The Boxtrolls

The Boxtrolls (2014)

Pers
77% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie, Avontuur
Regie: Graham Annable, Anthony Stacchi
Cast: Toni Collette, Elle Fanning, meer »
Lengte: 96 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Animatiefilm van de makers van Paranorman over een weesjongen die wordt opgevoed door vuilnis verzamelende trollen

Cheesbridge is een Victoriaans dorpje waarvan de inwoners geobsedeerd zijn door rijkdom, klasse en stinkende kazen... Maar onder de straten van het dorp leven de Boxtrolls, vieze monsters die 's nachts uit het riool komen en de kinderen en kazen van de bewoners stelen. Althans dat is de legende waarin ze geloven. In werkelijkheid zijn de trollen juist hele lieve wezens en hebben zelf mensenwees Eggs opgevoed. De trollen worden op een dag aangevallen door een insectenverdelger die de wezens wil uitroeien. Aan Eggs en rijke meid Winnie de taak om de twee werelden samen te brengen en een oorlog te voorkomen.

'The Boxtrolls' is gemaakt door animatiestudio Laika die eerder 'Coraline' en 'ParaNorman' maakte.********

Film1 Recensie: Trollen hebben ook gevoelens in dit beeldschone animatiesprookje

De derde film van studio Laika is een lust voor het oog door de combinatie van stop-motion animatie, handbeschilderde poppen en met de computer gegenereerde achtergronden. Al deze elementen vloeien moeiteloos in elkaar over en komen samen in het goed uitgedachte verhaal. Boxtrolls is een sprookje voor jong en oud geworden met een mooie boodschap en een echt enge schurk (met de stem van Ben Kingsley), die je met zijn publiek ook af en toe aan het lachen krijgt.

Lees verder
 • Pers - 77%  
  100

  Fantasierijk, prachtig gemaakt en soms lekker griezelig

  "Dit is pas de derde film van Laika, maar de animatiestudio uit Oregon heeft al een welverdiende reputatie. Hun specialisme: stop-motion animatie. Dat is ambachtelijk handwerk. De poppetjes in hun films worden tot leven gewekt door ze steeds een beetje anders te fotograferen: 25 frames per seconde."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  90

  Een feest voor het oog

  "De film vertelt een interessant verhaal met vooral een hele goede dosis humor. De boxtrolls zelf doen vooral denken aan minions uit Despicable Me. Of ze even succesvol gaan worden is de grote vraag. Er lijkt in ieder geval niets in de weg te staan."

  Erik van Gemert - Filmpjekijken.com
  80

  Eigenzinnig en knap

  "Gekleid naar het kinderboek Here Be Monsters van Alan Snow, gaat The Boxtrolls over een mensenkind dat op Tarzanachtige wijze door een groepje ondergronds levende trollen wordt opgevoed. Het mooist én meest gedurfd zijn de momenten waarop de makers hun verhaal volledig visueel vertellen: The Boxtrolls trekt vele minuten uit om te laten zien dat de door allerlei mechaniekjes gefascineerde trollen eigenlijk zeer nuttige uitvinders zijn."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Trollen hebben ook gevoelens in dit beeldschone animatiesprookje

  De derde film van studio Laika is een lust voor het oog door de combinatie van stop-motion animatie, handbeschilderde poppen en met de computer gegenereerde achtergronden. Al deze elementen vloeien moeiteloos in elkaar over en komen samen in het goed uitgedachte verhaal. Boxtrolls is een sprookje voor jong en oud geworden met een mooie boodschap en een echt enge schurk (met de stem van Ben Kingsley), die je met zijn publiek ook af en toe aan het lachen krijgt.

  Anneke Arentsen - Film1
  80

  Vertederende plastic wezens

  "De humor is stukken volwassener dan we gewend zijn van de zoetsappige animatiesprookjes en daarmee wordt het traditionele verhaal over goed en kwaad daadwerkelijk een film voor jong en oud."

  Joeke Berg - AD
  70

  Een duister sprookje met humor voor alle leeftijden

  "Toch verdient Laika alle lof voor het feit dat ze een animatiefilm uitbrengen die niet het brede publiek, dat doorgaans een Disney-, Pixar- of Dreamworksfilm bezoekt, aan zal spreken. En er zal geen kind zijn dat na het zien van de film "Ik wil ook een boxtrol" roept, en dat is samen met de boodschap dat je bent wie je bent en niet wat je draagt of wat je bezit, ook een pluspunt."

  Monica Meijer - Cinemagazine
  70

  Klassieke stopmotion aan een kleine opmars bezig

  "Visueel is de film om door een ringetje te halen; de stopmotionanimatie ziet er prachtig uit, maar qua vormgeving kleurt men gelukkig toch net genoeg buiten de lijntjes om een unieke look te bewerkstelligen. Het verhaal bewandelt soms net te veel de bekende paden, maar een aaneenschakeling van clichés wordt het nooit."

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
  60

  Aangenaam excentriek

  "Tere kinderzieltjes zullen niet altijd plezier beleven aan de confrontaties, waarbij het soms hard tegen hard gaat. Zo bungelt Eggs geruime tijd dreigend boven een verbrandingsoven vol lekkende vlammen... Voor een wat ouder publiek valt er visueel echter veel te genieten in dit aangenaam excentrieke avontuur. De rijke fantasie van de makers betaalt zich vooral op dat punt uit, omdat het verhaal te zeer zwalkt en de personages - hoe kleurrijk ook - net te weinig smoel krijgen."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Stop-motion trollen missen betovering

  "Het verhaal - waarin wijze lessen werden verwerkt over opvoeden en ouderschap - is intelligent en de film werd ook goed gemaakt. Maar de personages, en met name Eggs, blijven te eendimensionaal en, essentieel voor een animatiefilm, de betovering ontbreekt."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 1 oktober 2014
  Distributeur: Universal Pictures International