Zwei Leben

Zwei Leben (2012)

Film1
6.4 / 10
18
IMDb
7.1 / 10 2173
Pers
63% 7
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: Judith Kaufmann, Georg Maas
Cast: Juliane Köhler, Liv Ullmann, meer »
Lengte: 97 minuten
Land: Duitsland, Noorwegen
Taal: Duits, Noors, Engels, Russisch, Deens

Drama waarin het pijnlijke verleden van Katrine boven water komt tijdens een proces tegen de Noorse staat

Katrine is opgegroeid in Oost-Duitsland en woont al 20 jaar in Noorwegen. Ze is het kind van een Duitse soldaat en een Noorse vrouw die een relatie hadden tijdens WOII. Na haar geboorte werd Katrine in een weeshuis geplaatst. Jaren later ontvluchtte ze de DDR en vond ze haar moeder terug in Noorwegen. Wanneer een advocaat haar niet lang na de val van de muur vraagt om te getuigen, weigert Katrine: ze heeft er geen enkel belang bij in haar verleden te duiken. Geleidelijk komen haar donkere geheimen naar boven en wordt duidelijk dat de Stasi, de geheime dienst van de DDR, een grote rol gespeeld heeft in het leven van deze kinderen.

Dit drama was in 2013 de Duitse inzending voor de Oscars. • Pers - 63%  
  70

  Blijft overeind door het volwassen acteerwerk

  "Zwei Leben blijft gelukkig overeind door het volwassen acteerwerk en de prachtige cinematografie, maar had met maar weinig ingrepen nog net iets beter kunnen zijn."

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
  70

  Het had een ijzingwekkende thriller kunnen zijn

  "Een huiveringwekkend moment op driekwart van de film maakt duidelijk dat dit familiedrama tevens een ijzingwekkende thriller had kunnen zijn. Die kans wordt niet maximaal benut en het slot wordt iets te snel afgewikkeld om werkelijk van een topfilm te kunnen spreken. Maar dat slot is aan de andere kant ook best te verdedigen. En er blijft genoeg over om Oscar-waardig mee voor de dag te komen, al is Zwei Leben na Barbara en Das Leben der Anderen al weer de derde film met een DDR-thematiek in het

  Jan-Kees Verschuure - Cinemagazine
  70

  Onvoltooid verleden tijd

  "Het op historische feiten gebaseerde Zwei Leben van Georg Maas en Judith Kaufmann laat daarbij niet alleen zien hoe de hoofdpersoon het gevaar probeert te bezweren. Deze beklemmende film toont vooral ook de emotionele confrontaties van de spionne met haar man, haar dochter en haar moeder die haar moeder niet is."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  70

  Spannend, omdat er échte mensenlevens op het spel staan

  "Voormalig Ingmar Bergman-actrice Liv Ullman is, zo zwijgzaam als ze in deze rol is, aangrijpend als Katrines moeder. Een kwaliteitsthriller: spannend, niet omdat er voortdurend geschoten en gerend wordt, maar omdat er échte mensenlevens op het spel staan."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  60

  Het nageslacht van de nazi's

  "Narratieve spanning wordt in Zwei Leben niet opgebouwd via het strategisch achterhouden van informatie. Sterker nog: om de verwikkelingen goed te begrijpen kun je vooral in het eerste halfuur van de film maar beter geen aanwijzing missen. Wat door de vele flashbacks, visueel nogal clichématig gemarkeerd met Super 8-beelden, nog best een toer is. Maar daarna is het voornamelijk een kwestie van toekijken hoe ook de personages op het doek ontdekken hoe de vork in de steel zit."

  Sasja Koetsier - De Filmkrant
  60

  Tot een beklijvend geheel komt het niet

  "Spannend is Zwei Leben af en toe zeker, maar het blijft bij goochelen met losstaande verhaalonderdelen. Tot een beklijvend geheel komt het niet."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  40

  Grote leugens met enorme gevolgen

  "Subtiel is het geen moment: de camera houdt net te lang stil bij veelbetekenende details, scènes zijn voorzien van muziek die de inhoud dubbel en dwars onderstreept. En alles valt van de gezichten van de personages af te lezen; voor het begrip van de kijker onontbeerlijke informatie wordt letterlijk uitgesproken in houterige dialogen. Daar kan ook een formidabele actrice als Liv Ullmann, die de moeder van Katrine speelt, nauwelijks mee uit de voeten."

  Jan Pieter Ekker - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 juli 2014
  Distributeur: Cinéart
  Alternatieve titel: Two Lives