Captain America: Civil War

Captain America: Civil War (2016)

Pers
75% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Sciencefiction
Regie: Anthony Russo, Joe Russo
Cast: Chris Evans, Robert Downey Jr., meer »
Lengte: 146 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Derde superheldenfilm met de patriottistische Captain America waarin hij het als leider van de Avengers aan de stok krijgt met bondgenoot Iron Man

De Avengers hebben als doel de mensheid te beschermen, maar na een zoveelste incident waarbij de superhelden betrokken zijn, grijpt de overheid in. Het team moet voortaan onder toezicht te werk gaan volgens een gecontroleerd beleid. Deze nieuwe situatie verdeelt de groep in twee kampen: het ene team wordt geleid door Steve Rogers die als Captain America de Avengers wil aanvoeren zonder de bemoeienis van de politiek. Tegenover hem staat Tony Stark alias Iron Man, die verrassend genoeg besloten heeft de regering te steunen. Wie schaart zich aan welke kant?

De gebroeders Russo, die ook Captain America: The Winter Soldier maakten, keren terug in de regiestoel.



*********

Film1 Recensie: Captain America vs Iron Man: maar dan een stuk geslaagder

Voor de kniesoor valt er natuurlijk altijd wat te zeiken maar na twee topfilms krijgt Captain America met Civil War een indrukwekkende trilogie-afsluiter. Voor een film met zoveel knalharde actiesequenties is er ook opvallend veel ruimte voor gevoelige en luchtige momenten. Twee minimale kanttekeningen kunnen niet voorkomen dat deze solofilm-die-stiekem-een-ensemblefilm-is nu al één van de beste actiefilms van het jaar is.

Lees verder
 • Pers - 75%  
  100

  Marvellous

  "Naast het ijzersterke verhaal en personage-uitdieping heeft Civil War ook nog eens een van de allerbeste actiescènes uit een superheldenfilm ooit! Als Captain America: Civil War een voorganger is van wat de gebroeders Russo gaan doen met Avengers: Infinity War is het overduidelijk dat Marvel een nieuwe weg is ingeslagen."

  Erwin Mendes - Filmvandaag.nl
  100

  Razendknappe balans-act

  "De broers Anthony en Joe Russo, samen ook verantwoordelijk voor de vorige Captain America-film, serveren hier een vrijwel perfecte mix van fantastische actie, onderkoelde humor en onderliggend drama."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  90

  Captain America vs Iron Man: maar dan een stuk geslaagder

  Voor de kniesoor valt er natuurlijk altijd wat te zeiken maar na twee topfilms krijgt Captain America met Civil War een indrukwekkende trilogie-afsluiter. Voor een film met zoveel knalharde actiesequenties is er ook opvallend veel ruimte voor gevoelige en luchtige momenten. Twee minimale kanttekeningen kunnen niet voorkomen dat deze solofilm-die-stiekem-een-ensemblefilm-is nu al één van de beste actiefilms van het jaar is.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  80

  Captain America krijgt donkere kantjes

  "De kracht van dit overbevolkte krachtpatsersepos schuilt hoofdzakelijk in de persoonlijke episodes die de film bevat. Vooral Iron Man/Tony Stark ontdekt meer over zijn verleden, wat tot de gewelddadige apotheose leidt."

  Ab Zagt - AD
  80

  Civil War is een knappe emotionele mix

  "Gelukkig schittert de film wel op de momenten dat het moet: in de vechtscènes en de bij vlagen humoristische dialogen. Civil War is een knappe emotionele mix van actie, verhaal, vooruitgang en een redelijk geslaagde poging tot diepgang."

  Jim Pedd - FilmTotaal
  80

  Voelt bijna aan als een volwaardige Avengers-film

  "Captain America: Civil War is uiteindelijk zeer geslaagd, met veel spektakel, meer humor dan in Winter Soldier, en strakker en minder geforceerd dan The Avengers: Age of Ultron'. Met de vele interessante superhelden die hier verzameld zijn, inclusief een paar nieuwe, voelt Civil War bijna aan als een volwaardige Avengers-film."

  Bart Rietvink - Cinemagazine
  80

  Zack Snyder had wel een kleine cursus van de gebroeders Russo kunnen gebruiken

  "Wat Civil War ook één van de betere films uit de Marvel Universe maakt is de afwezigheid van een matige schurk. Ditmaal geen leger inwisselbare aliens, geen kwaadaardige orc of brandende Guy Pearce; in Civil War is het conflict tussen de superhelden voldoende om het verhaal voort te bewegen."

  Jasper ten Hoor - Schokkend Nieuws
  60

  Captain America: Civil War is spectaculaire janboel

  "Captain America: Civil War is een vrolijke, kleurrijke en onmiskenbaar spectaculaire janboel. Vermakelijk en uiterst knap, maar je zit nooit op het puntje van je stoel."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  60

  Superhelden met lak aan de VN

  "Maar Captain America: Civil War gaat tenminste ergens over, vooral in het eerste uur. Dat maakt het nog geen heel goede film."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  60

  Wat nieuwe superhelden erbij, het wordt een beetje druk

  "Na hun sterke Captain America: the winter soldier mocht er van Civil war echter meer verwacht worden. Waar de voorganger actuele kanttekeningen plaatste bij dataopslag en privacyschendingen, wordt de nieuwe Marvelfilm nooit meer dan een vrijblijvende speeltuin voor een dozijn superhelden."

  Bart van der Put - Het Parool
  40

  Niks nieuws onder de zon

  "Dit is inmiddels de dertiende film in de MCU en er staan momenteel nog negen (!) films in productie. Ik mag hopen dat die nieuwe films echt iets nieuws gaan brengen."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 28 april 2016
  Distributeur: Walt Disney Studios Motion Pictures
  Alternatieve titel: Captain America 3