Birdman

Birdman (2014)

Film1
6.3 / 10
39
Pers
91% 15
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Alejandro González Iñárritu
Cast: Michael Keaton, Zach Galifianakis, meer »
Lengte: 120 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Oscarwinnend komisch drama met Michael Keaton als een aan lagerwal geraakte acteur die een comeback probeert te realiseren op Broadway

Acteur Riggan Thomson was ooit wereldberoemd door zijn rol als een iconische superheld, nu worstelt hij met een toneelstuk op Broadway. In de aanloop naar de première gaat hij de strijd aan met zijn ego en probeert hij zijn familie, zij carrière en zichzelf weer op de rails te krijgen.

Birdman is door regisseur Alejandro González Iñárritu opgenomen als een reeks lange takes die samen een ononderbroken structuur vormen. De acteurs hebben alles van tevoren ingestudeerd zodat hun bewegingen en dialogen gelijk zouden lopen aan de camerabewegingen. Het komische drama is overladen met prijzen en kreeg in totaal vier Oscars, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie.*********

Film1 Recensie: In vergetelheid geraakte acteur Michael Keaton maakt een glorieuze comeback als een in vergetelheid geraakte acteur

Birdman draait om een verloren acteur die weer naar een hit verlangt, maar er is zoveel meer. Regisseur Alejandro Gonzále Iñárritu en de meesterlijke Michael Keaton houden ons een spiegel voor. In deze tijd van social media verwarren we populariteit met liefde en waardering. Succes bepaalt niet wie je bent, dat doe je zelf.

Lees verder
 • Pers - 91%  
  100

  Birdman is duizelingwekkend goed

  "Het is niet alleen de acteerprestatie van Michael Keaton die van Birdman een buitengewoon bijzondere film maakt. Ook zijn tegenspelers spelen op de toppen van hun kunnen. (...) Birdman is een must voor wie van film en theater houdt."

  Ab Zagt - AD
  100

  Drie keer B is scheepsrecht

  "Birdman is satire van het superieure soort, een film over de bewustzijnsvervormende mediamaatschappij en haar pathologische drang naar aandacht, in de vorm van een magisch-realistische vertelling. (...) Wonderschone film."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  100

  Experiment, commentaar en acteursfilm in één

  "Birdman is ook een experiment. In vorm en geluid. Regisseur Alejandro González Iñárritu vertelt het verhaal alsof alles werd opgenomen in één lange take. De camera van Emmanuel Lubezki (The Tree of Life, Gravity) volgt de personages op de voet en de film werd zo gemonteerd dat de verschillende scènes steeds naadloos in elkaar over lopen."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  100

  Het verlangen relevant te zijn

  "Briljant geacteerd, wervelend geregisseerd, ijzersterk geschreven. In vorm ambitieus, in inhoud humaan."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  100

  Met uitgekiende kunstgrepen roept Birdman ongekende echtheid op

  "Ongekend, hoe met zoveel uitgekiende kunstgrepen precies die veelbesproken echtheid wordt opgeroepen. Birdman is een vorm van livefilm: een unieke showbizzsatire in de gedaante van een even speelse als superieur geregisseerde jamsessie."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  100

  Onweerstaanbaar komisch

  "Birdman is door wijze van opnemen een tour de force voor alle betrokkenen, van de cast tot de crew. Maar daarnaast is de film ook onweerstaanbaar komisch, met snelle dialogen die aan screwball comedies doen denken. En na zijn hoofdrol in Birdman is Keaton eindelijk van zijn Batman-stigma verlost."

  André Nientied - Nu.nl
  100

  Rasacteur Keaton triomfeert in wonderlijke, zwarte komedie

  "Het voor negen Oscars genomineerde acteursportret van de Mexicaanse Hollywoodregisseur Alejandro Gonzalez Iñárritu is allereerst een triomf voor Michael Keaton (63). (...) De camera van Emmanuel Lubezki vangt de wonderlijke, existentialistische zwarte komedie alsof het om één lange take gaat. Vol energie draaft hij ons door de krochten van het theater, om ons plotsklaps op de vleugels van Birdman nog even boven New York te laten zweven."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  90

  Heerlijke film

  "Dat klinkt allemaal heftig, maar Iñárritu waakt ervoor overdramatisch te werk te gaan. Hij weet 'Birdman' met een fijne, zwarte humor zelfs nog vrij luchtig te houden. Daarbij komt het uitstekende acteerwerk, met naast eerder genoemden acteurs als Naomi Watts en een verrassend ingetogen Zach Galifianakis."

  Wouter Los - Cinemagazine
  90

  In vergetelheid geraakte acteur Michael Keaton maakt een glorieuze comeback als een in vergetelheid geraakte acteur

  Birdman draait om een verloren acteur die weer naar een hit verlangt, maar er is zoveel meer. Regisseur Alejandro Gonzále Iñárritu en de meesterlijke Michael Keaton houden ons een spiegel voor. In deze tijd van social media verwarren we populariteit met liefde en waardering. Succes bepaalt niet wie je bent, dat doe je zelf.

  Anneke Arentsen - Film1
  90

  Ingenieuze satire

  "Birdman is buitengewoon ingenieus in beeld gebracht, als één lang shot waarin de camera moeiteloos overal langs, tussendoor en doorheen zweeft. Het is een vlekkeloze regieshowcase, waarvan duidelijk - en waarschijnlijk met opzet - zichtbaar is hoeveel moeite erin is gestoken."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  80

  'Awards-harker'' Birdman blijft bij

  "Remakes, sequels en reboots zijn niet per definitie een slechte keuze, maar het is toch een zege dat er ook nog eens films worden gemaakt als Birdman, waarmee de kijker verrast wordt. Niet dat de film perfect is: net als Keaton's personage neigt Iñárritu zo nu en dan naar het pretentieuze. (...) Toch zet hij een film neer die bijblijft."

  Daniëlle Kool - Metro
  80

  Eigenzinnige satire op de roem

  "Iñárritu doorspekt zijn film met toneelmonologen en wil graag laten zien hoe slim en zelfbewust hij is. Dat werkt niet altijd - de film is soms rommelig, net iets té vol van zichzelf, en de vele grapjes en knipogen missen soms doel - maar het is ook spannende, interessante, grappige en technisch indrukwekkende cinema."

  Lieuwe van Albada - Schokkend Nieuws
  80

  Gevallen filmster snakt nog steeds naar erkenning

  "Met dank aan het voortreffelijke acteursensemble en de sublieme cameravoering van Emmanuel Lubezki oogt het leeuwendeel van de film als één enkele, ononderbroken opname... (...) Keaton is goed als Thomson, maar Edward Norton is beter als de Broadwaycoryfee die de filmster te hulp schiet. Hun duel bezorgt Birdman een flinke komische meerwaarde en compenseert een handvol dramatische scènes die de film knarsend tot stilstand brengen."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  In gevecht met zijn innerlijke superheld

  "Alle acteurs zijn geweldig in een woeste film, die van alles en nog wat in de pot gooit, flink roert en dan maar ziet wat ervan komt. (...) Birdman is een ritje in de achtbaan, opzwepend, ook door de soundtrack vol percussie; een film vol onverwachte wendingen, operateske ruzies en kluchtige situaties."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  80

  Waanzinnige vogelvlucht

  "Met minder weltschmerz dan we van Alejandro González Iñárritu gewend zijn, maar groots en meeslepend is deze megalomane backstage comedy zeker. En de cast is subliem."

  Ronald Rovers - De Filmkrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 22 januari 2015
  Distributeur: 20th Century Fox
  Alternatieve titel: Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)