Fifty Shades of Grey

Fifty Shades of Grey (2015)

Film1
6.5 / 10
23
Pers
54% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Romantiek
Regie: Sam Taylor-Johnson
Cast: Jamie Dornan, Dakota Johnson, meer »
Lengte: 125 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Verfilming van E.L. James' eerste bestseller over de sm-relatie tussen de rijke zakenman Christian Grey en studente Anastasia Steele

De jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele komt onverwachts in aanraking met de charismatische, mysterieuze miljardair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar hij lijkt te hoog gegrepen voor haar. Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt. Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Aanvankelijk geniet Anastasia van de luxe, de rijkdom en alles wat Grey haar op seksueel gebied leert. Maar meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk.

Deze erotische thriller is gebaseerd op de spraakmakende bestseller Vijftig tinten grijs van de Britse schrijfster E.L. James die is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Sinds de eerste uitgave is de Fifty Shades-trilogie in 52 verschillende talen vertaald en zijn er wereldwijd meer dan 90 miljoen boeken verkocht. De verfilming werd geregisseerd door de Engelse filmmaakster Sam Taylor-Johnson (Nowhere Boy).******

Film1 Recensie: Van climax naar anti-climax

Regisseur Sam Taylor-Johnson is dicht genoeg bij de roman gebleven om de erotische spanning tussen de schuchtere Anastasia en de dominante Christian zorgvuldig op te bouwen, zonder daarbij te veel nadruk op de seksscènes te leggen. Daar staat tegenover dat de dialogen van een tenenkrommend niveau zijn en het einde een anti-climax is. Fans van het boek kunnen tevreden zijn, maar de rest van het publiek zal moeite hebben met deze vergezochte fantasie.

Lees verder
 • Pers - 54%  
  70

  Verrassend goed

  "De eerste verfilming is in ieder geval geen 'Fifty Shades of fucked up', maar eerder 'Fifty Shades of Greytness'."

  Faye Heijnis - Filmpjekijken.com
  60

  'Fifty shades' begint hoopvol, maar blijkt vlees noch vis

  "Oké, Dakota Johnson bijt erg vaak op haar lip en ex-model Jamie Dornan houdt iets vaags modellerigs, maar de chemie is er. Alleen erg aanstekelijk is die chemie uiteindelijk toch niet want het is ook een beetje vlees noch vis, deze film, met stip de braafste sm-film ooit gemaakt."

  Jann Ruyters - Trouw
  60

  De doe-het-zelfzaken gaan gouden tijden tegemoet

  "Expliciet of pornografisch is de film natuurlijk nooit, niet eens naar Hollywood-maatstaven en al helemaal niet voor wie Lars von Triers Nymphomaniac of de films van Catherine Breillat heeft gezien. Blote borsten en billen, daar blijft het bij. De SM is bepaald lieflijk, smaakvol."

  Jan Pieter Ekker - Cinema.nl
  60

  SM-sprookje Fifty Shades of Grey is een goudmijn

  "Problematischer is dat de film zo langdradig is dat hij - vanwege het veelvuldig voorkomen van MacBooks Airs- de langste Apple-commercial ooit lijkt. Om in termen van het thema te blijven: Fifty Shades is een twee uur durend voorspel waarvan de climax overkomt als coïtus interruptus - de film heeft een open einde waar de grootste maat buttplug nog in zou passen."

  Andre Nientied - Nu.nl
  60

  Slap aftreksel van de boekversie

  "De filmversie van Fifty Shades of Grey oogt fraai en is onderhoudend. Maar door het ontbreken van een stevige rafelrand is een doorsnee kabelserie (denk aan Rome met zijn gehoorzame slaven) visueel pikanter."

  Annemart van Rhee - AD
  60

  Van climax naar anti-climax

  Regisseur Sam Taylor-Johnson is dicht genoeg bij de roman gebleven om de erotische spanning tussen de schuchtere Anastasia en de dominante Christian zorgvuldig op te bouwen, zonder daarbij te veel nadruk op de seksscènes te leggen. Daar staat tegenover dat de dialogen van een tenenkrommend niveau zijn en het einde een anti-climax is. Fans van het boek kunnen tevreden zijn, maar de rest van het publiek zal moeite hebben met deze vergezochte fantasie.

  Anneke Arentsen - Film1
  60

  Vanilleseks met een zacht zweepslagje

  "Maar daar is het dan ook wel mee gezegd. Fifty Shades of Grey is een film die geen moment uit de band springt of iets nieuws doet. (...) Ondanks het prikkelende onderwerp is Fifty Shades een brave film."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  60

  Zo braaf dat het bijna een anticlimax wordt

  "De film doet het boek eer aan en weet op een aantal fronten zelfs beter met het materiaal om te kunnen gaan dan E.L. James zelf. De seksscènes zijn helaas wel erg braaf, maar wie weet wat ons nog te wachten staat in de twee vervolgfilms."

  Shelley Eimers - Cinemagazine
  50

  SM volgens het boekje

  "Een lezer zal minder moeite hebben zich met de personages te identificeren, maar als biocoopbezoeker zit je erbij en kijk je ernaar en ben je weinig meer dan een voyeur. Dat de in prachtig strijklicht gefilmde seksscènes intussen binnen duidelijke Hollywoodgrenzen vorm krijgen, maakt Fifty Shades of Grey gaandeweg steeds saaier. Al snel voelt elke knoop, elke mep en iedere orgastische grimas als een herhaling."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  40

  50 tinten grijzige saaiheid

  "Het acteren van de twee hoofdrolspelers is zeker niet slecht, maar het materiaal waar ze het mee moeten doen, stelt flink teleur. Ik kan me niet voorstellen dat bezoekers van de film geïnspireerd de zaal verlaten, iets wat het boek wel teweeg schijnt te hebben gebracht."

  Nico van den Berg - Moviescene
  40

  Amerikaanse filmseks in een hyperglossy jasje

  "De film is een typische Amerikaanse film, met typisch Amerikaanse filmseks voor een volwassen publiek. Geen geslachtsdelen, wel borsten. De montage grijpt in als we ergens onder de broekriem dreigen te komen. Er worden wat klappen uitgedeeld, maar grotendeels buiten beeld. Er is een pauwenveer, maar de gemiddelde kabelserie gaat ruiger te keer - om over de rest van het internet maar te zwijgen."

  Mark Moorman - Het Parool
  40

  Braaf en beschaafd staaltje HEMA-seks

  "veel te veilig, veel te glad, niet provocerend genoeg en van enige chemie tussen de beide hoofdpersonen is amper sprake. (...) De open liftdeuren suggereren dat de twee vervolgboeken ook verfilmd zullen worden. Een diepe zucht is hier op zijn plaats."

  Ab Zagt - AD
  40

  Duidelijk alleen maar gericht op een vrouwelijk publiek

  "Fifty Shades of Grey is op veel punten finaal af te kraken, maar ziet er niet slecht uit en is in feite een combinatie tussen Pretty Woman en 9½ Weeks. Voor de (overwegend) vrouwelijke fans van het boek biedt de film in elk geval genoeg om bij weg te zwijmelen."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 12 februari 2015
  Distributeur: Universal Pictures International
  Alternatieve titel: 50 Shades of Grey, Vijftig tinten grijs