The Martian

The Martian (2015)

Film1
8 / 10
64
IMDb
8 / 10 553309
Pers
78% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur, Sciencefiction
Regie: Ridley Scott
Cast: Matt Damon, Jessica Chastain, meer »
Lengte: 141 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Sciencefictionfilm van Ridley Scott met Matt Damon die naar Mars reist, maar al snel in de problemen komt door een zandstorm

Tijdens een bemande Mars-missie worden astronaut Mark Watney en zijn teamleden overvallen door een hevige storm. Zijn teamleden denken dat Watney het niet heeft overleefd en laten hem achter op de onherbergzame en barre planeet. Maar Watney is niet dood en moet met beperkte voorzieningen al zijn vindingrijkheid en intelligentie aanwenden om de vluchtleiding op aarde te laten weten dat hij nog in leven is. Op een afstand van miljoenen kilometers werkt een team van NASA-medewerkers en wetenschappers koortsachtig aan het terughalen van 'De Marsman' en ook zijn teamleden stellen alles in het werk om Watney met een risicovolle en vrijwel onmogelijke actie te redden.

The Martian, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Andy Weir, is geregisseerd door Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Prometheus). • Pers - 78%  
  100

  Slim en grappig

  "The Martian is slim en grappig, met een realistische maar tegelijkertijd fictieve wereld. Ridley Scot gebruikt de ruimte als een wereld van fantasie en realiteit, waar alles mogelijk is. In tegenstelling tot andere films die zich in de ruimte afspelen, zal je geen aliens en 'slechteriken' tegenkomen. De film focust op het feit dat Watney in zijn eentje op Mars is achtergebleven, en het zoeken van een oplossing hiervoor - zonder extra afleidende en onnodige romantische plotwendingen."

  Isabeau van Halm - Filmpjekijken.com
  80

  Een onvolprezen bioscoopervaring

  "Het spektakel kent ondraaglijk spannende momenten en nagelbijtende scènes, die alleen al door de verse herinnering aan Sandra Bullocks helletocht in Gravity, de haren doen rijzen. Op die momenten is de film rasechte suspense. Geen genreklassieker, wel een onvolprezen bioscoopervaring."

  Danitsa Linders - FilmTotaal
  80

  Een zonnige padvinder op de Rode Planeet

  "Dan houdt The Martian het fris en simpel: een spannende survivalfilm met astronaut Watney als Robinson Crusoe zonder zelfingenomen moralisme. (..) In The Martian steekt de inmiddels 77-jarige Ridley Scott in topvorm."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  80

  Humor en inventiviteit op Mars

  "Langzaam en vakkundig wordt de spanning opgebouwd, waardoor je steeds meer meeleeft met Watney en tijdens de - ietwat conventionele - climax met geklemde vuisten in je stoel zit. Ridley Scott nestelt zich met zijn visueel overweldigende en toch bescheiden ode aan het menselijke doorzettingsvermogen tussen het metafysische Interstellar (waarin Damon trouwens ook al een poosje op een verlaten planeet doorbracht) en de pure achtbaanrit Gravity."

  Sven Gerrets - Cinema.nl
  80

  Ode aan de menselijke veerkracht

  "The Martian is een geestige en vlotte vertelling waarin niet wordt teruggedeinsd voor ongebreideld optimisme of een montagescène op discomuziek. In het enige leuke kookprogramma Masterchef Australia stellen de juryleden zich bij de gerechten vaak een simpele vraag: wil ik het nog een keer eten? Ik kan met grote overtuiging zeggen dat ik The Martian nog een keer wil zien. En daarna nog wel een keer."

  Elise van Dam - Biosagenda.nl
  80

  Onverwacht geestige film over overleven op Mars

  "In de montage is soms duidelijk een stand-in voor Matt Damon gebruikt. Het zijn kleine gebreken in een onverwacht geestige survival op de Rode Planeet die er volgens Scott anders had uit gezien als het script niet al klaar was geweest vóór het Nasa-nieuws over water op Mars."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  80

  Robinson Crusoe op Mars

  The Martian is in feite een compendium van sterke scènes uit eerdere ruimtefilms (Gravity, Sunshine, Apollo 13 ), en Scott brengt het met veel vaart en visuele flair. Dat er feitelijke gaten in het verhaal zitten (...) mag de pret niet drukken.

  Alfred Bos - indebioscoop.com
  80

  The Martian geeft kijkers wat ze willen

  "Zo gaat dat in Hollywood. Filmprojecten zijn net planeten: ze drijven voorbij en the window of opportunity is soms maar klein. Een gelukje voor Scott, die The Martian van Goddard kon overnemen: hij heeft in jaren niet zo'n frisse en onderhoudende film gehad."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  80

  The Martian: de spanning zit in het hoe, niet het waarom

  "The Martian wil niet imponeren als existentieel vraagstuk: de spanning zit hem in het hoe, niet in het waarom. Anders dan in Christopher Nolans Interstellar (2014), waarin Damon eveneens als astronaut te zien was, legt The Martian de kern van de mens niet in empathie of liefde, maar in ons probleemoplossend vermogen."

  Bor Beekman - de Volkskrant
  80

  Verfrissend

  "Natuurlijk heeft de film zijn gebreken (niet al het acteerwerk is even overtuigend, de film ontkomt niet aan wat kleine plotgaten en toevalligheden), maar het verfrissende 'The Martian' laat bovenal zien dat science fiction weer helemaal en naar genoegen terug is."

  Wouter Los - Cinemagazine
  60

  Matt Damon op Mars is een saaie piet

  "Een van de problemen van The Martian is dat de film vol zit met technische uitleg. Vooral als de reddingsactie in gang wordt gezet. Ook de ontwikkeling van de personages is tamelijk klinisch. Zelfs Damon, die altijd wel een snaar bij het publiek raakt, is in zijn gedaante als Robinson Crusoe op Mars een nogal saaie piet."

  Ab Zagt - AD
  60

  Ridley Scott trapt eindelijk eens lekker lol

  "Erg diep graaft het scenario overigens niet. Ondanks de eenzaamheid en dreigende dood wankelt Marks geest geen moment. (..) De finale is daarna zo over de top dat hij niet serieus bedoeld kan zijn. Nee, Ridley Scott trapt eindelijk eens lekker lol. Dat gaat hem goed af, maar deze 141 minuten hadden wel íets meer spanning kunnen gebruiken."

  Mike Peek - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 oktober 2015
  Distributeur: 20th Century Fox