Gone Girl

Gone Girl (2014)

Film1
7.6 / 10
65
Pers
80% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: David Fincher
Cast: Ben Affleck, Rosamund Pike, meer »
Lengte: 145 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Thriller van David Fincher waarin de vrouw van Ben Affleck op mysterieuze wijze verdwijnt op de dag dat ze vijf jaar zijn getrouwd

Op de dag dat hij vijf jaar getrouwd is, maakt Nick Dunne bekend dat zijn beeldschone vrouw Amy spoorloos is verdwenen. Onder druk van de politie en de media ontstaan er scheurtjes in het door Nick geschetste beeld van een perfect huwelijk. Door zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag rijst bij iedereen de vraag: heeft Nick Dunne zijn vrouw vermoord?

Deze thriller van regisseur David Fincher (Se7en) is gebaseerd op de roman 'Donker Hart' van Gillian Flynn, die zelf haar boek bewerkte tot een script. Hoofdrolspeelster Rosamund Pike werd voor haar vertolking van Amy genomineerd voor een Oscar.*******

Film1 Recensie: Morbide mutatie van een huwelijk

Aan de oppervlakte is Gone Girl een doorsnee thriller, maar de bestseller van Gillian Flynn herbergt een duister sub-thema waar regisseur David Fincher wel raad mee weet. En hoewel hij op het gebied van visuele hoogstandjes en zenuwslopende suspense behoorlijk inlevert, schiet Fincher met zijn acteursregie helemaal raak. Ben Affleck en Rosamund Pike zijn dan ook uitstekend gecast voor hun verrassend gelaagde hoofdrollen.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  100

  Weer meesterwerk Fincher

  "...eigenlijk gaat de film helemaal niet over de verdwijning van Amy of om de verrassende wendingen: het is nog veel meer een satire over de media, over geweld en over de mensheid in het algemeen. Eigenlijk is iedereen slecht en gaat niemand vrijuit - een deprimerende boodschap waar, zoals doorgaans met films van Fincher het geval is, nog heel lang over na te denken en te praten valt."

  Robbert Blokland - Spits
  90

  Spannende thriller naar de gelijknamige bestseller

  "Gone Girl zit briljant en bijna perfect in elkaar. Affleck is geknipt als de goedzak die fouten heeft maar te aardig en te dom lijkt om en moord te hebben begaan; Pike is juist onpeilbaar. Ook de bijrollen zijn prima ingevuld, van Missi Pyle als talkshowhost tot Tyler Perry als gladde advocaat. En mede dankzij de onheilspellende soundtrack zit de kijker dik twee uur op het puntje van zijn stoel."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  (zelf)destructieve krachten

  "Gone Girl is vooral sterk omdat er zo vakkundig met de verwachtingen van de kijker wordt gespeeld. Steeds als je denkt dat je weet hoe een persoon of een situatie in elkaar zit, wordt er weer net een andere draai aan gegeven. Los van alle lagen die hij terloops weet aan te brengen, is dat de voornaamste kwaliteit van Fincher."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  80

  21ste-eeuwse Hitchcock

  "...dit universum lijkt wat te grotesk voor een al te serieuze analyse. Om maar iets te noemen: werkloze Nick woont in een villa die niet zou misstaan in het programma MTV Cribs. Hoezo last van de crisis? Nee, Gone Girl is bovenal gewoon tweeënhalf uur gitzwart topvermaak."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  80

  De geheimen van een modern huwelijk

  "Gone Girl is een lange zit, maar ondanks dat weet de film met zijn tweeënhalf uur en een aantal overbodige scènes toch de aandacht vast te houden. De kijker zal ongetwijfeld nog even met open mond blijven zitten wanneer de aftiteling over het scherm rolt."

  Sophie Markvoort - Filmpjekijken.com
  80

  Excellente verfilming van een bestseller

  "...een thriller die van de eerste tot de laatste minuut boeit."

  Ab Zagt - AD
  80

  Geest van Hitchcock waart over overtuigende thriller

  "Gone Girl ontpopt zich van psychothriller tot studie naar de psychologie van een hedendaagse relatie een grotendeels geslaagde combinatie. Hooguit is de beeldtaal vergeleken met Finchers vroegere, wildere films een tikkeltje ouderwets, met zijn flashbacks in warmgele gloed."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Vertelkunst van hoog niveau

  "Terwijl langzaam duidelijk wordt wat er gebeurd is, verschuift het zwaartepunt in het verhaal continu, waardoor je kijk op - en sympathie voor - de ­personages steeds ­verandert. Dat is vertelkunst van hoog ­niveau."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  70

  Morbide mutatie van een huwelijk

  Aan de oppervlakte is Gone Girl een doorsnee thriller, maar de bestseller van Gillian Flynn herbergt een duister sub-thema waar regisseur David Fincher wel raad mee weet. En hoewel hij op het gebied van visuele hoogstandjes en zenuwslopende suspense behoorlijk inlevert, schiet Fincher met zijn acteursregie helemaal raak. Ben Affleck en Rosamund Pike zijn dan ook uitstekend gecast voor hun verrassend gelaagde hoofdrollen.

  Jasper van Oosten - Film1
  60

  Scènes uit een slecht huwelijk

  "Zolang Gone Girl de wegen van een verdwijningsmysterie bewandelt, is het een puike film. De vraag of Nick het wel of niet gedaan heeft bevat spanning genoeg. Dan hebben we het over tweederde van de (te) lange speeltijd. In het derde deel voegt Fincher een element van satire toe."

  Mark van den Tempel - De Filmkrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 2 oktober 2014
  Distributeur: 20th Century Fox