Moebius

Moebius (2013)

Pers
71% 7
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Cult, Drama, Experimenteel, Thriller
Regie: Ki-Duk Kim
Cast: Jae-hyeon Jo, Eun-woo Lee, meer »
Lengte: 88 minuten
Land: Zuid-Korea
Taal: Koreaans

Provocerende thriller van Kim Ki-Duk met zwijgende personages waarin offermessen, incest, wraak, castratie, masochisme bijeenkomen in een wrede finale

Een jongen aanschouwt een heftige ruzie tussen zijn ouders. De vader heeft een buitenechtelijke relatie en de moeder wil hem daarvoor straffen. Ze pakt een mes en probeert de vader te castreren. Wanneer deze poging mislukt, wendt de moeder zich tot de zoon. Alsof ze wil voorkomen dat hij net zo'n man wordt als zijn vader, snijdt ze zijn penis af en verorbert deze. Uit schuldgevoel doneert de vader in het ziekenhuis zijn eigen penis. De zoon wordt ingelijfd bij een bende verkrachters en vindt bij de maÓtresse van zijn vader een nieuwe manier van erotisch genot.

De Koreaanse regisseur Kim Ki-Duk weet hoe hij grensverleggende provocaties kan verbeelden. Themas en symbolen uit eerdere films als Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring en Bin-jip komen in een ultieme climax samen in het dialoogloze Moebius. Elementen van de wraakzuchtige Medea, en de fatale gang van Oedipus zijn versmolten met Freudiaanse
driften, Jungiaanse archetypen, sado-masochistische genotsbeleving en klassieke groepsprocessen. • Pers - 71%  
  80

  Baanbrekende overweging van het bereik van de menselijke psyche

  "Moebius is naast een film vooral een baanbrekende overweging van het bereik van de menselijke psyche. Het is een onderzoeksobject waar je als kijker zelf mee aan de slag kan. Voor louter entertainment moet je niet bij Kim Ki-duk zijn. Voor een prikkeling van alles wat zich in je hoofd afspeelt is Moebius buitengewoon geschikt."

  Robin Zwaan - Cinemagazine
  80

  Een glorieuze clusterfuck

  "Kim Ki-duk bewijst na Pieta nog controversiŽler te zijn en weet een grens op te zoeken die zowel absurd als betekenisvol kan zijn. Moebius is gedenkwaardig in de meest uitgestrekte zin van het woord, die je doet rennen naar de eerste de beste uitgang of geÔntrigeerd achterlaat met de vraag: Wat heb ik zojuist gezien?"

  Marco Hagemeier - Moviescene
  80

  Een zoon met de penis van zijn vader

  "Het verschil met zijn vorige films is dat Kim over deze thematiek nu geen bloedstollend drama heeft gemaakt, maar een farce over het gezinsleven en een satire op sadomasochisme en de obsessie met seks. De regisseur is hier de Koreaanse tegenhanger van Marco Ferreri, de Italiaanse sater die met groteske inktzwarte zedenkomedies zoals La grande bouffe ons een grimmige lachspiegel voorhield."

  Jos van der Burg - De Filmkrant
  80

  Goochelen met genitaliŽn

  "Zie het allemaal vooral als de ingrediŽnten van een sardonische komedie. Daarom ook dat dialoogloze: omdat het de film minder ernstig en meer slapstick maakt. Via groteske overdrijvingen laat Kim met veel narratief vernuft vooral iets zien over de dubbelzinnige aard van de christelijke cultuur waarin liefde en geweld gevaarlijk dicht bij elkaar liggen."

  Ronald Rovers - Cinema.nl
  60

  Bizarre tragedie

  "een bizar familiedrama, dat een Freudiaanse nachtmerrie koppelt aan het nakende noodlot van de klassieke tragedie. Kim Ki-duks gedachtekronkels fascineren wel in deze film, maar uitsluitend op een afstandelijke manier."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Kim Ki-Duk waagt zich dapper en vol overgave op onontgonnen terrein

  "Zeldzaam radicale cinema is het, ook omdat Kim Ki-Duk zijn acteurs voor het eerst volledig laat zwijgen. Die aanpak onderstreept zijn kracht om verhalen vooral visueel te vertellen en valt te zien als commentaar op filmmakers die alles met woorden willen vertellen maar het timmert zijn freudiaanse theater dicht tot de laatste kier. Wat rest is verwondering over het bouwwerk."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  60

  Saai wordt het met Kim in ieder geval nooit

  "Kim gaat nietsontziend te werk en lijkt net zo weinig empathie te hebben voor zijn personages als voor zijn publiek. Dat maakt van Moebius een film die voor velen totaal niet geschikt zal zijn, maar van echte martelporno is gelukkig geen sprake. Daarvoor weet Kim zijn film namelijk net iets te lekker te kruiden met een vleugje zwarte humor en een flinke schep freudiaanse thematiek."

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 8 mei 2014
  Distributeur: Contact Film Cinematheek