Memento

Memento (2000)

Film1
8 / 10
138
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Thriller
Regie: Christopher Nolan
Cast: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, meer »
Lengte: 113 minuten
Land: Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ
Taal: Engels

Stijlvolle en ingenieuze thriller waarin een man die lijdt aan korte termijn geheugenverlies de moordenaar van zijn vrouw probeert te achterhalen

Na de moord op zijn vrouw lijdt Leonard aan korte-termijngeheugenverlies met als gevolg dat hij overal aantekeningen en foto's van moet maken om te kunnen onthouden wat hij doet. Tijdens zijn zoektocht naar de moordenaar van zijn vrouw gaat hij zelfs zover dat hij zijn lichaam gebruikt als notitieblok door zich te laten tatoeŽren en erop te schrijven.

Christopher Nolan ontving in 1999 een Tiger Award voor zijn debuut Following, een ingenieus vertelde thriller, geschoten in sfeervol zwart-wit. Voor zijn tweede film Memento maakt hij wederom gebruik van zwart-witbeelden (hoewel de meeste actie plaatsvindt in kleur). Broer Jonathan Nolan leverde het korte verhaal dat als basis diende voor Memento. • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 8 maart 2001
  Distributeur: Independent Films
  Bezoekers: 143.106
 • Reacties (89)  
   • zaterdag 10 juli 2010
   • 12:37

   Waarschuwing! Spoiler alert! Lees dit niet als je de film nog niet gezien hebt!
   Uitleg over het einde/plot van de film.

   Veel mensen snappen de film niet helemaal, ik ook eerst niet echt. Maar naar lang discussiŽren en analyseren is dit (naar mijn mening) de enige logische verklaring.

   Lenny wil John G. vermoorden (de moordenaar op zijn vrouw). Teddy helpt hem hierbij om hem te helpen zoeken. Maar in werkelijkheid zet Teddy Lenny op een verkeerd spoor zodat Lenny iemand vermoord die teddy (of iemand anders) dood wilt hebben. En omdat Lenny die geheugen ziekte heeft kan Teddy dat verhaal steeds weer opnieuw beginnen maar dat steeds met een andere John G. Zo is Lenny blij dat hij zijn vrouw's moordenaar (weer) vermoord heeft en zo heeft Teddy weer iemand uit de weg geruimd.
   Maar na de dood van Jimmy (weer een neppe John G) verteld teddy aan lenny dat hij hem heeft gebruikt. Dus Lenny heeft de hele situatie door. Hij voelt zich (en is dus ook) misbruikt. lenny wilt dus wraak op Teddy. Maar weet dat hij dit toch weer zal vergeten. Dus hij schrijft aan het einde van de film (het begin van het verhaal) het nummer bord van teddy's auto op zodat hij de volgende dag zal denken dat teddy john G is (de moordenaar op zijn vrouw). Alleen teddy heeft dit niet door.
   In de zwart-wit scenes aan de telefoon (met teddy) probeert namenlijk teddy lenny wijs te maken dat hij (weer) weet wie John G is. Zodat lenny weer iemand voor hem kan vermoorden. Maar Lenny heeft dus opgeschreven dat teddy niet te vertrouwen is en zo blijft hij uitwerken dat teddy john G is. En dus vermoordt hij hem (teddy) In het begin van de film. Dit is de (onbewuste) wraak actie van Lenny op Teddy.

   Er blijven nog steeds veel vragen onbeantwoord.
   Heeft hij zijn vrouw vermoord?
   Wie is John G?
   Is sammy echt of is lenny eigenlijk sammy?
   Waarom misleid Nathalie hem en helpt hem daarna ook weer?
   Wie is Teddy eigenlijk?

   Deze vragen woorden door verschillende mensen op verschillende manieren beantwoord op het internet. Hier heb ik zelf geen mening over.

   laat me weten of je het er mee eens bent of niet.

   Zeer goeie film trouwens!

   • film1lover
   • maandag 26 november 2012
   • 08:38

   Echte "mindfuck" film die je geen minuut mag missen, of je mag opnieuw beginnen. Volgens mij echt zo'n film die je keer op keer kan bekijken en toch weer steeds nieuwe dingen doet ontdekken. Staat in mijn top 10 aller tijden !! AANRADER

   • michiel meijlof
   • zaterdag 5 januari 2013
   • 17:16

   Goed in elkaar zittende film, originele aanpak

   • john.creckboog
   • donderdag 9 januari 2014
   • 23:06

   erg goede film met het een heel sterk en ingewikkeld verhaal. zeer goed! *4.5

   • nieuwsfilm1dct
   • maandag 13 juli 2015
   • 22:13

   Herhaling gezien
   Een matige mysterie/thriller film...
   Saai verhaal...
   Matige acteerwerk...
   Bekende acteur Guy Pearce...
   Redelijk kwaliteit breedbeeld
   (geen HD aanwezig)...
   Redelijk achtergrond geluid
   (geen Dolby Digital aanwezig)...
   Niet te moeite waard...

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer