Oculus

Oculus (2013)

Film1
7.1 / 10
36
Pers
76% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Horror
Regie: Mike Flanagan
Cast: Karen Gillan, Brenton Thwaites, meer »
Lengte: 105 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Horrorfilm waarin een jonge vrouw probeert te bewijzen dat de demon in een vervloekte spiegel verantwoordelijk is voor de tragedie uit haar jeugd

Jaren na de dood van hun ouders ontdekken Tim en Kaylie Russell de oorzaak van deze familietragedie: een vervloekte spiegel die de afgelopen driehonderd jaar een spoor van bloed en verderf heeft gezaaid. Kaylie heeft tijdens Tims jarenlange verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis onderzoek gedaan naar de aanleiding van het ongeluk. Om de strijd aan te binden met het kwaad, zullen ze de angstaanjagende waarheid over hun verleden onder ogen moeten komen. De enige manier waarop dit kan, is door de confrontatie aan te gaan met de demon die in de spiegel huist.

Deze horrorfilm werd in 24 dagen opgenomen en is gebaseerd op een korte film die regisseur Mike Flanagan eerder maakte.********

Film1 Recensie: Frisse wind in vastgeroest genre

Hoewel deze horrorfilm het niet van de schrikmomenten moet hebben, is Oculus wel degelijk een heel spannende film. Het uitgangspunt van een demonische spiegel lijkt een afgezaagd gegeven, maar in deze originele uitwerking van regisseur Mike Flannagan kom je niet veel echte genreclichés tegen. Bovendien dragen het goede acteerwerk en de passende muziek bij aan de spookachtige sfeer.

Lees verder
 • Pers - 76%  
  90

  Horror om te smullen

  "Zo revolutionair als The Blair Witch Project of Paranormal Activity is het niet en Oculus zal niet het horrorgenre herdefiniëren. Maar liefhebbers van het genre hebben weer een film om bij te smullen. Het stijgt ver boven matige griezelfilms als Devil's Due uit en laat gelukkig nog zien dat regisseurs nog lang geen eenheidskoek maken om mensen de stuipen op het lijf te jagen."

  Martijn van veen - Filmpjekijken.com
  80

  Doodenge Horrorfilm

  "De horror in Oculus wordt weliswaar met bovennatuurlijke trucs aangezwengeld, maar de echte horror zit hem in de verbeelding van het moment waarop je de greep op de werkelijkheid verliest."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Frisse wind in vastgeroest genre

  Hoewel deze horrorfilm het niet van de schrikmomenten moet hebben, is Oculus wel degelijk een heel spannende film. Het uitgangspunt van een demonische spiegel lijkt een afgezaagd gegeven, maar in deze originele uitwerking van regisseur Mike Flannagan kom je niet veel echte genreclichés tegen. Bovendien dragen het goede acteerwerk en de passende muziek bij aan de spookachtige sfeer.

  Tessa Smit - Film1
  80

  Kleine schoonheidsfoutjes

  "Het is een zenuwslopende horrorfilm, die ondersteund wordt door een opzienbarend intelligent scenario, meer dan uitstekend acteerwerk en een minieme pulserende soundtrack."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  Lekker compacte horrorfilm

  "Het slim in elkaar gezette verhaal maakt van deze lekker compacte horrorfilm meer dan de zoveelste bezeten spullen-film, en uit het heen en weer springen in de tijd krijg je ook nog eens een heleboel fijne wtf-momenten."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  80

  Serieuze en zelfverzekerdere aanvulling op het genre

  "Dat de elementen niet vervelen of aanvoelen als clichés is te danken aan het beheerste tempo dat Flanagan hanteert. Het geheel blijft spannend en verrassend. Ook levert hij een realistische laag in het verhaal door de kijker een blik te gunnen in de complexe gezinsgeschiedenis. (...) Goed gemaakt. Niet vernieuwend, maar lekker vertrouwd"

  George Vermij - Schokkend Nieuws
  70

  Grotendeels sterk

  "Grotendeels lijkt alles te kloppen, van het prima camerawerk en de muziek tot de castleden jong en oud, maar Flanagan rust nog enigszins teveel op clichématige horrorelementen die de rest van de film tekort doen."

  Marco Hagemeier - Moviescene.nl
  60

  Antiek met karakter

  "Erg origineel is zijn uitgangspunt niet, maar toch speelt regisseur Mike Flanagan een spannend spel, met toevoeging van een paar aardige schrikeffecten en één wijze les: eet nooit een appel terwijl je gloeilampen verwisselt. Hap!"

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Een spiegel die honden eet

  "Stapje voor stapje bouwt Flanagan naar die finale toe, maar eerst neemt hij ruim een half uur de tijd om zijn twee protagonisten te introduceren, via gebekvecht over wat er nu echt in hun jeugd is gebeurd. (...) Het doolhof wordt alsmaar complexer en grimmiger, zonder dat het te zeer in zijn eigen logica verstrikt raakt."

  Jelle Schot - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 april 2014
  Distributeur: A-Film Benelux