De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (2013)

Film1
6.6 / 10
36
Pers
68% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Felix Herngren
Cast: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, meer »
Lengte: 110 minuten
Land: Zweden
Taal: Zweeds

Verfilming van de gelijknamige roman over een hoogbejaarde man die een roadtrip onderneemt op zijn honderdste verjaardag

Allan wordt honderd jaar en dat vieren ze in het bejaardentehuis, maar de jarige job krijgt het op zijn heupen en smeert 'm kort voordat het feest losbarst. Hij klimt uit het raam en verdwijnt. De immer koelbloedige Allan begint aan een roadtrip waarbij hij van het ene in het andere avontuur terechtkomt. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven, waarbij duidelijk wordt dat Allan een grote stempel op de twintigste-eeuwse geschiedenis heeft gedrukt.

Dit humoristische drama is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson, waarvan er wereldwijd meer dan zes miljoen exemplaren werden verkocht.********

Film1 Recensie: 100-jarige man brengt 110 minuten lol

De avontuurlijke levensloop van een onverstoorbare expert in explosieven levert een zeer vermakelijke komedie op, waarin de zaken alleen worden opgeblazen in de letterlijke zin van het woord. Een Zweedse variant op Forrest Gump, maar dan totaal gestript van alle drama en sentiment.

Lees verder
 • Pers - 68%  
  80

  100-jarige man brengt 110 minuten lol

  De avontuurlijke levensloop van een onverstoorbare expert in explosieven levert een zeer vermakelijke komedie op, waarin de zaken alleen worden opgeblazen in de letterlijke zin van het woord. Een Zweedse variant op Forrest Gump, maar dan totaal gestript van alle drama en sentiment.

  Jasper van Oosten - Film1
  80

  Een onverstooorbaar oudje

  "Je kunt in het leven toch nergens echt iets aan doen, zo leert Allan ons, dus je mag allang blij mag zijn als je af en toe een borrel achterover mag slaan. Best een zwartgallige boodschap, inderdaad, maar wel op een hilarische manier verteld."

  Guido Verburg - Spits
  80

  Meer dan genoeg te genieten

  De 100-jarige Man Die Uit Het Raam Klom En Verdween is zeker niet de meest vernieuwende of originele film die je dit jaar zult zien. Wel is het één van de meest opgewekte en komische films, al lijken sommige grapjes in de voornamelijk Zweeds gesproken film door de taalbarričre verloren te gaan. Maar dan nog blijft er meer dan genoeg te genieten."

  Jochem Geerdink - Filmpjekijken.com
  70

  Een modern sprookje

  "Uiteindelijk is De 100-jarige man een modern sprookje, waar je je voordeel mee kan doen of niet, die eindigt met een 'zij leven nog lang en gelukkig'-achtige sfeer en een prachtige levensles van Allan Karlsson, de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween."

  Mark Niekerk - Film Abides
  70

  Het boek was beter, maar de verfilming mag er ook zijn

  "Lang niet alle grappen pakken overigens goed uit (misschien is de Zweedse humor ook wel een beetje oubollig, wie zal het zeggen?) en de personages zijn nogal vlak (zeker de prominente figuren in de flashbacks), maar zeker in het begin valt er genoeg te lachen. Het lekker stevige tempo, de absurde gebeurtenissen en de kleurrijke cinematografie maken hier toch een heel charmante boekverfilming van."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  70

  Kluchtig maar luchtig

  "De snelle opeenvolging van absurde ontwikkelingen en karikaturale personages doet nogal eens kluchtig aan en werkt in de filmversie vermoeiender dan in het boek. Maar regisseur Heringren weet wel dezelfde lichtvoetige toon te treffen: hoewel de doden bij bosjes vallen blijft het een luchtige komedie."

  Andre Nientied - Nu.nl
  70

  Scandinavische klucht die moeiteloos een glimlach op je gezicht tovert

  "Het misdaadplot is hierdoor op sommige punten niet even goed uitgewerkt en wordt aan het einde net iets te gemakkelijk afgeraffeld. Erg veel afbreuk aan het plezier doet dit echter niet: met een reeks gekke typetjes en heerlijk lichtvoetige humor is dit een Scandinavische klucht die je moeiteloos met een glimlach op het gezicht uitkijkt."

  Jelle Fastenau - FilmTotaal
  60

  Alles ligt er dik bovenop

  "Alles ligt er dik bovenop in deze film, behalve die stoďcijnse 100-jarige zelf. Dat is slim bekeken en neutraliseert de gebreken van deze wat gemakzuchtige verfilming."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  60

  Een maffere variant op Forrest Gump

  "Wat volgt, is een prettig gestoorde kettingreactie van ontmoetingen die en passant laten zien wat voor een kleurrijk leven de oude baas heeft gehad. Een maffere variant op Forrest Gump, dus met een lekker anarchistisch gevoel voor humor."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  60

  Hoofdrolspeler Gustafsson is een godsgeschenk

  "Het leek ondoenlijk om van deze roman een overtuigende film te maken, maar regisseur Felix Nergren komt een heel eind. Dat hij de beschikking had over de voortreffelijke komiek Robert Gustafsson was voor hem een godsgeschenk."

  Ab Zagt - AD
  60

  Koddig avontuur

  "De komiek Robert Gustafsson geeft knap gestalte aan de hoogbejaarde explosievenexpert Allan en speelt ook de jongere versies van deze held uit de verfilming van Jonas Jonassons gelijknamige schelmenroman. (...) In flashbacks toont regisseur Felix Herngren daarnaast episodes uit Allans bewogen leven. Dat vergroot het anekdotische gehalte van deze grappige en kleurrijke film. Toch moet die het uiteindelijk afleggen tegen het geschreven origineel. En vooral ook tegen onze eigen verbeelding."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Ontsnapt uit het bejaardentehuis

  "Nadeel van zo'n emotieloze hoofdpersoon in zo'n absurdistisch verhaal, is dat de film geen moment ontroert. De 100-jarige man... moet het helemaal hebben van de kluchtige humor. Als die je weet mee te slepen, zit je goed. Zo niet, dan wordt het een lange zit."

  Rick de Gier - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 mei 2014
  Distributeur: Wild Bunch
  Alternatieve titel: Hundraĺringen som klev ut genom fönstret och försvann, The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared