Exodus: Gods and Kings

Exodus: Gods and Kings (2014)

Film1
6.8 / 10
51
Pers
48% 14
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Avontuur, Drama
Regie: Ridley Scott
Cast: Christian Bale, Joel Edgerton, meer »
Lengte: 151 minuten
Land: Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ
Taal: Engels

Bijbels epos van Ridley Scott met Christian Bale als Mozes, die 600.000 slaven helpt ontsnappen uit het door plagen geteisterde Egypte

Mozes groeit op aan het Egyptische hof, waar hij Ramses als een broer beschouwt. Maar zodra deze farao wordt en Mozes ontdekt dat hij van Joodse afkomst is, groeien ze uit elkaar. Mozes komt in opstand tegen de ijdele Ramses en neemt meer dan een half miljoen slaven mee op een legendarische ontsnapping uit Egypte, dat door afschuwelijke plagen geteisterd wordt.

Deze groots opgezette avonturenfilm is gebaseerd op het Bijbelverhaal Exodus, dat vertelt over Mozes. Regisseur Ridley Scott (Alien) draagt deze film in de aftiteling op aan zijn broer Tony Scott (Top Gun), de filmmaker die in 2012 zelfmoord pleegde door in CaliforniŽ van een brug te springen. • Pers - 48%  
  60

  Bijbelse plagen in 3D

  "Exodus ziet er waanzinnig uit op het grote scherm (...) De film enerveert overigens niet de volle 150 minuten, maar wie maakt er nu ook zo'n belachelijk lange film... Met een half uurtje minder had Exodus zo maar een ster extra kunnen verdienen."

  Mario Wisse - Metro
  60

  Moderne Mozes met kinderlijke god

  "Wonderen gebeuren er niet in de bijbelverfilming van Ridley Scott, die meer een oorlogs- dan een spektakelfilm maakte. Meer in de lijn van zijn eerdere epische films Gladiator en Kingdom of Heaven dus. (...) Mozes is bij Scott een moderne man, soldaat, herder, leider tegen wil en dank. En in de rol van Christian - Batman - Bale werd hij van al zijn superheldentrekjes ontdaan."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  60

  Mozes vecht als een superheld

  "In visueel opzicht is er weinig mis met Exodus. Maar wat psychologische diepgang en grandeur betreft schiet Scotts film toch tekort. Mozes is een niet echt uitgediept personage dat als een halve superheld wordt voorgesteld die vooral met het zwaard kan spreken."

  Ab Zagt - AD
  60

  Overdondert maar overtuigt toch niet

  "Exodus verveelt niet, maar het blijft uiterlijk vertoon waarbij identificatie met de personages lastig is. Want zelfs met een charismatisch acteur als Bale in de hoofdrol is het geen tweede Gladiator voor Scott."

  Andrť Nientied - Nu.nl
  60

  Plagen moeten verkrampte dialogen goedmaken

  "Waar de actie imponeert, oogt elk menselijk contact in Exodus: Gods en Kings verkrampt. Scott tracht wat humaniteit toe te voegen in het soaperige middenstuk, waarin de verbannen Mozes een gezin sticht en wat geiten hoedt in de woestijn. Oersaai is dat. De plagen maken iets goed: nooit regende het zo fraai en goor kikkers als in Exodus: Gods and Kings."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  60

  Wadlopen met de Heer

  "Dat het Oude Testament vol spectaculaire actiescŤnes zit, wordt door Ridley Scotts Exodus: Gods and Kings opnieuw duidelijk. Maar er zijn wel eens interessantere Bijbel≠interpretaties geweest."

  Barend de Voogd - De Filmkrant
  50

  Mozes kriebel

  "Wie hoopt op een levendig geÔllustreerde bijbelverhaal, ziet zich in Exodus: Gods and Kings keurig bediend. Echt meeslepend, spannend of ontroerend wordt Scotts verfilming echter nergens en daarnaast gaat zijn vertelling als een nachtkaars uit. Nůg een reden waarom Mozes' tweeŽnhalf uur durende missie menige bioscoopbezoeker voortijdig de kriebels zal bezorgen."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  40

  Bijbels moraal

  "Exodus: Gods and Kings ziet er overwegend geweldig uit. En ja, de film vertelt op momenten een aangrijpend (en herkenbaar) verhaal. Maar de ideologische geloofsretoriek gaat op den duur toch hinderen."

  Wouter Los - Cinemagazine
  40

  Doorgeefluik van de Heer

  "Fraai spektakel levert dat op, dankzij de sterke 3D-cameravoering en Scotts oog voor detail, te zien in de hele aankleding van de film. Maar het is ook leeg spektakel. Er zit geen spanning in een verhaal dat puur wordt gedreven door een hogere macht die alle touwtjes in handen heeft."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  40

  Imposante bijbelvertelling mist het heilige vuur

  "'Basic bijbel' beoogt big budget-specialist Ridley Scott ('Blade Runner', 'Gladiator') in 'Exodus: Gods en Kings'. Mozes voor de 21ste eeuw dus; de uittocht naar Kanašn opgenomen in Spaans Almerža, met een budget van 140 miljoen dollar en beschikking over de nieuwste digitale computertechnologie."

  Jann Ruyters - Trouw
  40

  Te veilig bijbelepos

  "Tel daarbij op dat het acteerwerk geregeld te wensen over laat en dat veel van de bijrollen misbruikt worden als veredelde cameo's, en je hebt een film die in de lange lijst van visueel indrukwekkende maar verder zoutloze blockbusters geplaatst kan worden."

  Jelle Schot - Cinema.nl
  40

  Tien plagen en langdurig gesjok door de woestijn

  "De vier scenarioschrijvers zijn er niet in geslaagd een coherente visie op het Bijbelboek te ontwikkelen. Daar was het Scott vermoedelijk ook niet om te doen. Net als bij de kruisvaardersfilm Kingdom of heaven en Robin Hood mikt hij op een herhaling van het succes van Gladiator, waaruit de dramatische structuur en de stijl werden overgenomen."

  Bart van der Put - Het Parool
  40

  Zeven plagen

  "Zonder een interessant script en zonder acteurs die je in het verhaal trekken, blijft er vrij weinig over van Exodus: Gods and Kings. Er zitten grote massascŤnes in de film, maar ook die worden niet op een innovatieve manier in beeld gebracht."

  Bart de Bruijn - Filmpjekijken.com
  20

  Tenenkrommende reliporno

  "De film voegt dan ook niets toe aan al bestaande bijbelverfilmingen en dat maakt dat Exodus: Gods and Kings zo in het pulpbakje van Ridley Scott kan worden gegooid."

  Mark Niekerk - MovieScene.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 18 december 2014
  Distributeur: 20th Century Fox
  Alternatieve titel: Exodus