The Young and Prodigious T.S. Spivet

The Young and Prodigious T.S. Spivet (2013)

Film1
6.8 / 10
17
IMDb
7.1 / 10 9634
Pers
68% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Avontuur, Drama, Fantasy
Regie: Jean-Pierre Jeunet
Cast: Helena Bonham Carter, Kyle Catlett, meer »
Lengte: 105 minuten
Land: Frankrijk, Canada
Taal: Engels

Avonturenfilm van Jean-Pierre Jeunet (Amélie) over een tienjarige uitvinder die zijn ouderlijk huis verlaat om een prijs in ontvangst te nemen

De tienjarige T.S. Spivet woont met zijn familie op een ranch in Montana. Zijn moeder is geobsedeerd door insecten, zijn vader is een onvervalste cowboy en zijn veertienjarige zusje droomt ervan Miss Amerika te worden. Zelf is hij een echt genie, gefascineerd door cartografie en wetenschappelijke proeven. Op een dag krijgt hij een telefoontje van het Smithsonian in Washington. Voor een van zijn uitvindingen heeft hij de prestigieuze Baird-prijs in de wacht gesleept en deze mag hij persoonlijk in ontvangst komen nemen. Stiekem knijpt T.S. er tussen uit en begint zo aan een avontuurlijke reis.

De avonturenfilm The Young and Prodigious T.S. Spivet is een Engelstalige speelfilm van de Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet (Amélie, Micmacs). Cameraman Thomas Hardmeier won met deze film de César Award voor Beste Cinematografie.********

Film1 Recensie: Dagdromende jonge wetenschapper ontroert

Jean-Pierre Jeunet laat net als in Amélie een buitenbeentje zien dat eigenaardig is en in een eigen magische wereld leeft. Deze uitstapjes naar een fictieve wereld worden mooi gebalanceerd met beelden van de brute realiteit, waarin de jonge uitvinder T.S. Spivet zich verantwoordelijk voelt voor de dood van zijn broer. Vooral de speech van het jongetje zal je niet onberoerd laten. Wat wel storend is, is dat de maatschappijkritiek en de persoonlijke gevoelens van de verlegen regisseur het verhaal van het tienjarige jongetje soms overschaduwen.

Lees verder
 • Pers - 68%  
  100

  Overrompelend pleidooi voor de fantasie

  "Jeunets The Young and Prodigious T.S. Spivet is een buitengewoon intrigerende mix van genres en stijlen. Het is een schitterend gefotografeerde roadmovie (...) Spivet is tevens een ontroerende coming of age- en coming to terms-film."

  Jan Pieter Ekker - Cinema.nl
  80

  Dagdromende jonge wetenschapper ontroert

  Jean-Pierre Jeunet laat net als in Amélie een buitenbeentje zien dat eigenaardig is en in een eigen magische wereld leeft. Deze uitstapjes naar een fictieve wereld worden mooi gebalanceerd met beelden van de brute realiteit, waarin de jonge uitvinder T.S. Spivet zich verantwoordelijk voelt voor de dood van zijn broer. Vooral de speech van het jongetje zal je niet onberoerd laten. Wat wel storend is, is dat de maatschappijkritiek en de persoonlijke gevoelens van de verlegen regisseur het verhaal van het tienjarige jongetje soms overschaduwen.

  Anneke Arentsen - Film1
  70

  De hele film ademt Jeunet

  "Uiteindelijk zijn het vooral de visuals en de schattigheid van Spivet die het meest blijven hangen. De manier waarop het verhaal verteld wordt is meer memorabel dan het verhaal zelf. Daardoor voelt het geheel te 'gemaakt'."

  Alexandr Bal - Filmpjekijken.com
  70

  Fraaie familiefilm oogt mooi, maar het verhaal is nogal dunnetjes

  "The Young and prodigious T.S. Spivet ziet er weer prachtig uit, vol fraaie details. De film doet in dat opzicht denken aan de met geestige details volgepropte films van Wes Anderson (Moonrise Kingdom), die ook vroegwijze kinderen als hoofdpersonen heeft. Maar Anderson stopt wat meer verhaal in zijn films; Spivets verhaal is dat van zijn reis en niet veel meer dan dat."

  André Nientied - Nu.nl
  60

  Charmante roadmovie

  "Volgt een charmante en schitterend gefotografeerde roadmovie, waarin de perfect door Kyle Catlett (The Following) ­vertolkte Spivet rare snuiters ontmoet en ook nog een trauma verwerkt."

  Arjan van Doremalen - Veronica Magazine
  60

  Charmante wijsneus

  "Regisseur Jean-Pierre Jeunet zet de driedimensionale trukendoos effectief in om de wetenschappelijke diagrammen en schetsen uit Reif Larsens boek van het scherm te laten spatten. (..) Aan het slot vervalt de film echter in platte satire en kluchterigheid, en verschuift het perspectief naar dat van de volwassen filmmaker."

  Fritz de Jong - De Filmkrant
  60

  Realiteit krijgt de overhand

  "De wonderlijke magisch-realistische wereld die Jeunet in zijn films weet te scheppen, maakt hij in 'The Young and Prodigious T.S. Spivet' slechts ten dele waar. Het lijkt erop alsof Jeunet zichzelf verloochend heeft, om succes te hebben op de Amerikaanse markt of voor commercieel succes."

  Wouter Los - Cinemagazine
  60

  Verre van memorabel

  "Enige betekenis kan worden gezocht in het gegeven dat T.S. kortgeleden zijn tweelingbroer heeft verloren, maar ook dat komt nooit helemaal uit de verf. Het is kenmerkend voor een film die weliswaar nergens onvoldoende scoort, maar toch met bijna alle elementen te weinig doet."

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
  60

  Virtuoos gefotografeerde beelden

  "Als T.S. dan eindelijk in Washington arriveert en ten prooi valt aan de publiciteitsgeile directiesecretaresse van het Smithsonain, zakt de film in elkaar. De mediasatire die Jeunet er dan van probeert te maken, voelt flauw en oudbakken aan en ook de ontroerend bedoelde finale slaat de de plank finaal mis."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  60

  Vroegwijs opdondertje

  "Met virtuoze beeldgrapjes, gevisualiseerde hersenspinsels en driedimensionale tierelantijntjes gunt de filmmaker ons een kijkje in de fascinerende belevingswereld van kleine Spivet. (..) Helaas trekt Jeunet zijn filmische trukendoos net iets te vaak open waardoor de overdaad gaat schaden."

  Eric le Duc - Telegraaf
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 14 november 2013
  Distributeur: Independent Films
  Alternatieve titel: L'extravagant voyage du jeune et prodigieux T.S. Spivet