Fruitvale Station

Fruitvale Station (2013)

Film1
6.8 / 10
38
Pers
75% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama
Regie: Ryan Coogler
Cast: Michael B. Jordan, Kevin Durand, meer »
Lengte: 84 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Waargebeurd drama over de laatste dag in het leven van de 22-jarige Oscar Grant die doodgeschoten werd door de politie, terwijl hij ongewapend was

San Francisco, 2008. De 22-jarige Oscar Grant woont in de Bay Area samen met zijn vrouw en kind. Terwijl hij vol goede voornemens zit voor het nieuwe jaar, viert hij de jaarwisseling met familie en vrienden in een metrostation. Als Oscar betrokken raakt bij een vechtpartij, heeft hij de schijn tegen zich en maakt een politieagent een fatale inschattingsfout.

Regisseur Ryan Coogler won voor zijn debuutfilm, waarvoor hij ook het scenario schreef - zowel de publieksprijs als de juryprijs tijdens het Sundance filmfestival. Daarnaast kreeg Coogler in Cannes de Prix de l'avenir voor getalenteerde regisseurs uitgereikt. De film, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, werd mede geproduceerd door actrice Octavia Spencer, die ook in de film te zien is.********

Film1 Recensie: Uitmuntende Jordan ankert veelbelovend regiedebuut

Met Fruitvale Station realiseert regisseur Ryan Coogler een veelbelovend debuut. De effectiviteit van de naturalistische stijl en kalme spanningsopbouw worden gecomplementeerd door een ijzersterke cast, aangevoerd door Michael B. Jordan die het doorzichtige sentiment van Cooglers scenario weet te overstijgen.

Lees verder
 • Pers - 75%  
  90

  Empathische film

  "Coogler toont in Fruitvale Station dat de moord op Oscar niet 'terecht' was. Oscar deed niets en was ongewapend. Belangrijker is echter dat Coogler laat zien dat het volstrekt niets uitmaakt of de moord op Oscar terecht of onterecht was."

  Jon Jonoski - MovieScene
  90

  Pakkende belevenis

  "Voor een film met een budget van onder één miljoen dollar laat Fruitvale Station maar weer eens blijken dat "bigger" niet altijd "better" is. Deze meeslepende laatste dag in het leven van Oscar Grant zal je niet snel vergeten."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  90

  Uiterst bruut

  "Fruitvale Station is geen comfortabele film om te kijken, maar wel eentje die je gezien moet hebben en je lang zal bijblijven."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
  80

  Een complexe jongen vol goede voornemens

  "Dat Oscar ondanks de scenario-ingrepen geen heilige wordt, maar een mens van vlees en bloed blijft, is vooral dankzij het gelaagde acteren van Michael B. Jordan. Die was al enigszins bekend vanwege zijn rollen in The Wire en Chronicle, maar zal na Fruitvale Station ongetwijfeld een ster worden."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  80

  Rauw drama

  "Regisseur Ryan Coogler heeft een rauw en eerlijk drama weten te creëren met zeer naturel spelende acteurs en actrices. Maar bovenal toont Fruitvale Station, hoe groot het cliché misschien ook is, dat racisme nog steeds aan de orde van de dag is."

  Orlando Ruiz de Fez - Filmpjekijken.com
  80

  Uitmuntende Jordan ankert veelbelovend regiedebuut

  Met Fruitvale Station realiseert regisseur Ryan Coogler een veelbelovend debuut. De effectiviteit van de naturalistische stijl en kalme spanningsopbouw worden gecomplementeerd door een ijzersterke cast, aangevoerd door Michael B. Jordan die het doorzichtige sentiment van Cooglers scenario weet te overstijgen.

  Michel Ferreira - Film1
  60

  Aangedikt drama

  "In het op feiten gebaseerde Fruitvale Station reconstrueert debuterend regisseur Ryan Coogler de laatste dag van Oscar. Daarbij legt hij de nadruk zó eenzijdig op de goedheid van de jongen, dat hij eigenhandig een deuk slaat in zijn film. Nu dikt Coogler het drama overdreven aan."

  Arjan van Dooremalen - Veronica Magazine
  60

  De aanloop naar het drama

  "Fruitvale Station is goed geacteerd en in een mooie naturalistische stijl gefilmd, maar Ryan Coogler probeert veel te nadrukkelijk zijn punt te maken."

  Barend de Voogd - De Filmkrant
  60

  Schokkend

  "De amateurvideo's uit de metro zijn aan het begin van Fruitvale Station te zien, en nog altijd schokkend. Gelukkig is Michael B. Jordan een goede en charismatische acteur die hem even weer tot leven wekt: Oscar Grant, de jongeman die het niet verdiende te sterven."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  60

  Subjectieve blik

  "Dat Fruitvale Station zo veel vragen oproept, is geen slechte zaak. Maar een neutralere kijk op de gebeurtenissen zou, paradoxaal genoeg, het drama nog indringender hebben gemaakt."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 2 januari 2014
  Distributeur: A-Film Benelux
 • Reacties (7)  
   • Jefferson
   • maandag 3 november 2014
   • 06:09

   Mooi eerbetoon aan deze jongen. Al wordt zijn leven wel van een heel zonnige kant gefilmd. Wel heeft hij de nodige problemen.

   • nmgnkiller
   • dinsdag 4 november 2014
   • 02:23

   is wel goede film als je van drama houdt en mijn hond is ook dood gereden dus de film greep me wel en verhaal is echt gebeurt dus dat voel je wel! aanrader voor drama fans

   • nieuwsfilm1dct
   • zondag 16 november 2014
   • 15:12

   Een goede drama/romantiek/biopic film...
   Een waargebeurd verhaal...
   Prima verhaal...
   Prima acteerwerk...
   Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
   Af en toe te snel camerabeweging/schokkende film...
   Perfect achtergrond geluid/muziek
   (Dolby Digital)...

   • YSV
   • zondag 4 januari 2015
   • 23:45

   Goeie verfilming van de moord op Oscar Grant. Heftig verhaal. Onbegrijpelijk hoe de politie hier mee omging. Van die hond was zielig @mngmkiller, hou ook erg van dieren, en was een scene van een paar minuten. Maar hallo zeg er was wel even wat meer aan de hand. Iemand onschuldig door dergelijk machtswellustig gedrag in elkaar meppen, in de boeien gooien en ook nog eens weerloos in de rug schieten is meer dan zielig.

   • MGM
   • maandag 13 april 2015
   • 15:01

   Nogmaals vriendelijk verzoek om niet teveel van verhaal en plots los te laten.
   Prima film. Waargebeurd verhaal dat de aandacht van een goede film , met uitstekende cast en regisseur verdient.Aanrader.
   4* cijfer 8

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer