Mommy

Mommy (2014)

Pers
89% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Xavier Dolan
Cast: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, meer »
Lengte: 139 minuten
Land: Canada, Frankrijk
Taal: Frans

Drama van Xavier Dolan over een alleenstaande moeder die haar aan ADHD lijdende puberzoon moeilijk onder controle kan houden

Diane, een alleenstaande moeder, probeert haar onrustige puberzoon weer op de rails te krijgen. Steve kan heel lief en zacht zijn, maar op het andere moment uiterst druk en soms zelfs gewelddadig. Diane kan Steve's stemmingen maar moeilijk onder controle krijgen. Een nieuwe vriendschap met een verlegen buurvrouw, die een klik met zowel moeder als zoon heeft, lijkt het tij te doen keren.

'Mommy', de vijfde film van de slechts 26-jarige Xavier Dolan ('J'ai tué ma mère', 'Les amours imaginaires', 'Laurence Anyways'), is een portret over de intense band tussen moeder en zoon. Op het filmfestival van Cannes werd 'Mommy' bekroond met de juryprijs. • Pers - 89%  
  100

  Bijzonder geslaagde film die je niet snel zult vergeten

  "Mommy is een hele mooie film. Met fantastisch spel en weergaloze beelden komt lagere sociale klasse in Canada tot leven. De bijzondere relatie tussen moeder en zoon zal niemand koud laten. Met Mommy bevestigt Xavier Dolan zijn status van wonderkind."

  Robin Zwaan - Cinemagazine
  100

  Hartverscheurende dieptes en luchtzinnige hoogtes

  "Mommy is grappig, oprecht, hartverscheurend en een diep drama waaraan je jezelf voor 139 minuten helemaal aan wilt overgeven. Het is een creatief meesterwerk van Xavier Dolan, waarvan je zou willen dat die nooit meer voorbij zou gaan, ook al lijkt het besef van tijd gedurende de rit even vergeten te zijn."

  Marco Hagemeier - MovieScene
  100

  Orkaankracht tien

  "De reden om Mommy niet vier maar vijf sterren te geven, buiten dat schitterende spel en de persoonlijke signatuur en de fantastische energie van de film, is dat hier vorm en inhoud helemaal samenvallen."

  Ronald Rovers - Cinema.nl
  100

  Wonderkind en Total Loss

  "Wat betekent het eigenlijk om niet in het kader te passen? Wonderkind Xavier Dolan maakte er met Mommy een heftige en emotionerende film over. Over moeders en zonen, explosies en implosies en over een filmbeeld dat uit zijn begrenzingen knalt."

  Dana Linssen - De Filmkrant
  90

  Tegendraads, heftig en rauw

  "Dolan had de film heel goed op twee of drie eerdere momenten kunnen afsluiten. Maar zijn explosieve en tegelijkertijd genuanceerde cinema is hoe dan ook bijzonder. De scènes waarin het filmkader opeens even breder wordt raken je: een zeldzaam moment van bevrijding."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  80

  Beklemmend, esthetisch en bovenal weergaloos geacteerd drama

  "De flamboyante regisseur trekt regelmatig de tijd uit voor fraai geschoten, doch dik aangezette slowmotionsequenties en deinst er zelfs niet voor terug om zichzelf tijdens een dramatisch hoogtepunt schaamteloos in zijn eigen film te monteren. Zeker dat laatste is misschien wel iets teveel van het goede, maar dankzij Dolans zelfverzekerde regie en de fenomenale vertolkingen verliest Mommy nergens haar geloofwaardigheid."

  Jelle Fastenau - FilmTotaal
  80

  Gevangen in kader

  "In zijn vijfde film in vijf jaar bewijst Xavier Dolan opnieuw dat zijn grote talent langzaam wordt gepolijst. Al zijn z'n montages soms nog wat te wijdlopig, saai is het nooit, mede door acteurs die hun rollen met grote intensiteit spelen. De drie hoofdpersonages in Mommy zijn stuk voor stuk tikkende tijdbommen in een emotioneel mijnenveld. Dat leidt niet alleen tot tragisch vuurwerk, maar ook tot explosies die op een wrange manier best komisch zijn."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Knap melodrama met subliem acteerwerk

  "Je went aan dat rare beeldformaat, en in plaats van dat je het er spaans benauwd van krijgt, ga je het betrekken op de personages. (...) Dan merk je hoe dierbaar ze je zijn geworden, de personages in dit knappe melodrama. En dat Dolan, na de soms protserige spielereien van zijn eerdere films, eindelijk het verschil tussen stijl en diepgang heeft weten op te heffen."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Moeder en zoon staan elkaar naar het leven

  "Net als de beide hoofdpersonages wordt de kijker voortdurend heen en weer geslingerd door tegenstrijdige emoties. Alleen al door die kwaliteit is Mommy een van de meest bijzondere en belangrijkste films van 2014."

  Ab Zagt - AD
  80

  Xavier Dolan is niets van zijn bravoure verloren

  "Canadees wonderkind Dolan maakt na het opvallend ingetogen Tom à la Ferme duidelijk dat hij nog niets van zijn bravoure is verloren. Welke andere filmmaker kiest immers voor een vierkant, 1:1 beeldformaat en schuift vervolgens, wanneer het beter gaat met Steve, die kaders letterlijk open terwijl Oasis' Wonderwall knalhard door de speakers schalt? Dat is overigens geen gimmick. Dit is het verhaal van een jongen die geen 'tussen' kent en dus kiest Dolan voor een filmische aanpak zonder tussen."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 13 november 2014
  Distributeur: Cinemien Film & Video Distribution