2/11 Het spel van de wolf

2/11 Het spel van de wolf (2014)

Pers
51% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Thomas Korthals Altes
Cast: Mike Reus, Gerson Oratmangoen, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Reconstructie achter de schermen van de politiek over de gevolgen van de moord op filmmaker Theo van Gogh

2 november 2004, even na 9 uur in de ochtend. Op het hoofdkantoor van de AIVD in Leidschendam gaan alle alarmbellen af: het bericht komt binnen dat in Amsterdam Theo van Gogh is vermoord, en even later dat de dader Mohammed Bouyeri heet. Vooral die laatste mededeling doet de hectiek ten kantore toeslaan, want die naam kennen ze bij de dienst maar al te goed. En hij is niet de enige. Feitelijk kennen ze alle leden van wat de pers de "Hofstadgroep" is gaan noemen. Sterker: met menig lid onderhoudt de dienst nauwe contacten. Wat is er gebeurd? Hoe kon het dat ze niet in de gaten hadden dat Bouyeri, toch een centrale figuur in hun onderzoek, met dat plan rondliep? • Pers - 51%  
  60

  2/11 maakt beheerst zijn punt

  "Schietpartijen, achtervolgingen, zulke clichés zijn in een politieke thriller als 2/11 helemaal niet nodig. Maar zonder echt interessante helden wordt het toch al snel wat saai."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  60

  De dagen na de moord op Van Gogh

  "De film is net iets te documentair om een snaar te raken, hoezeer Visser ook haar best doet. Een keuze tussen feit en fictie - zoals de Haagse machthebbers in deze film hebben - hebben filmmakers niet, al zouden zij het wensen."

  Jan-Kees Verschuure - Cinemagazine
  60

  Een waarschuwing voor de Nederlandse samenleving

  "Hoewel 2/11 Het Spel Van De Wolf wordt neergezet als een thriller, heeft het meer weg van een drama met een documentair tintje. Spannende scènes en monologen ontbreken. Gelukkig zorgt het interessante onderwerp ervoor dat je de film tot de laatste minuut wilt uitkijken."

  Jamy Joy Sens - Filmpjekijken.com
  60

  Geloofwaardige thriller over de moord op Theo van Gogh

  "...een vaardig geregisseerde thriller die soms iets te eenduidig is. (...) Dat mensen verwarrende en tegenstrijdige dingen kunnen zeggen, is niet terug te vinden in het script van Theodor Holman en Gijs van de Westelaken."

  Jos van der Burg - Het Parool
  60

  Van Gogh als lam geofferd

  "2/11 Het spel van de wolf verkondigt een boodschap die er luid en duidelijk wordt ingeramd: Theo van Gogh werd doelbewust geofferd, omwille van het staatsbelang. De makers onderbouwen die stelling met allerlei bewijzen. Op zichzelf is dat fascinerend, al blijft het moeilijk om daarbij feit van fictie te onderscheiden. Bovendien wil het verhaal niet echt spannend, meeslepend of filmisch worden."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  40

  Complottheorie zonder spanning

  "Want zonder voorkennis is 2/11 Het spel van de wolf (tikje ongemakkelijke titel, trouwens) vooral een verhaal volgepropt met namen, gesprekken en suggesties. Met een flets hoofdpersonage, AIVD teamchef Ellen (veel te ingehouden gespeeld door Susan Visser), weinig tot geen actie, en zo goed als geen spanning."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  40

  Het hele samenzweringsriedeltje opnieuw afgedraaid

  "...wat de film het meest opbreekt, is een schromelijk gebrek aan boeiende scènes. Niet alleen qua verhaalontwikkeling, maar ook vanuit filmisch oogpunt. Enkel met het allerlaatste shot wordt op visuele wijze overtuigend iets richting kijker gecommuniceerd. Leuk gedaan, maar helaas veel te laat."

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
  40

  Thriller over Van Gogh is een hoofdpijndossier

  "...zodra de film politieke spelletjes probeert te doorgronden, wordt het vooral een hoofdpijndossier, waarbij de rolverdeling niet altijd duidelijk is. Deze kwestie had op zijn minst de lengte van een serie als Borgen verdiend. Nu zijn het te veel ingrediënten die in een snelkookpan zijn gekieperd. Jammer, gezien het onderwerp."

  Ab Zagt - AD
  40

  Warrige complottheorie die spanning mist

  "2/11 bewijst hoe moeilijk het is om een complottheorie overtuigend over te laten komen op het grote doek. Door de vele (fictieve) dialogen wordt de film warrig en ontbreekt de spanning, toch een cruciaal element voor een thriller."

  Kristiaan Schimmel - Spits
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 2 oktober 2014
  Distributeur: A-Film Benelux