The Missing Picture

The Missing Picture (2013)

Pers
89% 7
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire
Regie: Rithy Panh
Cast: Randal Douc, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Cambodja, Frankrijk
Taal: Frans

Cambodjaanse documentaire waarin regisseur Rithy Panh kleianimatie en archiefmateriaal gebruikt om zijn verleden tijdens het Rode Khmerbewind te tonen

Op 17 april 1975 bezetten de communistische troepen van de Rode Khmer de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh. Onder het bewind van Pol Pot ontstaat een dictatuur van angst en meedogenloze onderdrukking. Scholen, banken, horeca-gelegenheden werden gesloten. Burgers werden hun huizen uitgejaagd en ondergebracht in werkkampen, individuen werden letterlijk nummers, martelingen en executies waren de gangbare strafmaat voor iedereen die tegen het partijbeleid inging. Behalve de propaganda van de Khmer is er geen gefilmd materiaal uit die tijd. In deze documentaire vormen de zelfgemaakte klei-figuurtjes van beeldhouwer Sarith Mang, diorama's en found footage-archiefbeelden, de zogeheten 'missing pictures'.

Rithy Panh werd in 1964 geboren in Phnom Penh. De documentairemaker heeft zich ontpopt als 's werelds eerste filmische chroniqueur van de gruweldaden onder Pol Pot. Panh brak in 2003 door met 'S21: The Khmer Rouge Killing Machine', waarin hij getuigenissen filmde van voormalige gevangenen en bewakers uit een strafkamp van de Rode Khmer. In 2007 won Panh een European Film Award voor zijn documentaire 'Paper Cannot Wrap Up Embers' waarin hij een stem gaf aan een paar van de dertigduizend vrouwen die vastzitten in de bordelen van Phnom Penh. 'The Missing Pictures' bestaat niet uit gereconstrueerde interviews met daders en slachtoffers, zoals in Panhs eerdere films, maar maakt vooral gebruik van klei-animatie omdat er geen bewegend beeld bestaat uit de tijd die Panh portretteert. • Pers - 89%  
  100

  Cinematografisch geweten van Cambodja

  "Deze film met superlatieven aanbevelen zou vals voelen, want grote woorden schieten eigenlijk te kort. The Missing Picture moet simpelweg bekeken en doorleefd worden. Het is een van de essentiŽle films van onze tijd."

  Dana Linssen - De Filmkrant
  100

  Een schrijnende getuigenis en een beeldschoon kunstwerk tegelijk

  "The Missing Picture (genomineerd voor een Oscar en bekroond met de Prix Un Certain Regard in Cannes) is aangrijpend, pijnlijk en prachtig. Panh maakte niet alleen een schrijnende getuigenis van de genocide in Cambodja en een eerbetoon aan zijn gestorven familieleden, maar ook een beeldschoon kunstwerk - een ongelooflijk knappe, indrukwekkende combinatie."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  100

  Een waar meesterwerk

  "Met The Missing Picture heeft filmmaker Rithy Panh niet alleen een zeer oorspronkelijke documentaire gemaakt, ook is hij er in geslaagd met zoiets eenvoudigs als kleipoppetjes de meest gruwelijke dingen invoelbaar te maken. Na het sterke The Act of Killing vorig jaar is dit opnieuw een film van een maker die met een eigen stem een pijnlijk deel van de geschiedenis in AziŽ weet bloot te leggen."

  Nico van den Berg - MovieScene
  80

  Een belangrijke aanvulling op de geschiedenis

  "juist die stilstaande kleipoppen blijken een heel effectieve keuze te zijn geweest. Het is Panh te doen om zijn jeugdherinneringen en die worden op deze manier teruggebracht naar hun essentie, bevroren in de tijd. Het is alsof we kijken naar een knutselwerk dat een kind heeft laten staan."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  80

  Gruwel-verleden in klei

  "Het is niet bedoeld als een realistische reconstructie, of om de verschrikkingen te visualiseren. Een beeld zelf levert geen bewijs, legt de verteller uit, maar kan aanzetten tot nadenken. Dat is ook wat Panh's beelden doen. Ze worden indringender doordat de kleitaferelen er roerloos bij staan, bevroren in de tijd."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  80

  Heftige maar broodnodige kijkervaring

  "Regisseur Panh probeert op een sobere manier de verloren mensen van het Cambodjaans terreurbewind een gezicht te geven. Het ontbrekende beeld van deze slachtoffers krijgt daardoor een plek in ons collectief geheugen. Door de gruwelijkheden uit het verleden is 'The Missing Picture' een zeer heftige kijkervaring, maar ook een broodnodige. Opdat een verdwenen stuk mensheid niet vergeten wordt."

  Wouter Los - Cinemagazine
  80

  Mensen van klei

  "Met zijn klei-tableaux neemt Panh het op tegen de officiŽle werkelijkheid, die uit louter overvloed en harmonie bestond. Soms lopen propaganda en klei als parallelle werkelijkheden door elkaar. Troosteloze verhalen over het schrikbewind doorsnijdt Panh met kleurrijke herinneringen aan de gelukkige tijd daar voor, met zijn familie in de stad. Hij laat golven tegen zijn camera beuken, zoals er beelden bonken in zijn hoofd."

  Karin Wolfs - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 27 maart 2014
  Distributeur: Contact Film Cinematheek
  Alternatieve titel: L'image manquante