The BFG

The BFG (2016)

Film1
6.8 / 10
24
Pers
71% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Familie, Fantasy
Regie: Steven Spielberg
Cast: Mark Rylance, Jemaine Clement, meer »
Lengte: 117 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Steven Spielbergs verfilming van Roald Dahls gelijknamige jeugdboek over een meisje dat bevriend raakt met een grote, vriendelijke reus

Eenzaam weesmeisje Sofie maakt kennis met de magische reuzenwereld. Wanneer ze 's nachts wakker ligt, wordt ze plotseling uit haar bed geplukt en ontvoerd. Maar Sofie heeft niets te vrezen; het is De Grote Vriendelijke Reus. Een reus die misschien eigenaardige woorden gebruikt, maar geen vlieg kwaad doet. Ze komt er echter al snel achter dat zijn soortgenoten minder vriendelijk zijn en samen met De GVR smeedt ze een plan om alle kinderen in de wereld te beschermen tegen de kwaadaardige reuzen.

De stem van de GVR is ingesproken door Mark Rylance, die een Oscar won voor zijn performance in Steven Spielbergs Bridge of Spies. • Pers - 71%  
  80

  De Grote Vriendelijke Film

  "Steven Spielberg maakte van zijn The BFG een magisch sprookje met grote visuele rijkdom. De film is grotendeels digitaal, maar de chemie tussen de reus en Sophie is sprankelend."

  Joost Broeren - Het Parool
  80

  Ode aan verwondering en de kracht van de fantasie

  "Dahl was tijdens zijn leven geen liefhebber van de filmversies die er van zijn boeken werden gemaakt, maar voor The BFG waren zijn handen op elkaar gegaan."

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Spielberg is zijn mojo niet kwijt

  "Er wordt gesuggereerd dat Spielberg zijn mojo kwijt is en het internet staat bol van de theorieŽn over waarom het is misgegaan. Onzin: Spielbergs mojo is nog prima in orde, en in deze sombere tijden is een ongegeneerde feel-good film op zijn tijd meer dan welkom - vooral eentje over kinderetende reuzen."

  Marjan Westbroek - Schokkend Nieuws
  80

  Sprookjesachtige verfilming

  "Je moet de GVR zien als een droom waarin het draait om beelden en het gevoel. Voor kinderen die zich niet laten betoveren kan het een lange zit zijn, maar het is ieder kind gegund kennis te maken met deze wondere wereld."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  80

  Wel erg Disney

  "Spielbergs De GVR is wel erg Disney en mist een beetje de geest van Dahl. (..) Dahl. De brave uitwerking is een van de weinige kanttekeningen bij deze verder fascinerende film, die gedragen wordt door hoogstaande visuele technieken, de prachtige cinematografie van Januz Kaminski en een innemende hartverwarmende performance van Mark Rylance als de hakkelende vegetarische reus (..)"

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  70

  Dik in orde

  "Hoewel de film tegen het einde een klein beetje ontspoort is stelt The BFG als verfilming van een kinderklassieker zeker niet teleur."

  Marloes den Hoed - Biosagenda.nl
  70

  Geen overweldigende verwondering

  "De GVR biedt geen overweldigend gevoel van verwondering zoals eerdere Spielbergiaanse avonturen, daarvoor is de eerste helft wat te tam. De geestige en schaamteloos vreemde conclusie van het Roald Dahlverhaal biedt gelukkig wel wat compensatie."

  Martijn Hamerling - Filmtotaal
  60

  Aarde, water, lucht, wind - en toverkracht

  "Steven Spielberg brengt deze zomer The BFG naar het kinderboek van Roald Dahl. Dahls verhalen werken geweldig op het witte doek, wat je er ook mee doet, ze staan altijd als een huis."

  Laura van Zuylen - De Filmkrant
  60

  Bar weinig plot

  "Wat die film zo leeftijd- en tijdoverstijgend maakt, is dat de magie erin voortvloeit uit een heel menselijk en in realisme gegrond verhaal. In The BFG is de magie zo alom aanwezig, dat het op den duur (en de film is met krap twee uur aan de lange kant) verstikkend werkt. Daarbij benadrukt die speelduur eigenlijk vooral dat er bar weinig plot is."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  60

  Mensbaksel in reuzenland

  "Ondanks het kinderlijke verhaal en de rol van Sophie is The BFG wel een prachtig uitziende film geworden waar vooral de jonge kijkers onder ons zeker van zullen genieten."

  Joris Regterschot - Filmvandaag.nl
  60

  Spielberg komt pas laat op dreef

  "Pas als de GVR en Sophie de hulp inroepen van de Engelse koningin (een voortreffelijke Penelope Wilton), raakt Spielberg op dreef. De humor treft doel en ook de actie maakt meer indruk."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 20 juli 2016
  Distributeur: Entertainment One Benelux
  Alternatieve titel: De Grote Vriendelijke Reus (OV), De GVR (OV), The Big Friendly Giant