Finn

Finn (2013)

Film1
6.5 / 10
13
IMDb
6.9 / 10 170
Pers
50% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Familie
Regie: Frans Weisz
Cast: Mels van der Hoeven, Daan Schuurmans, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands
Kijk nu

Familiefilm waarin de jonge Finn dolgraag muziek wil maken op de viool, terwijl zijn vader hem liever ziet voetballen

Finn is gek op muziek en wil leren vioolspelen, maar zijn vader heeft liever dat hij gewoon gaat voetballen, net als alle andere jongens. Finn snapt niet waarom, maar zijn vader wil er niet over praten. Bij een vervallen boerderij ontmoet Finn een oude man die op een viool de sterren van de hemel speelt. Elke zaterdag, terwijl zijn vader denkt dat hij gaat voetballen, gaat Finn stiekem naar de boerderij om te oefenen. Op school vraagt de juf of Finn wil optreden in de kerstmusical. Dan kan hij eindelijk laten zien wat hij de afgelopen maanden heeft geleerd. Durft Finn om op Kerstavond te spelen? Ook voor zijn vader?

Deze Nederlandse familiefilm, met Daan Schuurmans in de rol van vader, werd geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Berlijn. • Pers - 50%  
  70

  Innemende en warme familiefilm

  "Finn mag in vergelijking met andere jeugdfilms dan wel iets zwaarder en trager zijn, het vakmanschap van Weisz, de centrale boodschap - het najagen van je dromen, geluk en verlangens - en de (finale) uitvoering hiervan zorgen voor een warme en ontroerende kerstfilm."

  Guido Franken - Neerlands Filmdoek
  70

  Soms onevenwichtig verhaal

  "Helaas weet Mels van der Hoeven als Finn niet altijd te overtuigen. Daarentegen zetten Jan Decleir en Daan Schuurmans mooie rollen in. Het soms wat onevenwichtige verhaal wordt ruim gecompenseerd door het wat sentimentele maar erg mooie slot op kerstavond, waarna de zwarte kraai de circel weer rond maakt."

  Nico van den Berg - Moviescene.nl
  60

  Nederlands kerstsprookje

  "Het spel van de jonge acteurtjes is soms een beetje stijf en de makers willen in de dialogen vaak teveel uitleggen. (..) Een wrange en ontroerend twist wordt ook wat minder effectief omdat er kennelijk nog een melodramatische Kerst-finale achteraan moest komen."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  50

  Standaardrecept voor een familiefilm

  "(..) de vioolmuziek, die niet alleen heerlijk is om naar te luisteren, sleept je helemaal mee in dit magische verhaal. Met kerst heeft de film niet veel te maken, behalve dat je inderdaad tijdens de kerstdagen met het hele gezin ernaar kunt kijken. Wat 'Finn' is, is gewoonweg een standaardrecept voor een familiefilm, voorzien van een muzikale noot."

  Jolanda Lutz - Cinemagazine
  50

  Topzware kerstfilm

  "Net als het gezinsavontuur ten onder dreigt te gaan aan tragiek en onbeantwoorde vragen, tovert Weisz een ontroerende kerstfinale uit de hoge hoed. Dat is rijkelijk laat."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  40

  Balans tussen drama, lichtvoetigheid en relativering raakt zoek

  "Weisz heeft de beschikking over een imposante lijst spelers, met wie teleurstellend weinig wordt gedaan. (..) Een veel groter probleem schuilt echter in de zoekgeraakte balans tussen drama en hoogstnoodzakelijke maar veelal afwezige prettige lichtvoetigheid en relativering."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  40

  Topzware kerstvertelling

  "Dan wordt het alsnog echte kerst­kitsch die meer steunt op de clichés over het volgen van je dromen en je hart dan op originele verbeeldingskracht. Achteraf gezien is ook dat wonder rond Finns overleden moeder en die oude man toch een beetje gekunsteld."

  Leo Bankersen - Filmkrant
  20

  Behaagzieke invuloefening

  "De film is doordesemd van oubollige kneuterigheid. Niets wordt aan de verbeelding overgelaten. Dat leidt tot een behaagzieke invuloefening, die verzuipt in geforceerde en overserieuze pogingen tot integriteit."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 11 december 2013
  Distributeur: A-Film Benelux