Toscaanse bruiloft

Toscaanse bruiloft (2014)

Film1
5.3 / 10
36
IMDb
5.1 / 10 696
Pers
45% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie, Nederlandstalig, Romantiek
Regie: Johan Nijenhuis
Cast: Sophie van Oers, Jan Kooijman, meer »
Lengte: 106 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Romantische komedie waarin Sanne een mooie trouwlocatie runt in het zonovergoten Italië en valt voor de sceptische echtscheidingsadvocaat Jeroen

In een luxe vrijstaand landhuis in het zonovergoten Italië runt Sanne samen met haar vader en stiefmoeder de trouwlocatie Casa Matrimonio. De schitterende streek Toscane, waar het landgoed ligt, is de ideale plek om je droombruiloft te vieren. Nadat Lisa en haar aanstaande Bob met hun gevolg op het landgoed arriveren, gooit dit het leven van de gescheiden Sanne flink overhoop. Ze voelt zich aangetrokken tot Bobs beste vriend Jeroen die niet in de ware liefde gelooft en zijn veroveringen na drie dates bij het grofvuil zet.

Deze Nederlandse romantische komedie werd geregisseerd door Johan Nijenhuis, die eerder commerciële successen had met 'Costa!' en 'Verliefd op Ibiza'.****

Film1 Recensie: Toscaanse zon laat volkomen koud

Zelfs door te stellen dat Toscaanse bruiloft een slap aftreksel is van Four Weddings and a Funeral, doe je de Engelse klassieker veel en veel te kort. Want hoe zonnig het in Italië ook wordt, deze clichématige, gekunstelde en moddervet aangezette romantische komedie laat je volkomen koud.

Lees verder
 • Pers - 45%  
  60

  Beter te verdragen dan zijn thematische voorganger

  "Hoogstaande cinema is het nog steeds niet, maar dit blijft een film voor de massa, die ongetwijfeld weer in groten getale naar de bioscoop zal rennen en in dit geval geven wij ze groot gelijk. Nog een vervolg? Ongetwijfeld. Las Vegas zou een mooie locatie zijn, zolang regisseur Johan Nijenhuis deze stijgende lijn maar doorzet, dan hebben wij er vertrouwen in."

  Martijn van Veen - Filmpjekijken.com
  60

  Gesuikerde romantiek

  "Toscaanse bruiloft is net wat evenwichtiger dan Verliefd op Ibiza, met minder tenenkrommende acteermomenten. Maar een pure formulefilm blijft 't, met verzorgd camerawerk, een overdadige orkestratie, en een zoet, soms wat hakkelend verhaal dat iedereen tevreden wil stellen. Bruidssuiker in filmvorm."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Nijenhuis herhaalt de succesformule van zijn vorige kaskraker

  "Het aantrekken en afstoten betreft deze keer een bruiloftsplanner (Sophie van Oers) en een echtscheidingsadvocaat (Jan Kooijman). Dat levert exact de film op die je van Nijenhuis mag verwachten: publieksvriendelijk, een tikkeltje gezapig, maar altijd amusant."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  60

  Nijenhuis houdt vast aan lach-traan-lach-principe

  "De grappen zijn op en soms over de rand van slapstick, wat hier en daar irritant gooi- en smijtwerk oplevert. Maar in zijn geheel is Toscaanse bruiloft een vrolijke, onschuldige en onderhoudende familiefilm die het wintergevoel moet verdrijven."

  Annemart van Rhee - AD
  50

  Nijenhuis geeft het publiek - opnieuw - wat het wil

  "...een film zoals je die kunt verwachten van Johan Nijenhuis: knappe mensen die de liefde zoeken in warme oorden ver van huis. Beetje bloot, beetje humor, behoorlijk voorspelbaar. Dat is echter precies waar een groot deel van het Nederlandse filmpubliek voor naar de bioscoop gaat."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  40

  Aan de boemel in Toscane

  "De heldin is aandoenlijk en lief, en haar ouders zijn prima te pruimen, maar zij worden overschaduwd door de rest. (...) Dat Toscaanse Bruiloft zomers, pretentieloos vermaak biedt, staat buiten kijf. Waarom de grappen niet sterker en de personages niet wat beter te verdragen mochten zijn, blijft echter een mysterie."

  Marieke Kremer - Spits
  40

  Laat dit keer die televisieserie alstublieft achterwege

  "Ondanks de verplaatsing van het romantische strijdtoneel van Spanje naar Italië kent Toscaanse Bruiloft veel parallellen met voorganger Verliefd op Ibiza. Weliswaar zijn de diverse verhaallijntjes wat meer een eenheid, veel personages zijn met slechts enkele minieme wijzigingen gecopy-pastet."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  40

  Niet één memorabele scène in Toscaanse bruiloft

  "De scenariocredits zijn over een aantal mensen verdeeld die er niet in zijn geslaagd één memorabele scène te produceren, terwijl ze toch het script van 'Four weddings and a funeral' naast zich hadden liggen. Het naturel van Sophie van Oers en het charisma van Simone Kleinsma verdienen een beter scenario. En dat kunnen we ook maken: zie 'Alles is familie' en 'Soof'."

  Mark Moorman - Het Parool
  40

  Toscaanse zon laat volkomen koud

  Zelfs door te stellen dat Toscaanse bruiloft een slap aftreksel is van Four Weddings and a Funeral, doe je de Engelse klassieker veel en veel te kort. Want hoe zonnig het in Italië ook wordt, deze clichématige, gekunstelde en moddervet aangezette romantische komedie laat je volkomen koud.

  Jasper van Oosten - Film1
  40

  Vet aangezette romkom borduurt voort op vorig succes

  "Ergens in Toscaanse Bruiloft zit een hoogoplopend conflict tussen de Nederlanders, die graag room bij hun spaghetti carbonara willen, en de Italianen, die vinden dat room de subtiele smaak verpest. Johan Nijenhuis heeft graag héél véél room op zijn spaghetti carbonara: moddervette muziek die elke emotie nog eens dik onderstreept bijvoorbeeld."

  André Nientied - Nu.nl
  40

  Vier bruiloften en één begravenis

  "Toscaanse Bruiloft laat zich inspireren door Four Weddings and a Funeral, maar door de knullige manier waarop het dat doet wordt alleen maar duidelijker waarom dat een goede film is en dit helemaal niet. Dit is op geen enkele manier een succesvolle rom-com."

  Jon Jonoski - MovieScene
  40

  Weer een dun lijntje tussen tikje te en hopeloos uit de bocht

  "De grens tussen een tikje te en hopeloos uit de bocht toont zich weer eens flinterdun. En dan moet het meest inventieve gebruik van bloot-omdat-het-kan nog komen: een fotosessie waarbij hockeymeisjes zich in zwarte lingerie hullen om met elkaar te tongen."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  20

  Eén keer lachen

  "De romantische komedie kent eigenlijk maar één simpel vereiste: een centraal liefdespaar met chemie, waarvan je hoopt dat ze aan het slot samen zullen komen. In Toscaanse bruiloft - het Nederlandse antwoord op Four Weddings and a Funeral - ontbreekt het daar echter al aan."

  Jelle Schot - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 30 januari 2014
  Distributeur: A-Film Benelux