Boyhood

Boyhood (2014)

Film1
7.4 / 10
51
IMDb
8 / 10 259998
Pers
95% 14
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Richard Linklater
Cast: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, meer »
Lengte: 164 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Drama waaraan regisseur Richard Linklater twaalf jaar lang werkte met dezelfde acteurs, over een gescheiden koppel dat hun zoon probeert op te voeden

De dromerige Mason groeit letterlijk voor onze ogen op van klein jongetje tot man. We volgen ook zijn zus Samantha en hun gescheiden ouders. Terwijl de jaren voorbij glijden, zien we hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen. Mason leert dat volwassen worden niet gaat zonder vallen en opstaan.

Dit drama is een uniek project in de filmgeschiedenis. Vanaf 2002 nam regisseur Richard Linklater over een periode van twaalf jaar scènes op met dezelfde acteurs - Patricia Arquette, Ethan Hawke, de jonge Ellar Coltrane en zijn eigen dochter Lorelei Linklater - en schetst met Boyhood een herkenbaar portret over opgroeien, het vormen van een eigen identiteit, het familieleven en het genadeloze verstrijken van de tijd. Patricia Arquette won een Oscar voor haar bijrol als moeder van Mason.*********

Film1 Recensie: Heerlijke greep uit het leven

Laat de Michael Bays van deze wereld maar lekker met miljoenen smijten, zolang er maar een grijpstuiver overblijft voor Richard Linklater. Boyhood is niet alleen zijn meest ambitieuze, maar ook nog eens zijn beste film. Deze greep uit het leven is wellicht niet voor iedereen, maar wie bereid is in Linklaters tijdmachine te stappen, wordt beloond met een fenomenale filmervaring die oproept tot levensbeschouwing en zelfreflectie.

Lees verder
 • Pers - 95%  
  100

  "It is always right now"

  "Linklater is meester over de tijd geworden. En dat is meer dan alle ontroering en alle herkenning het grote wonder van Boyhood. Dat hij een herinneringslandschap heeft gecreëerd waarin het verleden voor altijd aanwezig is, en ook de toekomst heden is."

  Dana Linssen - De Filmkrant
  100

  Boyhoos is uniek en universeel

  "Boyhood is een meesterlijke film waarin de gebeurtenissen binnen dit Amerikaanse maar ook universele gezin bijna een terloops realisme krijgen. (...) Mag deze meesterlijke film ooit een vervolg krijgen? Alsjeblieft, meneer Linklater, we willen er echt nog wel eens 12 jaar op wachten."

  Ab Zagt - AD
  100

  Coming-of-age op zijn meest weergaloos

  "Wat een uniek meesterwerk, en wat een prestatie om dit project tot een organisch, grappig en ontroerend geheel te smeden. Boyhood is coming-of-age op zijn meest weergaloos: het toont verandering en herinnering bijna gelijktijdig. Zo onvoorstelbaar en toch zo alledaags. Regisseur Richard Linklater levert hiermee zijn magnus opus af. Het verstrijken van de tijd was nog nooit zo tastbaar."

  Guus Schulting - The Cult Corner
  100

  Hé, Mason is ineens langer dan zijn moeder

  "Linklater heeft niet zomaar een onderhoudend verhaal willen vertellen, maar het - doodgewone, beperkte, frustrerende, complexe, ontroerende - leven zelf willen vangen, en dat is hem wonderwel gelukt. Juist omdat die torenhoge ambities zo bescheiden en intiem zijn ingevuld, is Boyhood een onvergetelijke filmervaring geworden."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  100

  Magnifieke, tijdloze terugblik op ieders kindertijd

  "Heel mooi is hoe Linklater tussen de regels door ieders verschillende en door de jaren heen veranderende tijdsbeleving invoelbaar maakt. (...) Het einde dat ook weer een begin is, is prachtig, maar het stemt zeldzaam weemoedig als we Mason na bijna drie uur los moeten laten. Hopelijk pakt Linklater ooit de draad weer op."

  Jann Ruyters - Trouw
  100

  Meesterwerk 'Boyhood' laat zien wat het leven de moeite waard maakt

  "'Boyhood' is een wonderbaarlijk aangrijpende film, die zo dicht langs het leven scheert dat we soms het gevoel hebben dat we door ons eigen geheugenpaleis dwalen."

  Mark Moorman - Het Parool
  100

  Nieuw pareltje van Richard Linklater

  "De liefde en devotie van de makers voor het project is in elk shot terug te zien. Boyhood is namelijk een nieuw pareltje in het toch al imposante CV van Richard Linklater. Met dit prachtige project wordt de standaard voor het maken van een dergelijke film met twaalf jaar verschoven, een standaard die Linklater over een paar jaar waarschijnlijk weer een nieuwe dimensie in blaast."

  Robin Zwaan - Cinemagazine
  100

  Onbeschrijflijk ontroerend

  "De ene toeschouwer herkent zich in Mason (of zijn ­moeder) wanneer hij op kamers gaat, de ander herkent zich in de jongen die foto's ontwikkelt in zijn donkere kamer. En ook dat is de magnifieke schoonheid van Boyhood: iedereen vindt er zijn eigen, voorbije tijd in ­terug."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  100

  Ontroerende tijdreis

  "Richard Linklater heeft zijn acteurs tot volkomen naturel spel weten te bewegen. Die onnadrukkelijkheid strekt zich ook uit tot de dialogen en tot de organische manier waarop het verhaal zich een weg naar het einde meandert, zonder ook maar een moment richtingloos te worden."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  90

  Deze film is het leven

  "Deze film heeft de capaciteit ook in de kijker die periode te evoqueren waarin het leven en de waarheid nog geen kaders kenden, waarin je nog nauwelijks wist wie je was en al helemaal niet wie je zou worden, waarin het vormen en ontdekken van je identiteit even terloops was het als het vergaan van de tijd. Deze film is het leven."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  90

  Groot en klein geluk en ongeluk

  "Het is meer dan knap hoe Linklater dit kunstwerk tot een geslaagd einde heeft weten te brengen. Gedurende de drie uur waarin we getuige zijn van het opgroeien van een lieve jongen kunnen we niet anders dan met hem meeleven en hopen."

  Lianne Koorn - MovieScene
  90

  Heerlijke greep uit het leven

  Laat de Michael Bays van deze wereld maar lekker met miljoenen smijten, zolang er maar een grijpstuiver overblijft voor Richard Linklater. Boyhood is niet alleen zijn meest ambitieuze, maar ook nog eens zijn beste film. Deze greep uit het leven is wellicht niet voor iedereen, maar wie bereid is in Linklaters tijdmachine te stappen, wordt beloond met een fenomenale filmervaring die oproept tot levensbeschouwing en zelfreflectie.

  Jan-Peter Rook - Film1
  80

  De willekeur van ons geheugen

  "We krijgen niet de heftigste gebeurtenissen in Masons leven te zien, zoals de scheiding van zijn ouders, maar juist de gevolgen daarvan. Het verhaal neemt grote sprongen, die weer een mooie reflectie zijn van de willekeurige manier waarop ons geheugen soms werkt."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  80

  Een leven in kleine stapjes

  "Het laat mooi zien dat een leven niet louter grote sprongen maakt, maar vooral kleine stapjes maakt. Het gebrek aan een conventioneel narratief breekt de film op een zeker punt toch enigszins op, want voor de lange speelduur kabbelt het allemaal net iets te losjes voort. Neemt niet weg dat Boyhood een zeer fijne film is die lof verdient om zijn ambitieuze aanpak. Een Oscar voor beste regie zou Linklater dan ook niet misstaan."

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 31 juli 2014
  Distributeur: Lumière
  Alternatieve titel: Growing Up, The 12-Year Movie