Zurich

Zurich (2015)

Film1
4.5 / 10
11
IMDb
6 / 10 272
Pers
76% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Nederlandstalig
Regie: Sacha Polak
Cast: Wende Snijders, Sascha Alexander Gersak, meer »
Lengte: 89 minuten
Land: Nederland, Duitsland, België
Taal: Nederlands, Engels, Duits

Drama met zangeres Wende Snijders in haar speelfilmdebuut als Nina, die erachter komt dat haar overleden vriend een dubbelleven leidde

In een wanhopige poging om het verleden te vergeten, zwerft Nina langs de snelwegen van Europa. Ze ontmoet de Duitse vrachtwagenchauffeur Matthias en reist met hem mee. Maar veel over wie zij is, laat Nina niet los. Langzaamaan wordt duidelijk dat Nina zich ophoudt in de truckerswereld omdat ze gedreven wordt door de pijn van het ultieme verraad dat haar is overkomen.

In dit drama van Sacha Polak (Hemel) maakt zangeres Wende Snijders in de rol van Nina haar speelfilmdebuut. • Pers - 76%  
  80

  Compleet de weg kwijt

  "Vrijwel niets van het daadwerkelijke drama wordt letterlijk uitgesproken, maar uiteindelijk is het glashelder hoe het zit. Dat is de kunde van scenariste Helena van der Meulen, en ook zeker van Polak, maar laten we hier vooral ook niet hoofdrolspeelster Wende Snijders vergeten. Van een aangrijpend broos en hulpeloos gelaat tot knallende oer-emoties: de zangeres stort zich met volle overgave in dit acteerdebuut. Indrukwekkend."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  80

  Dwarse roadmovie over onmetelijk verdriet

  "De formidabele Snijders, zij vooral, de bij vlagen beeldschone fotografie, de fraaie soundtrack van Rutger Reinders en het indringende sound-design van Markus Krohn maken Zurich tot een ontroerende, intense roadmovie over verraad, eenzaamheid, onmetelijk verdriet en vergeving. Over het leven dat doorgaat, en het verleden dat als een koude, natte mantel op je schouders blijft rusten."

  Jan Pieter Ekker - Cinema.nl
  80

  Een knappe opvolger van 'Hemel'

  "In een prachtig bedaard tempo vertelt 'Zurich' het verhaal van verlies en bedrog. De beelden, het acteerwerk en de opbouw van het verhaal; alles klopt. Met 'Zurich' laat Polak wederom zien dat er hele mooie dingen gemaakt kunnen worden in filmland Nederland."

  Robin Zwaan - Cinemagazine
  80

  Een sterk portret van een gevangen vrouw

  "Alleen al Wende Snijders' rauwe vertolking maakt de film Zurich overrompelend."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Hoofdrol is Snijders letterlijk op het lijft geschreven

  "Snijders slaagt glansrijk voor haar eerste acteerklus. Ik heb zo'n vermoeden dat filmmakers voor haar in de rij zullen gaan staan. Ook hulde aan de jonge regisseuse, die na haar autobiografische documentaire Nieuwe Tieten opnieuw grote emoties niet schuwt, maar een heel ingetogen en tevens hartverscheurende rolprent aflevert. Polak weet van haar derde film zowel iets monumentaals als intiems te maken."

  Danitsa Linders - FilmTotaal
  80

  Labiele vrouw op drift langs Europese snelwegen

  "... Zurich is een stuk bozer en bokkiger dan Hemel. (...) Polak en cameraman Frank van der Eeden houden het bij intrigerende portretstudies van Snijders, wier gezicht als stuurs zwijgmeisje voor het witte doek gemaakt lijkt. Hun tweeluik weerspiegelt vragen: zullen we deze getroebleerde vrouw, hoe lang we ook kijken, ooit begrijpen?"

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  80

  Rouw pleegt aanslag op identiteit

  "Het voelt bijna ongepast te schrijven hoe indrukwekkend deze rol van Wende Snijders is, omdat haar grote verdienste nu juist is dat we geen moment stilstaan bij het feit dat we naar Wende Snijders kijken. Zelfs wanneer ze zingt, met die zo herkenbare lage en bezielde stem, voelt dat volstrekt geloofwaardig binnen haar personage."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  80

  Verpletterend acteerdebuut Wende Snijders

  "Zangeres Wende Snijders maakt haar acteerdebuut in de nieuwe film van Sacha Polak. Ze is een natuurwonder als de op drift geraakte Nina. (...) Net als Polaks debuutfilm Hemel (2012) is Zurich een ambitieuze film die beelden, scènes en transgressieve momenten bevat die zich voor altijd in de hersenpan nestelen. En opnieuw een film over een vrouwelijk hoofdpersonage dat pijnlijk eenzaam en verlaten is. Geen lichte kost dus, maar wat een gewaagde, eigen film wederom."

  Janne Reinsma - De Filmkrant
  80

  Wende Snijders voortreffelijk in eerste filmrol

  "De voortreffelijke Snijders speelt haar personage, dat soms letterlijk de weg kwijt is, met een ingehouden expressie, waardoor haar gezicht al haar frustratie en verdriet weerspiegelt. Zurich schept door de vertelwijze en de vertolkingen wel afstand tot de kijker, maar de zielenpijn van deze vrouw is onmiskenbaar aanwezig, ook al zwijgt zij als het graf."

  Ab Zagt - AD
  70

  Knap speelfilmdebuut van Wende Snijders

  "Polak zet, met veel close-ups, lange stiltes en zelfs slow-motioneffecten, het dan ook wat te zwaar aan. Jammer. Desondanks: Zurich werd geschreven met Snijders in gedachten en de manier waarop zij Nina leven in blaast is erg sterk. De zangeres toont een groot register aan emoties: Soms slaat de apathie om en zie je in haar ogen een soort waanzin glinsteren. Soms breekt er een voorzichtige lach door. Soms brult ze van verdriet."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  60

  IJzersterke Wende Snijders in afgeraffeld scenario

  "Het verschil in kwaliteit tussen de eerste, en tweede helft van Zurich is opzienbarend groot. Het lijkt soms alsof regisseur Polak slechts materiaal had voor een film van 40 minuten, toen besefte dat ze daarmee haar film nooit in de bioscoop kon vertonen, en maar wat scenes schreef om de tijd te vullen. Die 40 minuten zijn echter fantastisch, evenals Snijders' acteerprestatie. Dat maakt Zurich uiteindelijk toch tot een bijzondere film."

  Jon Jonoski - MovieScene
  60

  Onderweg op plek zo lelijk als het leven zelf

  "In het openingsbeeld zien we Nina (Snijders) naast een in het water liggend autowrak staan, terwijl ze vanaf de weg wordt aangestaard door een cheeta, geen echte maar een metaforisch roofdier dat we zelf betekenis kunnen geven. (...) Het maakt Zurich allemaal net iets te kunstmatig om op een emotioneel niveau binnen te komen. Maar net als in Hemel overtuigt Polak met de rauwe poëzie van de beelden langs de snelweg en het intense, compromisloze spel van Wende Snijders."

  Mark Moorman - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 19 februari 2015
  Distributeur: Cinéart