Inherent Vice

Inherent Vice (2014)

Film1
5.9 / 10
12
Pers
77% 14
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie, Misdaad
Regie: Paul Thomas Anderson
Cast: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, meer »
Lengte: 148 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Psychedelische misdaadkomedie van Paul Thomas Anderson met Joaquin Phoenix als een privé-detective die door een ex verwikkeld raakt in een complot

De ex van privé-detective Doc Sportello duikt plotseling op met een verhaal over een steenrijke projectontwikkelaar op wie ze verliefd is. Zijn vrouw en haar vriend hebben plannen om de miljardair te kidnappen en op te laten nemen in het gekkenhuis. Simpel toch? Het is het einde van de psychedelische jaren zestig, een periode waar paranoia de boventoon voert. Doc weet dat het woord liefde een zeer populair woord is van deze tijd, net als 'trippen' en 'groovy'. Woorden die te pas en te onpas worden gebruikt, alleen leidt het eerste woord vaak tot grote problemen.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Pynchon. Inherent Vice was in de running voor twee Oscars: die voor Beste Scenario en Beste Kostuumdesign. • Pers - 77%  
  100

  De schaduwzijden van de kolderieke seventies

  "(...) Eenmaal ondergedompeld is elke scène raak, elke ontmoeting hilarisch of spannend, ook zonder cohesie. Anderson verstaat de kunst van de Coen-broers om het kolderieke net niet te laten ontsporen. De stoet aan groteske bijpersonages wordt bezet door voortreffelijke acteurs, waaronder Josh Brolin als hippiehatende agent Bigfoot. Dat levert juwelen van scènes op in een film die, ondanks de soms slapstickachtige humor, nooit geheel afstand doet van de grimmige ondertoon."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  90

  Perfecte opvolger van The Master

  "Inherent Vice gaat over het gevoel wanneer je terugkomt in je geboortedorp en het uitzicht uit je slaapkamerraam plots veranderd blijkt te zijn. Het gevoel dat je leven langzaam wordt uitgewist nog terwijl je er aan bezig bent."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  80

  Anderson-light

  "Wanneer het verhaal op den duur steeds verder in wietdampen wordt gehuld, blijven de losse episoden met elkaar verbonden door een melancholieke ondertoon. Het verval, de desillusie na het hippietijdperk, blijft subtiel door de - soms flauwe, soms geestige - grappen heen schemeren."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  80

  Cynische Odyssee langs de ruïnes van de jaren zestig

  "Inherent Vice is de perfecte imperfecte film. Hij is zijn eigen 'inherent vice', illustreert zijn eigen, inherente gebrek, of misschien wel dat van het leven: er is geen plot, geen logica, alleen een wanhopige theorie van alles waar we ons mee verstrooien omdat de nuchtere realiteit zo onthutsend is."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  80

  Die wietrokende detective verovert je meteen

  "Anderson wilde, naar verluidt, zo min mogelijk uit Pynchons boek schrappen. Hij werd ervoor beloond met een Oscarnominatie voor beste script. Maar het risico van al die tierelantijnen is dat het leuk is zolang het duurt. Anders dan Andersons andere seventies-film 'Boogie Nights' heeft 'Inherent Vice' iets vluchtigs."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  80

  Geestige 'surf noir': half misdaadfilm, half trip

  "(Dat) werkt voortdurend op de lachspieren, al is Inherent Vice met bijna twee en half uur wel een veel te lange trip. Zeker omdat het misdaadverhaaltje slechts een kapstok is voor een reeks scènes die steeds meliger worden."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Geslaagde grappen in een te lange film

  "Onderweg komt (de hoofdpersoon) een bont scala aan vreemde personages tegen. Dit levert geslaagde grappen op, maar Anderson beproeft het geduld van de kijker - die zichzelf bijna in een trip waant - met 150 minuten echt te lang."

  Robbert Blokland - Veronica Magazine
  80

  In de wietdamp van de seventies

  "Paul Thomas Anderson komt hier weer op het terrein van zijn Boogie Nights in zijn sublieme ode aan de stijl, de muziek, de groove van de seventies. Op één of andere manier weet hij toch een melancholische toon te raken, waarbij het einde van het hippiedecennium in harmonie is met de pijn over een verloren liefde uit de summer of love."

  Mark Moorman - Het Parool
  80

  Paranoïde high van 70's Amerika

  "(...) De verwarring is onontkoombaar gezien de ingrediënten. Daarmee is de film als een high die net niet relaxed genoeg is om gewoon in mee te gaan: interessant, maar niet helemaal lekker."

  Sacha Gertsik - Filmkrant
  70

  Bonte parade van personages

  "Inherent vice speelt zich zo'n tien jaar eerder af dan Paul Thomas Andersons Boogie nights (1997). Zo indringend als in die productie zijn z'n observaties echter niet, omdat de personages nu vooral schertsfiguren blijven. Daarnaast voelt het tijdsbeeld dat de regisseur dit keer schetst minder vitaal, al blijft zijn zevende film op z'n minst vermakelijk."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  70

  Lange aaneenschakeling van onthullingen en wendingen

  "De kijker wordt te veel en te lang beziggehouden met informatie verwerken. Dat maakt het uiteindelijk ook lastiger om volledig mee te gaan in de wilde opeenstapeling van verwikkelingen."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  70

  Love it or hate it

  "Qua stijl en setting stelt 'Inherent Vice' in ieder geval niemand teleur. Anderson liet in eerder werk al zien dat hij meester is in het neerzetten van een tijdsperiode (denk aan 'Boogie Nights') en ook hier is hij weer glorierijk geslaagd, met als kers op de taart een Oscarnominatie voor kostuumontwerp."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  60

  Eén keer kijken is niet genoeg

  "Pas als je bereid en bij machte bent de situaties, handelwijzen en gedachten van de personages in hun sociaalhistorische context te plaatsen, ontplooit zich een technisch en artistiek ongeëvenaard kunstwerk. Zo niet, dan bestaat de kans dat je zelf snel afglijdt in een laconieke staat van bedwelming, omdat de dwingende vorm, inhoud en stijl in combinatie met de overvloed aan details zomaar kunnen verzanden in een vage, langdradige en onoplosbare whodunnit."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  60

  Speurneus zit zwaar aan de dope

  "Joaquin Phoenix voegt weer een bizarre rol aan zijn oeuvre toe als speurneus Doc Sportello die vaak stoned zijn werk probeert te doen. (...) Het ligt voor de hand om Inherent Vice te vergelijken met The Big Lebowski van de gebroeders Coen, maar die film was toch veel toegankelijker dan deze psychedelische drugstrip van Anderson."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 5 februari 2015
  Distributeur: Warner Bros