Whiplash

Whiplash (2014)

Film1
8.3 / 10
16
Pers
89% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Muziek
Regie: Damien Chazelle
Cast: Miles Teller, J.K. Simmons, meer »
Lengte: 106 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Psychologische thriller over een getalenteerde drumleerling die door zijn grofgebekte jazzdocent tot het uiterste wordt gedreven

Andrew Neyman, een jonge jazzmuzikant, is vastberaden om koste wat kost de beste drummer van zijn elitaire conservatorium te worden. De briljante muziekdocent Terence Fletcher, die bekend staat om zijn gevreesde, spartaanse lesmethodes, leidt het beste jazz-ensemble van de school. Hij ontdekt de ambitieuze drummer en zorgt ervoor dat Andrew in zijn band terecht komt. Onder invloed van de tirannieke Fletcher wordt Andrews streven naar perfectie een onoverkomelijke obsessie. Zijn meedogenloze leraar drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale en fysieke kunnen, maar ook bijna tot waanzin.

Tijdens het Sundance Film Festival 2014 won Whiplash zowel de jury- als de publieksprijs voor het Beste Drama. Met zijn bijrol viel J.K. Simmons viel veelvuldig in de prijzen, zoals bij uitreiking van de BAFTA's, de Golden Globes en de Oscars. • Pers - 89%  
  100

  Briljante machtsstrijd in swingende jazzband

  "De voor een appel en een ei gedraaide film is op alle fronten simpelweg perfect. De piepjonge regisseur-scenarist Damien Chazelle weet in zijn inventieve script alle voor de hand liggende valkuilen van de coming of age-film te vermijden: het blijft tot de laatste minuut ongewis wie de machtsstrijd tussen Andrew en Fletcher gaat winnen."

  Robbert Blokland - Metro
  100

  Magistraal muziekdrama

  "Whiplash is naast een spectaculaire muziekfilm bovenal een hele fijne acteursfilm."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  100

  Simpel gegeven levert een topfilm op

  "Miles Teller speelt de student met verve en drumt ook als een bezetene, maar de film behoort toe aan de geweldige J.K. Simmons als Fletcher. Met zijn zwarte kleding en kale schedel straalt hij al gezag uit voordat hij zijn mond heeft opengedaan, maar ook hij heeft zwakke plekken. Vooral dankzij Simmons is Whiplash een film die terecht overal publieksprijzen won en een Oscarnominatie kan hem onmogelijk ontgaan. Voltreffer, dit drumdrama."

  André Nientied - Nu.nl
  100

  Tweestrijd met gemeenschappelijk doel

  "Zelden werd een tweestrijd tussen leraar en pupil ook zo mooi in beeld gebracht. Met behulp van jump-cuts, close-ups en alle andere mogelijke filmische middelen, houdt Chazelle het tempo in de film hoog en weet hij zelfs het repeteren van muzikanten spannend te maken. Maar het hart van de film zijn de acteurs die die tweestrijd aangaan."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  100

  Zenuwslopende spanning

  "Whiplash is strikt genomen een muziekdrama, maar het gros van de thrillers steekt er bleek bij af qua zenuwslopende spanning: zo briljant is deze combinatie van groots acteerwerk en aflatende vertelkunst."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  90

  Chazelle heeft een nieuwe muzikale klassieker afgeleverd

  "Ondanks dat hier geen bekende muzikant centraal staat is 'Whiplash' een van de beste films waar muziek centraal staat van de laatste jaren. De discipline die nodig is om het te maken in deze wereld wordt tot in het extreme geïllustreerd. Ook voor niet muziekliefhebbers is het aanschouwen van het psychologische spel wat wordt gespeeld zeer de moeite waard."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  80

  De sterren van de hemel drummen

  "Whiplash toont met verve de tweestrijd tussen een wrede leraar die zijn studenten tot grote hoogte weet te drijven (als ze het tenminste mentaal weten vol te houden) en een naïeve leerling die ervan droomt om de Charlie Parker van het jazz-drummen te worden."

  Boyd van Hoeij - De Filmkrant
  80

  Een rauwe, bloederige strijd tussen leraar en leerling

  "Whiplash heeft aan de ene kant meerdere nalatigheden in het script zitten. (...) Aan de andere kant is het regiewerk overtuigend genoeg om dit te doen vergeten. Chazelle zorgt dat de energie van de jazz perfect overkomt met een passende enerverende stijl. De wilde energie zorgt voor een paar geweldige scenes, die in sommige gevallen zo over-the-top zijn dat ze een lach opwekken, maar hoe dan ook niet minder dan gedenkwaardig zijn."

  Marco Hagemeier - MovieScene
  80

  Good job

  "Teller laat ook in deze film weer zien dat hij talent heeft. Toch wordt de show gestolen door J.K. Simmons, die in de rol van Fletcher wel eens een Oscar-nominatie in de wacht kan gaan slepen. Hij zet de schurk zo overtuigend neer dat je letterlijk doodsbang voor hem wordt. Het is wel jammer dat de film niet dieper ingaat op het verleden van Fletcher, maar in het ongewisse laat waarom hij zo verderfelijk is geworden."

  Sophie Markvoort - Filmpjekijken.com
  80

  Meeslepend acteerduel over ambitie

  "Dit drama is vooral een meeslepend acteerduel van de beide hoofdrolspelers. Maar Whiplash stelt ook vragen over hoe ver een mens wil gaan om zijn ambities waar te maken. Dat aspect wordt overtuigend behandeld, hoewel de film ook balanceert op het randje van de karikatuur. Maar de voortreffelijke jazzuitvoeringen die de kijker om de oren spatten, brengen, mede door de opzwepende montage, de kijker in een voortdurende staat van opwinding."

  Ab Zagt - AD
  80

  Welverdiend tromgeroffel

  "In Whiplash tellen niet de originaliteit van het verhaal of de composities, maar de opzwepende uitvoering ervan. Die verdient tromgeroffel."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Whiplash blijft bij gekunstelde momenten overeind

  "De jonge acteur Miles Teller (Divergent) als Andrew, die zelf een drumverleden heeft, overtuigt volkomen achter zijn drumkit. Toch is het juist de vertolker van de tegenkracht die de film in zijn houdgreep neemt; met Whiplash zou de 59-jarige J.K. Simmons zich dan eindelijk van bekend gezicht naar bekende naam kunnen tillen. Ook als de film over de top schuift in de finale, in een wat artificieel muzikaal tweegevecht tussen meester en leerling, blijft Simmons fier overeind. Dit is zijn film."

  Bor Beekman - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 13 november 2014
  Distributeur: Sony Pictures Releasing