster Cynthia Nixon is vooral bekend van haar rol van Miranda in Sex and the City. • Pers - 73%  
  80

  De biopic gekregen die Dickinson verdient

  "Cynthia Nixon is magnifiek als Emily Dickinson. Ze geeft op delicate en warme wijze gestalte aan deze intrigerende vrouw, over wie maar zo weinig bekend is. Haar Emily is humoristisch, bijzonder intelligent, trots en principieel, een trouwe vriendin, hoog-sensitief en zelfverzekerd."

  Monica Meijer - Cinemagazine
  80

  De stille tragiek van een miskend kunstenaar

  "Davies legt dat leven vast in schilderachtige kaders, die Dickinson ook in hun formaliteit opsluiten. Slechts zeer sporadisch wordt dit onderbroken: op de momenten dat Dickinson zich heel even bevrijd voelt, krijgt ook de camera meer vrijheid om te bewegen."

  Joost Broeren - Het Parool
  80

  Een poëtische kluizenaar

  "A Quiet Passion is geen historische film die de afstand tot het heden makkelijk overbrugt, integendeel. De taal klinkt gekunsteld, het acteren is formalistisch en de stijl streng: de camera verlaat nauwelijks haar schilderachtig belichte vertrekken."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  80

  Luister naar de zachte stem

  "Davies filmt Emily zo bedachtzaam en kalm als de staccato gedichten van Emily zelf: enigmatisch, tot de essentie teruggebracht en altijd zorgvuldig gecomponeerd."

  Mariska Graveland - De Filmkrant
  70

  Theatraal portret van een stille, rebelse dichteres

  "De beperkte, theatrale opzet doet weliswaar recht aan Dickinsons leven, maar maakt de beleving toch wat flets. Op den duur kabbelt de film teveel voort richting melodrama"

  Jan Roselaar - FilmTotaal
  60

  Eenzaam talent

  "Een prachtig eerbetoon met musicalachtige dialogen, humor, tragedie en genoeg stukken van de ingetogen Emily waardoor je meteen begrijpt wat deze geteisterde vrouw zo talentvol maakt."

  Pien van Breda - FilmVandaag.nl
  60

  Ondanks ontroerende scènes blijft geheel tamelijk rigide

  "A Quiet Passion voert de kijker overtuigend terug in de tijd, naar Dickinsons 19de-eeuwse keurslijf. Ondanks prachtige, ontroerende scènes blijft het geheel tamelijk rigide en afstandelijk."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 december 2016
  Distributeur: Contact Film Cinematheek