Spy

Spy (2015)

Film1
7.2 / 10
48
Pers
68% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie
Regie: Paul Feig
Cast: Melissa McCarthy, Rose Byrne, meer »
Lengte: 120 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Komedie van Paul Feig over de avonturen van de klungelige geheim agent Susan Cooper, gespeeld door comédienne Melissa McCarthy

Susan Cooper is een pretentieloze analist bij de CIA en de miskende held achter vele gevaarlijke operaties. Maar als haar partner plotseling verdwijnt en een andere topagent in opspraak raakt, verruilt ze haar kantoorbaan voor die van infiltrant. Om de mensheid voor een ramp te behoeden, begeeft ze zich in de wereld van een dodelijke wapenhandelaar.

Hoofdrolspeelster Melissa McCarthy en regisseur Paul Feig werkten eerder samen aan de succesvolle komedies Bridesmaids (2011) en The Heat (2013).********

Film1 Recensie: James Plomp

Na Bridesmaids en The Heat werkt Melissa McCarthy voor de derde keer samen met regisseur Paul Feig en ze beloont hem met een zelfverzekerde en uitermate komische hoofdrol. De bijrollen zijn minstens zo geslaagd, met een bijzondere vermelding voor Jason Statham die een hysterische parodie op zichzelf speelt. Spy geeft vertrouwen voor McCarthy en Feigs volgende film: de nieuwe Ghostbusters.

Lees verder
 • Pers - 68%  
  80

  Chemie werpt voortdurend haar vruchten af

  "De belangrijkste eigenschap van (McCarthy's) personage is haar onzekerheid en raak getroffen stunteligheid, die nergens uitmondt in kluchtig gedrag of poep- en pieshumor (...). Het zijn vooral de vele oneliners die over Coopers rappe tong vloeien. Dit is een dame die duidelijk niet op haar mondje is gevallen en wier uitspraken en typeringen (...) nu al haast legendarisch te noemen zijn."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  James Plomp

  Na Bridesmaids en The Heat werkt Melissa McCarthy voor de derde keer samen met regisseur Paul Feig en ze beloont hem met een zelfverzekerde en uitermate komische hoofdrol. De bijrollen zijn minstens zo geslaagd, met een bijzondere vermelding voor Jason Statham die een hysterische parodie op zichzelf speelt. Spy geeft vertrouwen voor McCarthy en Feigs volgende film: de nieuwe Ghostbusters.

  Jan-Peter Rook - Film1
  80

  Jason Statham heeft misschien wel de leukste rol

  "'Spy' is een hilarische komedie die Melissa McCarthy alle ruimte geeft om te stralen als actieheld met humor. Als de film een wereldwijde hit wordt dan zal 'Spy 2' niet lang op zich laten wachten. Een aanrader!"

  Shelley Eimers - Cinemagazine
  80

  Schaterlachen, schuddebuiken en dijenkletsen

  "Na het door misogynie en excessief geweld ontsierde Kingsman: The Secret Service rekent Spy wel overtuigend af met het archaïsche seksisme uit de oude Bondschool, op een speelse manier en met een schier eindeloze reeks gevatte beeld- en tekstgrappen. McCarthy kan zich opmaken voor een doorbraak zoals Eddie Murphy die met Beverly Hills Cop had. Zij is voortaan een ster."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Vlotte actiecomedy

  " (...) we krijgen een vlotte actiecomedy voorgeschoteld met McCarthy in prima vorm, een hilarische rol van Jason Statham als verongelijkte CIA-topagent en de meest creatieve verwensingen die je ooit hebt gehoord."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  80

  XXL Karateheldin

  "De film houdt knap het midden tussen The Naked Gun -trilogie en de reeks Mission Impossible -films, en doet in zijn kluchtige uitvergroting van genreclichés denken aan het verfilmde stripboek Red. Hé, allemaal franchises, of minstens succesfilms met een vervolg. In Amerika is Spy al met veel jubel ontvangen, dus let op: dit wordt een franchise voor dikke dames plus actiehelden op leeftijd."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  60

  Lach-of-ik-schiet

  "Lach-of-ik-schiet-grappen rond Mccarthy's corpulente gestalte vormen een aanzienlijk deel van de grappen in Spy, maar gelukkig blijft het daar niet bij. Naast veel van dat soort slapstick-humor - waar de hoofdrolspeler overigens wel weg mee weet - steekt Jason Statham bijvoorbeeld aanstekelijk de draak met zijn eigen filmimago."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  McCarthy behoedt Spy voor middelmaat

  "McCarthy's personage is een komisch lichtpuntje in een film die op het eerste gezicht een tamelijk flauwe, dertien in een dozijn-Bondparodie lijkt."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  60

  McCarthy ontpopt zich als volwaardige actieheldin

  "Bewust of niet, de plot van Spy functioneert als pikante metafoor voor de positie van vrouwen als Melissa McCarthy in Hollywood. (...) uitgerekend acteur Jason Statham speelt een falende collega met grootheidswaanzin. Dat Spy evenveel flauwe als geslaagde grappen bevat, zie je door die frisse wind snel door de vingers."

  Gudo Tienhooven - AD
  60

  Spionne McCarthy heeft de lach aan haar kont hangen

  "De Amerikaanse komedienne Melissa McCarthy die eerder onder regie van Paul Feig op dreef was in 'Bridesmaids' en The Heat heeft in Spy opnieuw de lach aan haar kont hangen, vooral als ze haar tegenspelers vuilbekkend van repliek dient. Kluchtig spionnenwerk dat leuk is zo lang het duurt."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  50

  Een halfbakken versie van 'de vrouwelijke James Bond'

  "Hoewel bij vlagen zeker vermakelijk blijkt Spy uiteindelijk helaas net zo wisselvallig als de vorige twee Feig-McCarthy vehikels. Veel van de humor is te flauw, van het kaliber 'je had er bij moeten zijn...', actiescènes worden ondermijnd door de lichtvoetige toon en de film leunt teveel op de stuntcasting van zijn hoofdrolspeelster."

  Daan Snouck Hurgronje - Filmpjekijken.com
  40

  Missie: registreer en rapporteer

  "Het best werken de parodieën op actiescènes, waaronder de weinig elegante dood van een slechterik en een scherp gechoreografeerde vechtscène in de keuken van een restaurant: goed gejat van Aziatische vechtfilms. Daar staan een paar zouteloze tegenspelers tegenover, (...). Plus een slot dat door een stapeling van wendingen veel te lang doormoddert."

  Karin Wolfs - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 4 juni 2015
  Distributeur: 20th Century Fox
  Alternatieve titel: Susan Cooper