Pride

Pride (2014)

Film1
7.3 / 10
25
Pers
77% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Matthew Warchus
Cast: Ben Schnetzer, Bill Nighy, meer »
Lengte: 120 minuten
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels

Brits humoristisch drama over een groep homoseksuele activisten die in de zomer van 1984 besluiten om stakende mijnwerkers bij te staan

Het is de zomer van 1984. Margaret Thatcher is aan de macht en de Britse mijnwerkersbond staakt. Tijdens de Gay Pride in Londen, besluit een groep homoseksuele en lesbische activisten geld op te halen om de families van de stakende mijnwerkers te ondersteunen. Maar ze stuiten op een probleem: de bond lijkt hun steun niet te willen ontvangen. De actievoerders laten zich echter niet uit het veld slaan. Ze besluiten de bond te negeren en de mijnwerkers direct te benaderen. Ze ontdekken een mijnwerkersdorp in de binnenlanden van Wales en trekken erop uit in een klein busje om hun donatie persoonlijk te overhandigen.

Dit komische drama is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Schrijver Stephen Beresford en producent David Livingstone wonnen met deze film de BAFTA award voor Beste Debuut.*******

Film1 Recensie: Pride barst van het enthousiasme

Pride vertelt een wonderlijk verhaal dat geldt als een mijlpaal binnen de homoseksuele gemeenschap in Engeland. Dit gebeurt met een boel enthousiasme en een ijzersterke cast, maar tegelijkertijd schiet de film tekort als het gaat om karakterontwikkeling en diepgang. Het is wel fijn dat je ondanks de luchtige aard genoeg hebt om over na te praten.

Lees verder
 • Pers - 77%  
  90

  Een hartverwarmende feelgood-film

  "Matthew Warchus' Pride is een buitengewoon en hartverwarmend verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten, over twee totaal verschillende gemeenschappen die zich verenigen voor een gezamenlijk doel. Ondanks de zware tijden is de film allerminst depressief."

  Sophie Markvoort - Filmpjekijken.com
  80

  Alle ingrediënten van een feelgoodfilm aanwezig

  "Pride is een van die zeldzame films met inhoud, entertainment en ziel. Wie bekend is met het verhaal van de mijnwerkers zal de afloop denken te kennen, maar de film heeft nog een verrassing in petto. Degenen die het tot dan toe droog hebben gehouden, zullen in elk geval alsnog een traantje moeten wegpinken."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
  80

  Beste feelgoodfilm van het jaar

  "Pride heeft het in zich om de nieuwe Full Monty te worden. Dankzij de Britse oneliners, puike acteurs en knappe balans tussen lachen en tranen."

  Robbert Blokland - Metro
  80

  Dit verhaal is écht gebeurd!

  "Met leuke acteurs en een onderhoudend verhaal laten ze zien hoe idioot vooroordelen zijn en hoe totaal verschillende groepen wel degelijk kunnen samenwerken."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  80

  Een onvervalste feelgood film en opbeurende komedie

  "Sommige onderdelen van Pride mogen minder uit de verf komen, zoals de obligate rol van nieuweling onder de actievoerders (die nog uit de kast moet komen), maar de film vindt een knappe balans tussen humor en ernst: de wanhoop onder de stakers, de vijandige bejegening van de gays en de aidsdreiging, het wordt niet gerelativeerd."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  80

  Heerlijke Britse feelgoodfilm

  "Ook al zo overtuigend is de boodschap die Warchus en scenarioschrijver Stephen Beresford willen overbrengen: gelijkheid, acceptatie en solidariteit; thema's die ondanks dat ze zo overduidelijk aanwezig zijn, toch heel natuurlijk worden overgebracht. 'Pride' is daardoor een heel fijne film, die prettig wegkijkt en zowel voor een lach als een traan zal zorgen. Een feelgoodfilm die je eigenlijk niet mag missen!"

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  80

  Heerlijke feelgoodfilm over homo-activisten

  "Het acteren van Paddy Considine en Bill Nighy is superieur, net als de scherpe dialogen. Pride is een heerlijke film waar zelfs de grootste chagrijn met een glimlach uit zal komen."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Solidariteit weer stoer en sexy

  "Pride is a good story well told, die solidaire actie weer stoer en sexy maakt."

  Sasja Koetsier - De Filmkrant
  80

  We moeten elkaar gewoon een handje helpen

  "Maar het stoort allemaal amper. Pride's Big Gay Heart zit namelijk helemaal op de juiste plek. En de nuance die soms in de regie ontbreekt wordt vergoed door het subtiele spel van de ensemble-cast, onder wie betrouwbare Britten als Paddy Considine, Bill Nighy, Imelda Staunton en Dominic West."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  70

  Homo's aller landen verenigt u!

  "Pride geeft een mooi beeld van zowel de homogemeenschap en de mijnwerkersgemeenschap in het Groot-Brittanie van Margaret Thatcher. Het is een leuke feel-good film die zeer goed laat zien welk onrecht deze groeperingen is aangedaan en hoe ze daar met succes en overtuiging tegen heben gevochten. Jammer alleen dat de personages zo saai zijn uitgewerkt."

  Jon Jonoski - MovieScene.nl
  70

  Pride barst van het enthousiasme

  Pride vertelt een wonderlijk verhaal dat geldt als een mijlpaal binnen de homoseksuele gemeenschap in Engeland. Dit gebeurt met een boel enthousiasme en een ijzersterke cast, maar tegelijkertijd schiet de film tekort als het gaat om karakterontwikkeling en diepgang. Het is wel fijn dat je ondanks de luchtige aard genoeg hebt om over na te praten.

  Jan-Peter Rook - Film1
  70

  Roze solidariteit

  "Jammer alleen dat Warchus zich na anderhalf uur verliest in een overdadig uitgesponnen plot vol zijpaadjes over de aids-problematiek en goedkope grappen over vegetarische lesbiennes, verstopte dildo*s en seksblaadjes voor mannen. Waardoor Pride helaas net niet zo onweerstaanbaar is als vooraf gehoopt."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  60

  Stakers krijgen steun uit onverwachte hoek

  "Britse filmmakers excelleren in dit genre: sociaal belangwekkende onderwerpen verpakken in amusante films die de kijker ook nog tot nadenken stemmen. Dit is ook weer het geval met Pride."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 16 oktober 2014
  Distributeur: Lumière