Hummingbird

Hummingbird (2013)

Film1
6.8 / 10
36
Pers
55% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Thriller
Regie: Steven Knight
Cast: Jason Statham, Agata Buzek, meer »
Lengte: 100 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Thriller met Jason Statham als getraumatiseerde oorlogsveteraan die de identiteit van een rijke man aanneemt en transformeert in een engel der wrake

Joey Jones is zijn tijd bij de Special Forces in het Midden-Oosten nooit te boven gekomen en zwerft nu door de straten van Londen. Op de vlucht voor een drugsbende belandt hij in een luxe appartement dat tijdelijk onbewoond is. Joey scheert zich, trekt een pak aan en stapt zo in het rijke leven dat niet van hem is. Hij helpt zijn oude makkers op straat en gaat in een Chinees restaurant werken om zijn schuld af te kunnen lossen. Zijn baas heeft echter al snel door dat hij meer kan dan borden wassen en stelt hem aan als bodyguard. Zo transformeert Joey in een engel der wrake die de onderwereld van Londen stevig aanpakt.

Deze thriller met Jason Statham is de debuutfilm van Steven Knight, die als scenarioschrijver eerder in de prijzen viel met zijn scripts voor Eastern Promises en Dirty Pretty Things. Hierna maakte hij het drama Locke met Tom Hardy. Hummingbird staat ook bekend onder de alternatieve titel Redemption. • Pers - 55%  
  80

  Statham bewijst echt te kunnen acteren

  "Hummingbird is geregisseerd door Steven Knight die eerder het scenario voor Eastern Promises schreef, ook al zo'n intrigerende kijk op de onderbuik van Londen. Maar het is toch vooral Statham die de film draagt. Dat hij natuurlijk af en toe met zijn vuisten spreekt, is onvermijdelijk."

  Ab Zagt - AD
  60

  Een enigszins geslaagd experiment

  "een showcase voor Jason Stathams diversiteit en de setting van Londen is perfect uitgewerkt, maar juist van een sterke scenarioschrijver als Steven Knight zou je verwachten dat er een meer ondubbelzinnig verhaal verteld zou worden."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  60

  Interessanter dan het gemiddelde Stathamvehikel

  "Nee, met het rommelige script vol onwaarschijnlijkheden is Hummingbird geen hoogstaand, doortimmerd drama en de hoofdrolspeler ontpopt zich evenmin tot een nieuwe Daniel Day-Lewis. Voor een gruizige, grimmige genrefilm heeft Hummingbird echter een aantal verrassende elementen, waardoor hij interessanter is dan het gemiddelde Stathamvehikel."

  Marieke Kremer - Spits
  60

  Meer dan een foute wraakfilm

  "Statham bewijst dat hij aardig acteert. Ook het redelijk intelligente scenario en de humor maken dit debuut van Steven Knight, scenarioschrijver van Stephen Frears' Dirty Pretty Things en David Cronenbergs Eastern Promises meer dan een foute wraakfilm - al kent Hummingbird genoeg sadistisch geweld om ook de fans daarvan te plezieren."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  60

  Statham blijft in de lucht

  "Stathams scènes met een jonge non die met daklozen werkt, zijn wat suf, maar dankzij zijn star quality blijft Hummingbird in de lucht."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  60

  Veteraan slaat door

  "De betrekkelijke standaardelementen in een Statham-film worden in Hummingbird ingebed in een ambitieuzere sociale en maatschappelijke context. Maar net als zijn relatie met een twijfelende non maken de ontwikkelingen in toenemende mate een geconstrueerde indruk. Niet erg hinderlijk voor de fans, die niettemin wat minder klappen krijgen dan gebruikelijk."

  Eric Koch - De Telegraaf
  50

  Heeft geen ene kloot te maken met Hummingbirds

  "Jason Statham zet zijn personage Joey sterk weg waardoor je je als kijker goed kan inleven in zijn situatie. Sterker nog, in Hummingbird laat hij zien dat hij echt wel beter kan acteren dan waar een hoop mensen hem krediet voor geven."

  Chris Appels - Filmpjekijken.com
  50

  Sentimentele en misplaatste achtergrondverhalen

  "Hummingbird experimenteert wat met zijn esthetiek, maar gaat hier niet ver genoeg in. De poging is interessant, maar een sentimenteel verhaal zorgt dat de aandacht hiervan weggetrokken wordt. Jammer genoeg blijft er daardoor niet veel meer over dan wederom een middelmatige actiefilm in de filmografie van Jason Statham."

  Matthijs van der Veer - MovieScene.nl
  50

  Tussen wal en schip

  "Liefhebbers van de actie-Statham zullen niet genoeg aan hun trekken komen, terwijl liefhebbers van drama juist hun wenkbrauwen op zullen trekken bij de zoveelste vechtpartij."

  Jelle Fastenau - FilmTotaal
  40

  Enkele grinnikmomenten

  "Op enkele grinnikmomenten na mist deze fletse 'Google Crashers' vooral de scherpte die we van dit komische duo mogen verwachten, terwijl wel elke voordehandliggende grap of wending aan de beurt komt."

  Veronica Magazine
  40

  Maakt waarschijnlijk alleen het Leger des Heils gelukkig

  "Het is Stathams goede recht om van zijn vechtersimago af te willen, maar in deze gangster-smartlap is hij niet op zijn plaats. Al snel draait het in Hummingbird voornamelijk om de moralistische dialogen en de romance (!) met zuster Cristina. "I'm not your sister, I'm drunk and I'm up against the wall," hijgt het nonnetje op zeker moment opgewonden."

  Barend de Voogd - Nu.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 11 juli 2013
  Distributeur: Dutch FilmWorks
  Alternatieve titel: Redemption